Sfaturi utile in prepararea si conservarea fructelor

FRUCTELE preparare, pastrare si conservare

* Merele proaspete se vor pastra de minune, daca se vor acoperi cu rumegus uscat de lemn.
* Soiurile de iarna de pere se vor pastra cel mai bine la tem-peratura de zero grade, ambalate in hirtie de tigara.
* Merele curatite si tocate pentru salata nu se vor intuneca la culoare, daca in prealabil se vor tine 10 min in apa rece sarata.
* Merele coapte nu vor crapa si nu se vor lipi de tigaie, daca vor fi intepate in citeva locuri, iar pe tigaie se va turna putina apa.
* Soiurile de mere acre nu se vor tine prea mult in cuptor, deoarece se pot transforma in piure.

* Compotul de fructe va deveni si mai gustos si va necesita mai putin zahar, daca in el se va adauga un pic de sare.
* Pentru a pastra o buna parte de vitamine la prepararea compotului, fructele se vor arunca in siropul clocotind, in prealabil adaugindu-se in el putina sare de lamiie.
* Gustul compotului se va ameliora considerabil, daca se va adauga coaja de lamiie sau portocale.
* Compotul de fructe va deveni mai aromat, daca in cel de caise se va adauga 2-3 linguri de vin alb, iar in cel de capsune, visine si prune 1-2 linguri de vin rosu.
* Cratita cu compot fierbinte, pentru a se raci cit mai repede, se va instala intr-un vas mai mare, umplut cu apa rece cu sare.
* Pentru ameliorarea gustului, in chiselul din fructe de pa-dure se va adauga un pic de sare de lamiie, dizolvata in prea-labil cu apa rece.
* In chiselul fierbinte se va adauga un pic de vanilie, citeva picaturi de esenta de migdale sau coaja rasa de lamiie (portocala), cit si scortisoara sau cuisoare.
* Pentru a prepara un chisel din fructe proaspete de padure, mai intii se va stoarce sucul, apoi fructele stoarse se vor fierbe, in apa clocotita se va pune zahar, amidon, se va da un clocot, apoi se va turna sucul crud. Metoda respective de preparare asigura pastrarea vitaminelor.
* Chiselul de revent se va servi rece.
* Chiselul nu se va fierbe mult, altfel se va subtia.
* La prepararea chiselului de lapte se recomanda a utiliza chiselul de porumb; chiselul va avea un gust mai delicios.
* Chiselul prea dens se va turna in forme stropite cu apa si presarate cu zahar.
* Amidonul de cartofi dizolvat se va turna imediat in siro-pul fierbinte si se va amesteca repede. Cel mai indicat e sa se toarne pe la marginea cratitei. Chiselul des se va prepara la un foc mic. Cel mai subtire se va da in clocot, dar nu se va fierbe.
* Chiselul nu va forma pelicula la suprafata, daca se va pre-para cu zahar.
* Pentru racirea bauturilor in timpul verii sticlele se vor infasura intr-o cirpa imbibata cu apa cu sare si se vor insta-la la curent. Metoda respective poate fi aplicata la racirea pepenelui verde si a celui galben.
* Fructele uscate umezite, acoperite cu mucegai, sau in care si-au facut aparitia niste gindaci, se vor aseza intr-un strat subtire pe tava si se vor usca in cuptor vreo 25-30 min la temperatura de 55-60°C. Se vor pastra In borcane cu capac sau in saculete de polietilena la un loc uscat.
* Daca in sucul din sticla au aparut bule de aer, atunci continutul sticlelor se va turna intr-o cratita, se va da in clocot, apoi sucul se va turna iarasi in sticle curate incalzite si se vor inchide ermetic.
* Daca sucul a capatat un miros de spirt sau otet, acesta e un indice ca el s-a alterat.
* Fructele congelate in nici un caz nu se vor incalzi, aceasta ar duce la pierderea calitatilor gustative. Ele se vor dezgheta la temperatura incaperii.
* Nucile deshidratate si lipsite de gustul lor specific se vor tine vreo 5-6 zile in apa cu sare. Apa va razbate prin coaja la miez si va restabili gustul si consistenta lor.
* Pentru a indeparta coaja de pe miezul de nuca, acestea se vor aseza intr-o cratita emailata, deasupra se va turna apa clocotita, se va acoperi si se vor lasa astfel pe 15-20 min, apoi apa se va scurge. Dupa aceasta procedure nuca se va desface cu cutitul fara a depune mari eforturi si se va scoate miezul.

Mai vezi si incearca...
Ce este inabusirea ?

* Daca se va pune o felioara de lamiie sub capacelul borcanului cu mustar sau pe sectiunea taiata de salam, atunci aceste produse nu-si vor pierde prospetimea un timp indelungat.
* Lamiia se va pastra mult timp proaspata, daca se va pune intr-un borcan cu apa, care se va schimba o data-de doua ori pe zi. Dar cel mai bine lamiile se pastreaza in nisip uscat. In acest scop nisipul se va usca, se va turna in Iada si in el se vor aranja lamiile astfel ca sa nu se atinga una de alta.
* Portocalele si lamiile vor ramine proaspete un timp indelungat, daca se vor unge cu ulei vegetal, se vor pune in pungi de celofana sau intr-un vas acoperit tinut la racoare.
* Pentru a se pastra mai mult timp, lamiia taiata se va pune pe o farfurioara cu taietura in sus si se va acoperi cu un pahar.
* Dintr-o lamiie se va scurge mai multa zeama daca in prealabil se va tine vreo 5 min in apa fierbinte.
* Lamiia va elimina mai multa zeama, daca se va rostogoli pe masa, apasindu-se usor cu degetele pe coaja.
* Storcindu-se zeama din lamiie, nu se va apasa prea tare,
altfel sucul va fi amarui.
* Zeama dintr-o jumatate de lamiie se va stoarce cu furculita, care se va infige in lamiie si se va rasuci de citeva ori.
* Citeva picaturi de zeama de lamiie se pot obtine fara a taia lamiia. In acest scop coaja de lamiie se va strapunge cu un chibrit ascutit sau un betisor,se va stoarce cantitatea necesara de zearna, iar gaura formata se va infunda cu acelasi chibrit. Astfel lamiia nu se va altera vreo citeva zile.
* Lamiia va avea o aroma mai puternica, daca inainte de a o taia se va trece prin apa clocotita.
* Lamiile si portocalele uscate se vor improspata, daca se vor cufunda pe un minut in apa clocotita si apoi se vor infasura intr-o cirpa.
* Zeama tulbure de lamiie se va limpezi, daca in ea se vor turna 2-3 linguri de lapte proaspat, care, inchegindu-se, o va curati.
* Fructele uscate inainte de consumare se vor spala in apa rece deoarece in apa fierbinte o parte din substantele nutri-tive si aromate ar putea sa se dizolve.
* Dulceata isi va pastra vitaminele si culoarea, daca se va fierbe in vas sub presiune vreo 7-10 min la un foc mic, fara a se indeparta spuma, aceasta va ramine pe peretii cratitei.
* Vasul pentru prepararea dulcetei e de dorit sa fie de arama. Se recomanda a se fierbe nu mai mult de 1 kg de fructe.
* Daca dulceata dupa fierbere (in special cea de visine) ramine siropoasa, atunci in ea se va adauga un pic de zeama de lamiie sau peltea de mere si dulceata se va lega mai repede.
* Borcanele pentru dulceata se vor spala bine, se vor opari si usca. Se vor inchide cu capace din material plastic, cu hirtie de staniol sau pergament.
* Fructele pregatite pentru preparea dulcetei, se vor spala minutios in citeva ape. Capsunele si zmeura se spala cu peduncul, in strecuratoarea cu orificii mari, iar apoi se aseaza pe o cirpa uscata sau pe hirtie, se zvinteaza si se aleg. Caisele se vor sterge cu o cirpa.
* Dulceata se va prepara numai din fructe intregi, nealterate, cele strivite se vor utiliza la prepararea compoturilor si chiselurilor. Prunele si visinele vor fi coapte, iar perele, piersicele, caisele, capsunele si zmeura vor fi putin pirguite, ca sa nu se rasfiarba.
* Va fi mai lesne a indeparta pielita de pe persici daca acestea se vor cufunda pe citeva secunde in apa clocotita.
* Pentru a determina gradul de preparare a dulcetei, se va turna putin sirop intr-o farfurioara. Daca siropul se va inchega, inseamna ca dulceata e gata. Se mai poate picura putin sirop pe sugativa. Daca in jurul picaturii nu se vor forma pete de umezeala, e un indice ca dulceata e gata.
* Dulceata nu se va zaharisi, daca la fierbere se va adauga putina zeama de lamiie.
* Bobitele de zmeura, atacate de larve de gindaci, se vor tine in solute de sare (20 g la 1 1 apa). Cind vermii se vor ridica la suprafata, apa se va scurge, iar zmeura se va clati cu apa rece.
* Dulceata se va pastra in incaperi intunecoase, ferita de razele solare; in nici un caz nu se va pastra la o temperaturi mai mici de zero grade.
* Dulceata dintr-un borcan deschis se va pastra mai bine, daca deasupra se va presara un strat de zahar tos.
* Daca pe suprafata dulcetei, gemului, magiunului a aparut spuma sau bule de aer, care au un miros neplacut de alcool, inseamna ca dulceata nu e fiarta pina la capat sau contine prea putin zahar. Pentru a repara gresala, dulceata se va aseza in lighean, se va adauga zahar (1/2 pahar la 1 1 dul-ceata), se va da in clocot si se va fierbe 7-10 min la un foc mic.
* Daca dulceata e rasfiarta, tulbure si zaharisita, atunci in ea se va adauga apa fierbinte (1/4 pahar la 1 l dulceata) si se va fierbe 5-6 min. Borcanele cu dulceata zaharisita se vor pune intr-o cratita cu apa si se vor infierbinta pina la topirea zaharului.

Mai vezi si incearca...
4 Retete Culinare Usoare de Primavara

Share sa stie si altii !

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExceptional ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...