Sfaturi pentru elaborarea unui Meniu Zilnic corect

FATURI PENTRU

UN MENIU ZILNIC CORECT

  • Incepeti-va ziua cu un suc proaspat de fructe.
  • In cursul diminetii, mancati fructe ori de cate ori va este foame.
  • Mancati fructe cate doriti, dar nu va supraalimentati.
  • Pepenele se va manca inaintea altor fructe.
  • Cand sunteti deosebit de flamand, mancati banane, care sunt foarte hranitoare.
  • Atunci cand vreti sa pierdeti din greutate, nu mancati curmale si fructe uscate : cu toate ca sunt o sursa minunata de energie, ele contin o mare cantitate de zahar concentrat, fapt ce va va impiedica sa slabiti.
  • Bananele verzi nu au transformat amidonul in zahar. Petele maro de pe coaja bananei arata ca amidonul s-a transformat in zahar. Este de preferat sa le consumati in aceasta stare !
  • Nu mancati sub tensiune nervoasa. Incepeti acest mod de hranire incet, cu incredere si rabdare, pana va dezobisnuiti de vechile obiceiuri alimentare.
  • Sucurile de fructe si legume proaspete (preparate la storcator) se vor bea numai pe stomacul gol.

    Ordinea in care se vor manca alimentele intr-o zi

    1. Sucuri si fructe proaspete.
    2. Sucuri proaspete de vegetale si salate.
    3. Vegetale fierte, nuci crude, seminte.
    4. Cereale, paine, cartofi, legume.
    5. Carne, pui, peste, branzeturi.

    Amintiti-va !

  • Niciodata nu fierbeti (in compoturi, dulceturi, prajituri) fructele, deoarece alcalinitatea lor se transforma in aciditate.
  • Vegetalele cum sunt : castravetii, ardeii, rosiile se combina bine cu fructe, cu alte legume gatite, cu paste fainoase, orez.
  • In mod special rosiile nu trebuie gatite, caci devin foarte acide.
  • Fructele se vor usca la soare, nu chimic.
  • Nucile se vor manca crude. In aceasta stare, ele sunt foarte nutritive si usor digerabile de stomac. Contin proteine (aminoacizi de mare calitate) si calciu.
  • Nu va supraalimentati cu nuci si nu le mancati prajite, caci sunt foarte acide. Nucile crude sunt o sursa de ulei natural.
  • Semintele, ca si nucile, sunt o sursa de proteine concentrate si trebuie mancate crude,niciodata prajite si doar in cantitati mici. Nu combinati semintele cu alte mancaruri concentrate.
  • Nu consumati lactate pasteurizate, caci contin antibiotice.
  • Grasimile naturale (carnea) vor fi intotdeauna evitate, in urmatoarea ordine, in functie de carnea folosita : carnea de porc, carnea de vita, carnea de rata. Se vor evita carnurile sarate si afumate, carnatii.
  • Uleiurile se recomanda a fi cat mai putin rafinate sau obtinute prin presare la rece.

    ESTE BINE SA STITI

    Adeptii alimentatiei naturiste au nevoie de mai putine proteine decat cei care mananca combinat, adica cruditati si hrana fiarta, deoarece, prin fierbere, proteinele devin nedigerabile sau sunt distruse, coagulandu-se. Carnea, de exemplu, contine 25% proteine, dar dupa fierbere mai raman doar 9% proteine utilizabile.
    Ovazul crud, cu 15% proteine, ofera mai multe proteine decat carnea fiarta. In afara de proteine, carnea fiarta nu are alta valoare nutritiva, pe cand ovazul si samburii uleiosi (alune, nuci, seminte de floarea-soarelui) cu un continut de 25% proteine sunt alimente complete, cu ajutorul carora ne putem hrani, complet si sanatos, vreme indelungata.
    Dintre toate soiurile de cereale, ovazul cu continutul sau de 15% proteine este cel mai bogat. Alte plante mai bogate in proteine decat carnea fiarta sunt : soia, nautul, arahidele crude, semintele uleioase, nucile, ouale crude, germenii de cereale, laptele acru, zerul si branza de vaci. Binenteles, totul in stare naturala !
    Trebuie retinut ca soia cruda are un gust neplacut si din acest motiv se recomanda consumul ei fie prin metoda germinarii, fie prin combinarea ei cu alte ingrediente, in salate sau in alte feluri de preparate prelucrate cu mixerul.

    • Consumati fructe si vegetale proaspete cand puteti. Folositi-le congelate, cand cele proaspete nu se gasesc.
    • Periodic, mancati o zi pe saptamana numai fructe si salate.
    • Evitati chimicalele in mancare.
    • Evitati otetul in salate, caci este un ferment care impiedica digestia amidonoaselor din saliva. Inlocuiti-l cu suc proaspat de lamaie, nu chimic.
    • Evitati consumul excesiv al cepei si al usturoiului, crude, caci va fac sa poftiti mancaruri grele.
    • Supele ramase pot fi congelate.
    • Folositi numai paine integrala (neagra sau graham).
    • Folositi unt si branzeturi cat mai putin prelucrate.
    • Cand reduceti lactatele, cresteti portia de nuci crude, care sunt foarte bogate in calciu.
    • Functiile mentale cum ar fi : memoria, depresia, puterea de asimilare, perceptia realului, somnul, coordonarea motrica si durerea sunt direct afectate de catre alimentele pe care vi le-am prezentat in lucrarea de fata drept nocive, ele actionand direct asupra neuronilor de transmisie prin diverse procese chimice. De exemplu : in boabele de soia si in galbenusul de ou crud gasim cantitati insemnate de lecitina (nesintetica), care actioneaza direct asupra memoriei.
  • O masa bogata in carbohidrati, dar saraca in proteine “benefice”, produce creierului o stare de moleseala timp de mai multe ore, stimuland secretia de insulina, lucru ce conduce la cresterea nivelului serotoninei in creier, deci vom dormi mult mai mult.
    • Prin ultimele cercetari intreprinse de institute celebre si demne de incredere s-a ajuns la concluzia ca majoritatea tulburarilor mentale, cum ar fi hiperactivitatea si schizofrenia, pot fi tratate mult mai adecvat printr-o “terapie alimentara”.
    • Nu va supraalimentati. Una din cauzele pentru care simtim nevoia sa mancam mult este aceea ca organismul nostru nu absoarbe nutrientii. Acestia se absorb prin intestine. Daca micile filamente ce captusesc peretii intestinelor sunt naclaite, nutrientii nu se vor absorbi oricat am manca, deci corpul nostru nu va fi hranit. Astfel, ne va chinui o permanenta foame. Aceste filamente se naclaiesc foarte usor din cauza reziduurilor din mancarurile pe care corpul nu le poate folosi (produse de putrefactia rezultata in urma nedigerarii combinatiilor de proteine cu amidonoase, prea multe dulciuri si mancaruri concentrate, mucusul rezultat din lactatele consumate etc.).O alta cauza a supraalimentatiei este consumul excesiv de alimente nenutrititive, cum ar fi : mancarurile “la punga” din comert, orice semipreparate, cereale (fulgi de grau, porumb) cu lapte si orice mancare prelucrata.
    • Foamea permanenta este semnalul de alarma pe care il trage corpul nostru supraalimentat.
    • Reintoarcerea la mancarurile simple, naturale, nerafinate, neconcentrate va va ajuta sascapati de foame, supraalimentatie, subnutritie si supragreutate.
    • Daca la inceputul acestui program inca veti mai simti senzatia de foame accentuata, nu va descurajati : continuati sa mancati fructe, salate si beti sucuri naturale de fructe si legume obtinute in casa prin presare sau la storcator. Acestea vor duce la curatarea peretilor intestinelor si, astfel, substantele nutritive vor patrunde usor in sange.

      Amintiti-va !

      100 ml de iaurt contin 140 mg de calciu ! 100 g nuci contin 175 mg de calciu !
      100 g de cacao contin 12 mg de fier ! 100 g de galbenus contin 8 mg de fier ! 100 g de spanac contin 4 mg de fier !
      100 g de stafide contin 3,30 mg de fier !

  • REGULI IMPORTANTE DE ALIMENTATIE

    1. Aportul alimentar trebuie realizat pe parcursul mai multor mese.
    2. Trebuie marit consumul de fibre alimentare. Fibrele alimentare inlatura din intestine substantele toxice si cancerigene, contribuie la tranzitul rapid al alimentelor prinintestine, scurtand timpul in care produsele daunatoare, rezultate din descompunerea alimentelor, se gasesc in contact cu peretii intestinelor.
    3. Trebuie acceptate glucidele “benefice”, eliminand glucidele “malefice”.
    4. Lipidele “benefice” trebuie preferate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
    5. Fructele se consuma numai pe stomacul gol.
    6. Micul dejun trebuie sa fie alcatuit numai din fructe, sucuri de fructe sau fructe vegetale (castraveti, ardei, rosii).
    7. La masa de pranz (ora 12), consumati numai salate si suc de vegetale.
    8. Dupa ora 16 pana la ora 20 se poate manca si mai greu, dar la masa se consuma un singur fel de mancare concentrata (tot ceea ce nu este crud este concentrat).
    9. Zilnic, se vor consuma cantitativ : 70% cruditati si 30% mancaruri concentrate.
    10. Combinarea corecta a alimentelor este :
      • Salate + proteine (carne, peste, oua, branzeturi, lactate). Acestea din urma trebuie insotite intotdeauna de dovlecei, varza, conopida, gulii, fasole verde, morcovi, ceapa, usturoi, patrunjel, telina, vinete in amestec (salata) sau individual.
      • Legumele gatite se pot combina intre ele, dar numai cu legume crude sau cu salate de legume crude.
      • Salate + amidonoase (cartof, grau, paine, malai – mamaliga, orez, mazare, fasole verde. Acestea din urma se pot combina cu legume gatite, dar neaparat cu salata de legume crude).
      • Se pot combina amidonoasele intre ele.
    1. Dupa ora 20 nu se mai poate manca nimic.
    2. Nu se bea apa in timpul mesei si nici timp de 1-2 ore dupa masa.
    3. Vinul ingreuneaza mult digestia. El se va bea numai pe stomacul gol.
    4. Nu mancati niciodata repede.

    16. Mancati legume si fructe crude in tot cursul anului. Pe parcursul unui regim foarte sever, beti in fiecare zi o lingura sau doua de ulei de masline de buna calitate. Acest aliment stimuleaza capacitatea de aparare a organismului.

    1. Mancati produse din cereale fara sa le distrugeti principiile nutritive prin modul de preparare.
    2. Mancati mai multe alimente bogate in vitamina A. Acestea sunt : morcovul, rosiile, spanacul, salata, patrunjelul verde, ceapa verde, mararul, adica legumele galben- portocalii si verde inchis.
    3. Mancati mai multe produse care contin vitamina C. Bogate in aceasta vitamina sunt legumele si fructele, in special citricile, ardeiul gras si macesul.

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Sfaturi pentru elaborarea unui Meniu Zilnic corect

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close