Acum esti aici: Acasa » Sfaturi in prepararea si conservarea cipercilor

Sfaturi in prepararea si conservarea cipercilor

CIUPERCILE pastrare, preparare si conservare

* Ciupercile se pot usca si in frigider. Ele se vor aranja pe o foaie de hirtie pe polita de jos a frigiderului pe 1,5-2 sapta-mini. Ciupercile vor fi mai moi daca se vor usca prin metoda termica, in felul acesta gustul lor ramine intact.
* Ciupercile uscate, tinute citeva ore in lapte cu sare vor fi ca si cele proaspete.
* Pina la fierbere ciupercile uscate se vor opari, iar apoi se vor spala.
* Ciupercile proaspete nu se vor schimba la culoare, daca se vor pune indata in apa cu un pic de sare.

* Ciupercile proaspete nu se vor altera; daca se vor aseza mai intii in sita, strecuratoare sau cratita emailata si, fara a se acoperi, se vor da la rece sau se vor pune in frigider.
* Ciupercile se vor elibera de viermi in felul urmator: se vor indeparta piciorusul si stratul tubular al palariei, piciorusul se va taia de-a lungul si irnpreuna cu palariile se vor aseza intr-un lighean cu multa sare. Peste 2-3 ore larvele vii se vor lasa la fund, iar ciupercile se vor matura.
* Dintre ciupercile lamelare, cu exceptia buretilor dulci, se vor consuma numai palariile. Cele tubulare se vor rupe cu piciorus.
* In procesul de curatire ciupercile nu se vor intuneca la culoare, daca se vor pune intr-o cratija cu apa rece si ulei.
* Ciupercile care contin un suc amarui (buretii flocosi, buretii laptosi) mai intii se vor macera in apa rece, care se va schimba de doua-trei ori pe zi in decurs de doua-trei zile, apoi se vor marina.
* Ciupercile se vor marina in vas emailat sau de sticla.
* Ciupercile marinate acoperite cu mucegai se vor spala minutios in apa sarata, apoi se va turna deasupra marinata proaspata, mai tare, sau saramura.
* Ciupercile proaspete, oparite cu uncrop dres cu sare, nu se
vor altera in decursul a 24 de ore.
* Ciupercile proaspete in nici un caz nu se vor spala, daca urmeaza a se usca, astfel ele se vor usca cu greu. Indepartindu-se murdaria, ele se vor sterge minutios cu o cirpa uscata.
* Ciupercile uscate se vor pastra la temperatura de plus 10-12°.
* Ciupercile uscate, imbibate cu umezeala, se vor usca imediat in cuptor sau soba incalzita, altfel vor incepe sa mucegaiasca si se vor altera repede.
* Ciupercile nu se vor pastra cu anii: gustul lor se preschimba, aroma dispare.

Share sa stie si altii !