Category Archives: Secrete si Sfaturi culinare

Din culisele bucatariei.

Sfaturi utile in prepararea si conservarea fructelor

FRUCTELE preparare, pastrare si conservare

* Merele proaspete se vor pastra de minune, daca se vor acoperi cu rumegus uscat de lemn.
* Soiurile de iarna de pere se vor pastra cel mai bine la tem-peratura de zero grade, ambalate in hirtie de tigara.
* Merele curatite si tocate pentru salata nu se vor intuneca la culoare, daca in prealabil se vor tine 10 min in apa rece sarata.
* Merele coapte nu vor crapa si nu se vor lipi de tigaie, daca vor fi intepate in citeva locuri, iar pe tigaie se va turna putina apa.
* Soiurile de mere acre nu se vor tine prea mult in cuptor, deoarece se pot transforma in piure.

Continue reading Sfaturi utile in prepararea si conservarea fructelor

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...

Sfaturi practice in utilizarea, prepararea si pastrarea produselor din carne

PRODUSE DIN CARNE

* Se recomanda a spala carnea in apa de temperatura camerei, dar in nici un caz ea nu se va lasa sa stea in aceasta apa.
* Carnea care nu urmeaza sa se prepare imediat nu se va spala, deoarece aceasta ar accelera procesul de alterare.
* Carnea din congelator se va dezgheta mai repede, daca se va clati cu apa rece, iar apoi se va pune intr-un vas curat si acoperit cu capacul.
* Pentru a se pastra circa 24 de ore, carnea tocata se va inveli intr-un servetel curat, imbibat cu amestec de apa cu otet (in proportii egale), si se va suspenda la aer.
* Carnea so va pastra un timp mai indelungat in afara frigiderului, daca se va inveli in frunze de urzici, iar apoi so va infasura intr-un prosop umed.
* Carnea spalata si stropita cu suc de lamiie va fi proaspata chiar si intr-o zi calduroasa.

Continue reading Sfaturi practice in utilizarea, prepararea si pastrarea produselor din carne

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...

Din secretele Bucatariei romanesti

Orice mâncare cu sos este mai gustoasă dacă se ţine o jumătate de oră la cuptor înainte de a fi servită la masă.

Pentru a nu se întări, ficatul nu trebuie sărat înainte de a fi fript.

Pentru a înlesni frăgezirea unei cărni tari, fie de vită, fie de pasăre, se poate adăuga, la fiert sau la prăjit, puţin bicarbonat, în proporţie de o linguriţă la 5 l lichid, sau în sosul din cratiţă, la 1 kg de carne.

Pentru prăjit este bine să se amestece untură cu ulei în părţi egale.

Înainte de a frige în untură peşte, carne sau zarzavat, acestea trebuie bine zvântate cu o cârpă. Numai astfel se vor rumeni frumos.

Supele, sosurile, zarzavaturile capătă un gust mai fin dacă li se adaugă puţin unt proaspăt, după ce au fost luate de pe foc.

Untul se păstrează mai multă vreme proaspăt dacă se ţine în apă fiartă cu puţină sare, bine răcită.

  Continue reading Din secretele Bucatariei romanesti

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...

Ce este inabusirea ?

ÎNĂBUŞIREA

Prin acest procedeu se poate frige orice parte din carne, de orice specie (porc, pasăre, vacă, vînat etc), indiferent dacă este tînără sau mai bătrînă. Carnea se taie în bucăţi mari sau mici, se pune într-o cratiţă potrivită după mărimea bucăţii sau bucăţilor de carne (ca să nu rămînă spaţiu în jur), se stropeşte bine cu untdelemn, sau cu grăsime de pasăre sau de porc, se acoperă şi se lasă la foc mic, pînă cînd se înfierbînta bine, întorcîndu-se pe toate părţile, ca să prindă o crustă (prin coagularea substanţelor albu-minoide la suprafaţa ei) care va împiedica scurgerea sucului din carne, aceasta păstrîndu-şi, astfel, suculenta şi frăgezimea. După cea 10—15 minute, se adaugă cîte puţină apă, ca să nu se ardă grăsimea.

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...

FRIPTURĂ LA CUPTOR

FRIPTURĂ LA CUPTOR
 
La cuptor se poate frige carnea în bucată mai mare (curcan întreg, purcel de lapte) sau în bucăţi mai mici. Carnea se aşază în tavă smălţuită sau cratiţă potrivită cu mărimea ei, se unge cu untdelemn sau cu untură de porc solidă sau înfierbîntată, se dă la cuptor, la foc mai tare la început, cea 30 minute, ca să prindă crustă, apoi se sărează şi se reduce focul, ca să se frigă încet, să se pătrundă bine în interior; se adaugă 3—4 linguri cu apă, ca să nu se ardă sosul cu grăsimea. Dacă tava sau cratiţă este mai mare decît bucata de carne, sosul se va arde repede, transmiţînd gust neplăcut fripturii.
 
Carnea pregătită la cuptor se încălzeşte uniform din toate părţile şi se coace în sucul ei propriu. Cînd începe să se rumenească, se poate acoperi cu un capac, ca să nu se usuce prea mult. Se va rumeni frumos şi acoperită, dacă se întoarce din cînd în cînd şi se stropeşte cu sosul din tavă.
O friptură mai înaltă, ca cea de pasăre, care depăşeşte înălţimea cratiţei, se poate acoperi cu un castron întors cu gura în jos, care trebuie să se potrivească asemenea unui capac. Sub protecţia acestuia, carnea de pasăre întreagă sau puiul umplut se va rumeni frumos, fără să se ardă, păstrîndu-şi suculenta.
 
Pasărea se poate introduce într-o pungă din hîrtie mai groasa sau de împachetat, chiar dublă. Punga trebuie să fie bine lipită pe margini (fără a fi cusută), fără găuri, ca să nu iasă vaporii şi nici să se scurgă din ea lichidul format prin condensarea vaporilor. Punga cu carnea se aşază într-o tavă din tablă nesmălţuită, uscată, care se introduce în cuptorul foarte bine încins; la început, se lasă 30—40 minute, la foc tare, ca să se formeze o crustă, apoi focul se reduce la mijlociu, ca să se pătrundă bine în interior. Carnea se va rumeni foarte frumos şi va fi foarte fragedă şi suculentă, cu condiţia să fie bine unsă, de preferat cu untură de porc solidă, înainte de a se introduce în pungă. Grăsimea, cînd se topeşte, impregnează hîrtia făcînd-o impermeabilă la vapori; aceştia vor menţine o atmosferă umedă, care va face să nu se usuce carnea. Orice carne se poate Irige în acest fel, chiar şi peştele.
 
Carnea de viţel sau de porc, muşchiul de vacă sau pulpa de miel, pentru a avea o formă frumoasă, rotundă şi subţire şi pentru a se putea tăia în felii egale, se fasonează înainte de a se introduce în cuptor. Se scoate osul şi carnea se taie în bucăţi cît mai lungi, potrivit de groase (de cea 7—8 cm) care, apoi, se leagă circular cu sfoară subţire, petrecută la distanţe de cîte 2 cm, începînd de la un capăt şi pînă la celălalt. Sfoara se leagă la un capăt al bucăţii de carne, lăsîndu-i un capăt ceva mai lung decît lungimea muşchiului, iar celălalt, de 4—5 ori mai lung decît acesta. Capătul scurt rămîne întins în lungul muşchiului, iar cel lung se petrece circular peste muşchi; unde se întîlnesc sforile, se răsuceşte sfoara lungă pe lîngă cea scurtă, ca să se fixeze, apoi se trece mai departe, pînă se înfăşoară strîns toată bucata de carne. Se aşază într-o tavă smălţuită sau într-o cratiţă potrivit de mare, ca să nu rămînă loc liber în jurul ei (să nu se ardă sosul).
 
 
La orice friptură la cuptor de pasăre, vaca, porc, oaie, vînat, peşte etc. care se frige direct în tavă sau cratiţă, se adaugă pentru aromă şi gust, un rînd de rondele, de 1 cm grosime, din morcov, ţelină, pătrunjel şi ceapă; carnea se aşază pe acest strat şi se unge bine cu grăsime solidă sau cu untdelemn, în tavă se pun 5—6 linguri cu apă şi o linguriţă rasă de sare (sarea depinde de cantitatea de carne). Se introduce cratiţă sau tava în cuptor, la foc tare, unde se lasă cea 30 minute, pînă cînd carnea începe să se rumenească. Se scoate apoi tava, se înclină şi cu o lingură se stropeşte bine carnea cu sosul format; acesta va săra carnea şi va da culoare şi gustul plăcut de la zarzavat. Se completează mereu cu apă, cînd sosul scade, pentru a nu se arde sosul. Dacă se usucă prea mult carnea, cratiţă se acoperă, cum^ s-a arătat la început. Cînd carnea este bine friptă, furculiţa intră cu uşurinţă adînc în ea (pînă la mijloc).
 
Dacă se foloseşte pentru friptură antricot de porc, carnea se poate irige împreună cu osul care va menţine lungimea muşchiului (nu se va strînge).
Dar se poate scoate şi acesta şi carnea se leagă cu sfoară, cum s-a arătat. Antricotul se poate frige direct în tavă, cu sau fără zarzavat dedesubt, sau în pungă de hîrtie, cum s-a arătat.
Cînd este gata (furculiţa intră cu uşurinţă pînă la os), carnea se desprinde pe lîngă os şi, apoi, se taie în felii. Dacă se serveşte rece, carnea se lasă să se răcească, apoi se desprinde osul şi se taie în felii.

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...