Sfaturi utile in prepararea si conservarea fructelor

Share sa stie si altii !

FRUCTELE preparare, pastrare si conservare

* Merele proaspete se vor pastra de minune, daca se vor acoperi cu rumegus uscat de lemn.
* Soiurile de iarna de pere se vor pastra cel mai bine la tem-peratura de zero grade, ambalate in hirtie de tigara.
* Merele curatite si tocate pentru salata nu se vor intuneca la culoare, daca in prealabil se vor tine 10 min in apa rece sarata.
* Merele coapte nu vor crapa si nu se vor lipi de tigaie, daca vor fi intepate in citeva locuri, iar pe tigaie se va turna putina apa.
* Soiurile de mere acre nu se vor tine prea mult in cuptor, deoarece se pot transforma in piure.


* Compotul de fructe va deveni si mai gustos si va necesita mai putin zahar, daca in el se va adauga un pic de sare.
* Pentru a pastra o buna parte de vitamine la prepararea compotului, fructele se vor arunca in siropul clocotind, in prealabil adaugindu-se in el putina sare de lamiie.
* Gustul compotului se va ameliora considerabil, daca se va adauga coaja de lamiie sau portocale.
* Compotul de fructe va deveni mai aromat, daca in cel de caise se va adauga 2-3 linguri de vin alb, iar in cel de capsune, visine si prune 1-2 linguri de vin rosu.
* Cratita cu compot fierbinte, pentru a se raci cit mai repede, se va instala intr-un vas mai mare, umplut cu apa rece cu sare.
* Pentru ameliorarea gustului, in chiselul din fructe de pa-dure se va adauga un pic de sare de lamiie, dizolvata in prea-labil cu apa rece.
* In chiselul fierbinte se va adauga un pic de vanilie, citeva picaturi de esenta de migdale sau coaja rasa de lamiie (portocala), cit si scortisoara sau cuisoare.
* Pentru a prepara un chisel din fructe proaspete de padure, mai intii se va stoarce sucul, apoi fructele stoarse se vor fierbe, in apa clocotita se va pune zahar, amidon, se va da un clocot, apoi se va turna sucul crud. Metoda respective de preparare asigura pastrarea vitaminelor.
* Chiselul de revent se va servi rece.
* Chiselul nu se va fierbe mult, altfel se va subtia.
* La prepararea chiselului de lapte se recomanda a utiliza chiselul de porumb; chiselul va avea un gust mai delicios.
* Chiselul prea dens se va turna in forme stropite cu apa si presarate cu zahar.
* Amidonul de cartofi dizolvat se va turna imediat in siro-pul fierbinte si se va amesteca repede. Cel mai indicat e sa se toarne pe la marginea cratitei. Chiselul des se va prepara la un foc mic. Cel mai subtire se va da in clocot, dar nu se va fierbe.
* Chiselul nu va forma pelicula la suprafata, daca se va pre-para cu zahar.
* Pentru racirea bauturilor in timpul verii sticlele se vor infasura intr-o cirpa imbibata cu apa cu sare si se vor insta-la la curent. Metoda respective poate fi aplicata la racirea pepenelui verde si a celui galben.
* Fructele uscate umezite, acoperite cu mucegai, sau in care si-au facut aparitia niste gindaci, se vor aseza intr-un strat subtire pe tava si se vor usca in cuptor vreo 25-30 min la temperatura de 55-60°C. Se vor pastra In borcane cu capac sau in saculete de polietilena la un loc uscat.
* Daca in sucul din sticla au aparut bule de aer, atunci continutul sticlelor se va turna intr-o cratita, se va da in clocot, apoi sucul se va turna iarasi in sticle curate incalzite si se vor inchide ermetic.
* Daca sucul a capatat un miros de spirt sau otet, acesta e un indice ca el s-a alterat.
* Fructele congelate in nici un caz nu se vor incalzi, aceasta ar duce la pierderea calitatilor gustative. Ele se vor dezgheta la temperatura incaperii.
* Nucile deshidratate si lipsite de gustul lor specific se vor tine vreo 5-6 zile in apa cu sare. Apa va razbate prin coaja la miez si va restabili gustul si consistenta lor.
* Pentru a indeparta coaja de pe miezul de nuca, acestea se vor aseza intr-o cratita emailata, deasupra se va turna apa clocotita, se va acoperi si se vor lasa astfel pe 15-20 min, apoi apa se va scurge. Dupa aceasta procedure nuca se va desface cu cutitul fara a depune mari eforturi si se va scoate miezul.

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExceptional ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *