Sfaturi in intretinerea ustensilelor de bucatarie

Share sa stie si altii !

INTRETINEREA VASELOR de bucatarie si a ustensilelor aferente bucatariei

* Pentru spalarea vaselor emailate, de sticla si portelan se va folosi o solutie de soda calcinata (25 g soda la 1 1 apa), apoi vasele se vor clati de mai multe ori cu apa si se va sterge cu un prosop uscat.
* Vesela emailata cu ramasite de mincare la fund se va spala mai usor, daca se va muia in apa cu un pic de bicarbonat. Vesela se va mai presara abundent cu sare si se va lasa astfel pe citeva ore.
* Cratita de email nu seva instala desearta pe plita, iar cea ferbinte pe un suport rece sau ud, deoarece la schimbarea brusca de temperaturi emailul crapa.
* In nici un caz vesela emailata nu se va curati cu peria de metal.


* Negreata precipitata pe peretii veselei de aluminiu se va indeparta cu un tampon de vata imbibat cu otet, apoi se va spala cu apa fierbinte cu sapun.
* Portiunile excesiv de murdare de pe vesela de aluminiu se vor sterge cu praf de dinti.
* Cratitele si tigaile de aluminiu vor straluci ca noi, daca se vor fierbe in urmatoarea solutie: la 1 -1,5 caldare de apa abia calda se va adauga 80-100 gr de lipici de silicat (muiat in prealabil in apa), apoi se vor adauga 100-125 g de soda calcinata caustica. Dupa ce va da In clocot vesela se va introduce in amestec si se va fierbe 20-30 min. Cind se va raci, stratul salin impietrit se va indeparta cu usurinta.
* Cratitele de aluminiu vor fi curate si stralucitoare, daca in apa pentru spalat se vor adauga citeva picaturi de amoniac sau bicarbonat (1 lingurita la 1 pahar de apa).
* Petele de mincare arsa de pe vesela de aluminiu se vor indeparta, stergindu-se cu un mar proaspat taiat sau se va fierbe in cratita apa cu ceapa.
* Vesela noua poleita de aluminiu se va spala minutios mai intii cu apa fierbinte cu sapun, apoi cu apa calda sau rece, pentru a neutraliza ramasitele de pasta de poleire.
* Pentru a evita intunecarea suprafetei poleite, vesela de aluminiu nu se va sterge cu detergent, funingine, bicarbo-nat, creta diluata cu apa, cit si cu glaspapir, nisip si alte substante dure. Ea se va spala cu o cirpa moale sau burete cu apa cu sapun.
* Interiorul veselei poleite de aluminiu se va curati cu nisip marunt, burete metalic, cu bicarbonat, creta diluata cu apa, apoi se va clati cu apa cu sapun, pe urma cu apa curata.
* Luciul de pe suprafata poleita a veselei de aluminiu se va mentine, daca aceasta se va curati periodic cu praf de dinti, apoi se va sterge cu o cirpa moale.
* Pentru a indeparta cocleala intunecata din interiorul veselei poleite de aluminiu, se va turna apa cu putin otet si se va da in clocot, apoi se va clati mai intii cu apa curata si se va sterge pina la uscat.
* Vesela din fonta se spala cu apa fierbinte cu sapun.
* Pentru indepartarea resturilor arse de mincare, vesela de fonta se va freca cu glaspapir sau nisip marunt.
* Vesela din melhior se curata bine cu solutie de sapun, cu hiposulfita. Se poleieste cu un amestec de sapun si creta pura (in proportii egale).
* Tigaia noua se va incinge mai intii cu untura, apoi se va freca cu sare.
* In cratita emailata noua se va fierbe neaparat mai intii apa, in cea de aluminiu lapte.
* Pentru indepartarea ruginii vesela de tinichea (tava, for-ma, pentru copt) se va sterge cu o rosie verde taiata sau cu un cartof crud taiat si cu nisip.
* Vesela glazurata de lut inainte de intrebuintare se va fierbe vreo jumatate de ora in apa, in care se va adauga un pahar de otet si doua linguri de sare.
* Dupa folosire, vesela de lut se va spala cu apa cu sapun si, clatindu-se, se va freca cu un terci din bicarbonat si apa rece, apoi se va sterge cu o cirpa curata.
* Sita, in care s-a cernut faina, se va curati in mod obligatoriu cu peria sau se va tine citeva secunde deasupra focului.
* Cratita, la fundul careia a ramas lapte ars, se va spala usor, daca in ea se va turna apa rece cu putin bicarbonat si se va fierbe 2-3 min.
* Precipitatul de vin de pe suprafata interioara a carafei se va spala turnindu-se in ea apa calda cu sapun si se va lasa pe 5-6 ore, apoi se va adauga bicarbonat si carafa se va agita bine. Se va clati cu apa cu otet.
* Petele de pe vesela de portelan se vor inlatura cu apa calda, in care se va adauga putin amoniac.

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExceptional ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...