Regim alimentar bolnavii de obezitate

Regimul alimentar în obezitate.

            Orice veţi face dacă nu veţi ţine un regim alimentar adecvat va fi sortit eşecului. Fiecare punct din acest program este foarte important şi nu trebuie neglijat nici unul.

            Deoarece regimul acesta va trebui să devină obişnuinţă va trebui acceptat cu sacrificii fireşte, dar trebuie neapărat acceptat de bună voie fără să lăsaţi impresia că vă sileşte cineva ci totul se face din conştiinţa că este necesar. Se pot căuta pentru fiecare în parte motivări pentru a avea o puternică motivaţie şi atunci totul va fi mai simplu.

            Regimul va fi cu cât mai puţine calorii indicându-se să se consume 1200-1300 calorii în cazul în care activitatea cotidiană este normală şi omul este activ fizic. În repaus se va consuma doar 400-800 calorii pe zi. La fel şi atunci când se stă în pat.

            Se pot consuma orice cantităţi de alimente şi este foarte bine ca bolnavul să nu rabde de foame. De asemenea le poate combina cum doreşte. Acest lucru se va face în funcţie de deprinderile alimentare a fiecăruia.

            Regimul cuprinde 3 categorii: alimente interzise, alimente care se vor evita, deci se vor reduce sau se elimină, în funcţie de preferinţă.



            Alimentele interzise:

  1. dulciurile de toate felurile şi sub toate formele în special cele conţin zahăr rafinat, mierea de albine poate foarte bine înlocui aceste zaharuri.
  2. alcoolul de ori ce fel; bere, vin, ţuică, etc.
  3. produsele de patiserie din făină albă.
  4. grăsimile animale de orice fel se pot înlocui cu grăsimi vegetale(uleiuri vegetale sau de peşte). Uleiul de peşte se poate consuma de asemenea foarte bine.
  5. Conservanţii, aditivii alimentari, emulgatorii, orice produs sintetic,

         Alimente de evitat:

  1. făinoasele- în special pâinea, pastele făinoase, cartofii, fasolea boabe uscată şi mazărea boabe, lintea. Se admite însă soia. 
  2. grăsimile (untura, carnea grasă) în afară de margarină şi uleiuri vegetale.
  3. afumăturile de orice fel,
  4. dintre fructe: struguri, nuci, alune.
  5. sarea de dorit în cantitate mai mică.

         Alimente permise:

  1. carnea slabă, fiartă sau friptă indiferent de animal, peştele slab în special fiert. Carnea de pui fără pieliţă, carnea de vacă slabă sau de viţel de asemenea este foarte utilă. Nu se admite carnea prăjită în grăsime.
  2. brânzeturi slabe şi desărate, lapte bătut, iaurt. Se poate foarte bine face brânză de vaci degresată proaspătă care se poate prepara în foarte multe feluri şi este foarte gustoasă şi mult apreciată de către cei care ţin regimuri de slăbire.
  3. ouă tari, 2-3 pe săptămână, nu mai mult.
  4. mămăliguţă, orez, secară, ovăz, grâu încolţit, orice cereală încolţită din care de asemenea prin măcinare se poate face o serie de produse alimentare foarte valoroase şi utile în regimurile de slăbire.
  5. legume verzi, varza, conopida, bamele dovleceii, pepenele galben, sfecla morcovii, pătrunjel, ţelină, etc. Se pot consuma proaspete, sau sub formă de sucuri sau chiar gătite în diferite moduri. Acestea conţin o serie de fibre vegetale care nu se asimilează de către organism şi contribuie la slăbire prin faptul că măresc bolul alimentar şi ajută la o digestie mai uşoară.
  6. salatele: tomate, ardei, castraveţi, ceapă, sfeclă, morcovi, etc. Se pot face crude sau sub formă de sucuri din acestea care sunt foarte bune şi băubile şi pot înlocui foarte bine băuturile răcoritoare. Se fac în funcţie de gust şi se pot consuma în orice cantitate se doreşte în funcţie şi de felul cum este primit de către organism.
  7. fructe în afară de cele pomenite la alimente de evitat celelalte în orice cantitate. Se vor putea consuma sub orice formă-crude aşa cum sunt, inclusiv coaja, sucuri obţinute cu storcătorul de fructe, compoturi cu miere nu cu zahăr şi fără conservanţi.

Recomandari dietetice

            Se recomandă mese dese tot la 3-4 ore, dar din alimentele permise. Foarte important este ca absolut toată mâncarea care se consumă să se mestece foarte bine în gură înainte de a se înghiţii. Nu uitaţi că nu aveţi voie să consumaţi hrana ne mărunţită, pentru că în acest fel nu aveţi cum să slăbiţi. Nu fuge nimeni după dv. Străduiţi-vă să mestecaţi în linişte şi temeinic savurând fiecare înghiţitură.

În timpul mesei este foarte bine ca mâncarea care se doreşte a fi consumată să fie pusă în farfurie pentru a se vedea exact ce cantitate se consumă şi încercaţi ca acea cantitate să o diminuaţi în timp şi tot odată să o introduceţi în organism cât mai încet după o temeinică mărunţire şi îmbibare cu sucul din gură, până se va forma în gură o pastă omogenă semilichidă care se va înghiţii. În timpul mesei nu este indicat să se consume nici un fel de lichide ci numai după ce a trecut o perioadă de minimum 15 minute de la masă

Principii generale in regimul alimentar pentru obezitate:

1. Serviti obligatoriu cinci mese pe zi (3 mese principale si 2 gustari intermediare) si la ore regulate
2. Respecta intocmai cantitatile de alimente indicate
3. Nu mancati nimic intre mesele prescrise
4. In timpul meselor evitati graba, infulecatul, cititul, privitul la televizor
5. Consumati de doua ori pe saptamana carne de peste
6. Nu depasiti doua galbenusuri pe saptamana, de preferat fierte tari
7. Nu ingrosati supele sau ciorbele cu orez, gris, paste fainoase sau cartofi
8. Folosili la gatit si la asezonarea salatelor numai ulei de floarea soarelui, porumb, soia sau de masline
9. Nu preparati sosuri cu unt, faina sau smantana
10. Indulciti ceaiul, cafeaua, compotul, limonada sau al suc natural de fructe numai cu zaharina sau cu alti indulcitori (ciclamat, NutraSweet Zuckli). Nu depasiti. 4-5 tablete pe zi din acesti indulcitori !
11. Reduceti consumul de sare la aproximativ 5 g pe zi (1 lingurita rasa pe zi)
12. Nu consumati alcool (stimuleaza pofta de mancare)
13. Faceti cate o plimbare dupa mesele principale

Alimente permise in obezitate:

– 100 g carne: vita, pasare fara pielita; vanat (iepure, caprioara); peste slab (salau, stiuca, stravid, cod)
– 120 g branza de vaci, slaba, cas, urda
– 500 ml lapte: dulce cu 1,8 g% grasime; lapte batut; iaurt
– 100 g legume cu 5 % glucide: fasole verde, gulii, varza, conopida, dovlecel, spanac, castraveti, salata verde, ardei gras, vinete, andive, ciuperci, stevie, loboda
– lOOg legume cu 10 % glucide: ceapa, morcov, telina, radacina patrunjel
– 150 g fructe cu 10 % glucide: mere cretesti, pere, portocale, mandarine, gutui, capsuni, visine, cirese, fragi, zmeura, afine, piersici, caise sau 200 g pepene verde sau 200 g grapefruit
– condimente aromate: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru
– lichide: ceai medicinal, sue natural de fructe permise, sue natural de legume permise

Meniuri in caz de obezitate:

Varianta I

Micul dejun:
– 250 ml ceai indulcit cu zaharina
– 50 g branza vaci

Gustare ora 11. oo:
– 250 ml lapte degresat; iaurt; lapte batut

Masa de pranz:
– 100 g carne vita,pasare, peste slab
-100 g legume (fierte) cu 10% glucide
-100 g legume (fierte) cu 5% glucide

Gustare ora 17.oo:
– 250 ml lapte, iaurt, lapte batut

Masa de seara
– 70 g branza vaci
-100 g fructe cu 10% glucide





Varianta II

Alimentaţia trebuie să se bazeze în principal pe fructe, legume şi carne slabă.



De dimineaţă, fructe, în special ananas, grapefruit şi mere verzi, iar ca fructe de sezon struguri, dar nu mai mult de 150-200 grame. Fructele trebuie consumate doar de dimineaţă, pentru că dau organismului energia necesară pe tot parcursul zilei. Dacă sunt consumate seara, energia pe care o oferă se transformă în resursă, adică ţesut adipos.

La prânz, carne slabă: pui, vită, peşte file (păstrăv sau şalău) la grătar, la cuptor sau fiartă, fără sare sau ulei.

Seara, omletă din mai multe ouă de la care se foloseşte doar albuşul, fără gălbenuş, deoarece albuşul conţine foarte multe proteine şi nu îngraşă. Se mai poate consuma şi supă de legume dacă se ţine post. Ultima masă trebuie luată în general cu patru ore înainte de culcare.

Pe parcursul acestei diete, trebuie să se consume multe lichide (apă sau suc natural), iar cafeaua să fie neagră, simplă, pentru că, în combinaţie cu altceva, favorizează apariţia celulitei. Este important să se bea cafea înainte de antrenamentul de dimineaţă, pentru că este un bun omogenic şi ajută la arderea grăsimii din organism.



În plus, recomand consumul de suplimente, multivitamine şi multiminerale după micul-dejun pentru energia de peste zi şi pentru o pierdere în greutate fără probleme.

Orice dieta sau regim alimentar in caz de obezitate trebuie alternat cu antrenament zilnic pentru a da rezultate. Dimineaţa trebuie să înceapă cu o oră de exerciţii cardio combinate cu gimnastică simplă. Pentru exerciţii cardio este recomandată banda de alergat (pe care să se şi meargă) sau bicicleta, iar exerciţiile de gimnastică trebuie să cuprindă genoflexiuni, flotări şi fandări. Repetările trebuie să fie cât mai dese, iar pauzele cât mai scurte

Alimente interzise in caz de obezitate :

– carne grasa (pore, oaie, miel, gasca, rata)
– mezeluri grase: salamuri, carnati
– organe: creier, ficat, momite
– costita, kaiser, piept ardelenesc, sunca taraneasca, jambon
– peste gras: morun, nisetru, crap mare, somn, scrumbie
– icre
– conserve grase de carne si peste
– lapte integral (gras), condensat, praf
– branzeturi fermentate: telemea (oaie, capra, bivolita), cascaval, branza topita, branza de burduf, swaitzer
– mai mult de 2 galbenusuri pe saptamana
– seu, untura, slanina, grasime pasare, jumari
– supe, ciorbe grase indiferent din ce carne sau drese cu smantana
– cartofi prajiti
– salate asezonate cu maioneza si smantana
– sosuri cu unt sau smantana
– maioneze
– condimente iuti (ardei iute, piper, mustar, hrean, otet)
– muraturi
– smantana
– frisca
– creme
– fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale, arahide, nuca de cocos, masline
– fructe dulci: prune proaspete sau uscate, struguri, pere pergamote, banahe, curmale, smochine, stafide, poame
– zahar si produse zaharoase: bomboarie, caramele, ciocolata, gem, dulceata, marmelada, peltea, miere, rahat, halva, nuga, serbet
– produse de cofetarie si patiserie: tort, prajituri, fursecuri, piscoturi, chec, cozonac, pateuri, cornuri, placinte, gogosi, budinci, inghetata
– sucuri indulcite cu zahar
– siropuri
– bauturi alcoolice 

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Regim alimentar bolnavii de obezitate

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close