Retete nutritive si dietetice de Salate

SALATELE

Chiar dacă această denumire generică te duce cu gândul la ceva ce eşti obişnuit să însoţească un fel de mâncare, aceste salate despre care vom vorbi, sunt de fapt felul de mâncare în sine, ele fiind complete şi aducându-ţi toate acele componente de care tu crezi că ai nevoie.

Salatele sunt în general din legumele, zarzavaturile, fructele sezonului respectiv, tocate, date prin râzătoare, sau mixate, care se amestecă pentru armonizare cu una din soluţiile: maioneză, sos de maioneză, smântână, lapte bătut, sos tartar, maioneză de usturoi, lapte… în funcţie de imaginaţia ta. de ceea ce ai la îndemână, de gustul tău particular. încă o dată îţi spun, că aceste aşa -zise reţete pe care le vom povesti acum, vor fi pentru tine doar puncte de plecare, câteva idei de la care să pleci pentru a realiza foarte uşor acele preferinţe particulare.

Chiar dacă în pregătirea acestor minunăţii, nu vei mai folosi sarea (gustul adevărat al produselor nu mai necesită şi sarea), să nu te opreşti de la folosirea restului de arome naturale, aşa – zisele condimente, care te vor ajuta să aduci preparatelor, gusturi nebănuite. Şi ca să fie mai uşor, haide să vedem care pot fi aceste arome’.’

SALATA  DE VARZA  MURATA

Varza murată se poate folosi. cu foarte mult succes, întreaga iarnă, cu singurul amendament., că va trebui desărată, dacă este prea sărat conscrvată,*idică să se ţină în apă rece două trei orc şi apoi să se scurgă bine, înainte de a o folsi la preparare. Astfel, dintr-ocăpăţână mică vei obţine un castron de salată din care rezultă cam 5 porţii, destul de mari. Varza se taie fideluţă, cât mai fin şi se amestecă cu una din variantele:

Mai citeste ...
Tabel Calorii Proteine lipide Glucide
o ceapă tocată mărunt, o cană de smântână mai groasă, piper, foaie de dafin măcinată, cimbru praf;

ulei, piper, o linguriţă de muştar, se amestecă bine cu varza, apoi se încorporează brânză dată prin răzătoare;

cinci căţei de usturoi bine pasaţi, o cană de lapte bătut, brânză de vacă (trei linguri mari), piper sau alte condimente,

poţi să faci şi o salată mai exotică folosind aceeaşi varză tocată pe care o combini cu maioneză făcută dintr- un ou şi miezul de la zece nuci fie tocat (mărunţi t în pumni)  fie dat prin maşina de nucă, cu usturoi  şi condimente.

Iată cum, din aceeaşi varză poţi să faci mai multe salate diferite, ca gust şi aspect, şi va trebui să-ţi reamintesc că în felul acesta, continuând tu să adaugi şi alte componente vei putea să obţii şi alte salate de genul acesta, pe care dacă le vei consuma fie ca sandviciuri, fie ca atare, pot să constituie o masă care să-ţi satisfacă şi plăcerea, şi să te sature.

Oricăreia dintre variantele de mai sus poţi să-i adaugi, fie un morcov dat prin răzătoarea fină, fie o jumătate de cartof ras, fie o jumătate de sfeclă roşie, ţelină, ridiche neagră…, una sau mai multe din acestea, date prin răzătoare, astfel că vei obţine de fiecare dată salată.

Mai citeste ...
Reteta SALATA DE PIURE DE FASOLE
Dacă varza este prea acrişoară, după ce ai tăiat-o fideluţă, adaugă-i o linguriţă de miere de albine şi amestec-o bine, astfel ea va deveni şi mai gustoasa.

SALATĂ DE RIDICHE NEAGRĂ

Ridichea neagră se găseşte întreaga iarnă, fie la piaţă, fie la aprozare. Curăţată de coajă şi dată prin răzătoarea fină, se va combina cu o linguriţă de miere de albine (la o ridiche mijlocie), cu o linguriţă de suc de lămâie sau oţet de mere, piper, 2-3 linguriţe de ulei şi se amestecă bine, iată o primă variantă a acestei salate.

ridichea dată prin răzătoarea fină, se combină cu: un morcov, un măr, un păstârnac şi o jumătate de sfeclă roşie (dată pe râzătoare), o ceapă tocată   mărunt, se adaugă cimbru şi   maioneză, deasupra se rade, puţină brânză;

aceleaşi componente ca şi mai sus care se combi nă nu cu maioneză ci cu o cană de smântână şi i se pune mai mult piper;

–               ridichea se spală bine fără a o curăţa, i se taie un căpăcel, i se scoate cu o linguriţă miezul astfel încât să rămână de o jumătate de centimetru. Acest miez se va folosi la una dintre salatele de mai sus iar ridichea se va

umple cu trei linguriţe de miere şi se va lăsa până a doua zi. Se obţine astfel un sirop deosebit la gust şi mult mai bun decât orice sirop pentru stări ale micilor răceli de peste iarnă.

Mai citeste ...
Retete de Fripturi de Vitel traditional Romanesti

SALATĂ  DE SFECLĂ ROŞIE

Sfecla roşie se curăţă de coajă, se dă pe râzătoare (este mai gustoasă făcută pe cea fină) se amestecă cu o linguriţă de miere de albine (pentru o sfeclă mijlocie) puţin piper, suc de lămâie sau oţet de mere (o lingură sau două, în funcţie de gust), praf de chinion (dat prin maşina de măcinat cafea). Iată astfel o deosebit de gustoasă salată de sfeclă, căreia, dacăîn obişnuinţa casei este şi cu hrean, atunci poate fi combinată şi cu acesta, dat prin râzătoare.

Salată de sfeclă roşie cu brânză şi maioneză: o sfeclă roşie mijlocie, dată pe râzătoare, se combină cu brânză de vacă proaspătă (3 – 5 linguri), se adugă piper, cimbru şi coriandru, se amestecă bine înainte de a se adăuga maioneza făcută dintr-un ou. Dacă această salată o aşezi pe un platou, o îmbraci în maioneză şi o ornezi cu felii de sfeclă şi rnăsline, o vei consuma cu şi mai multă plăcere.

Salată de sfeclă cu ţelină şi smântână, o sfeclă şi o ţelină de dimensiuni apropiate, se dau prin răzătoarea fină, se adugă o ceapă mijlocie tocată fin, piper şi o cană de smântână, se aşează pe platou, se îmbracă cu brânză rasă, se ornează cu feliuţe de sfeclă.

– Salată de sfeclă, ţelină şi măr, cu lapte bătut: o ţelină şi mere, astfel încât acestea împreună să fie cantitativ egale cu sfecla pe care o ai la îndemână, date prin râzătoare, se combină cu 7 căţei de usturoi bine pasat şi o cană de lapte bătut în care se încorporează o linguriţă de muştar şi condimente (arome după gust). La această salată merge foarte bine puţină scorţişoară, chimion şi piper.

Mai citeste ...
Reteta de salata de ciuperci

SALATA DE CEAPA

Pentru aceste salate, ceapa se curăţă şi se taie peştişori (feliuţe subţiri), se pune într-un castron şi se amestecăbine cu o lingurăde miere (latrei cepe obişnuite) şi puţină zeamă de lămâie sau oţet – de preferat din mere. puţin piper. Se lasă astfel ceapa, cel puţin trei ore (cu cât o lăsăm mai mult, ea devine mai gustoasă), după care se amestecă cu o maioneză făcută din (două) ouă, mai tare, şi căreia i s-a dat un gust bun (cu muştar, condimente, verdeaţă…). Deşi la prima vedere nu te tentează o astfel de salată, dacă vei avea curajul să o încerci, ştiu sigur că nu-ţi va lipsi din meniul preferat.

– Aceeaşi ceapă, cele trei, pregătite ca şi mai sus, se mai amestecă, în loc de maioneză cu muştar (o lingură) şi două trei linguri de ulei şi o altă salată de ceapă este gata, pe care o vei putea asorta oricărui sandvici, sau să o consumi pur şi simplu ca atare, mai ales dacă îi adaugi şi câteva măsline.

SALATĂ BOEUF

Oricât de mare ţi-ar fi prejudecata în ceea ce priveşte o astfel de salată cu care erai prea obişnuit ca să crezi că se poate şi altfel, trebuie să ştii că ea va fi la fel de bună dacă vei reuşi să-ţi depăşeşti propria prejudecată şi să încerci să ţi-o prepari. Vei curăţa cinci morcovi mijlocii sau trei mai mari, un păstârnac, un sfert de ţelinămare sau una micuţă, şi le vei da pe râzătoare. Cinci castraveţi muraţi mai mici sau trei mai mari îi vei tăia cubuleţe mici şi îi vei scurge bine, o jumătate de ceapă tocată mărunt, unpumndeciuperci tocate,şi un pumn de nucă măcinată, le amesteci pe toate, adaugi piper, puţin enibahar, muştar şi maioneza făcută din două sau treiouă. Dacă vei aşeza această salată pe platou şi o vei îmbrăca cu maioneză, ornată apoi cu cornetul cu maioneză şi cu ceva viu colorat, salata este gata, apetisantă, îmbietoare şi mai ales foarte gustoasă.

Mai citeste ...
Retete de Salate usor de facut

SALATA  DE  MORCOVI

Din trei morcovi mari daţi prin râzătoare obţii trei porţii bune de astfel de salată. Morcovilor le adaugi cinci căţei de usturoi pasaţi bine, piper, foi de dafin măcinate fin şi maioneză făcută mai acrişoară dintr-un ou. O poţi

aşeza pe platou sau într-un castron aspectuos şi să o îmbraci în brânză telemea dată pe râzătoare, o ornezi cu măsline şi puţină maioneză.

O altă variantă de salată de morcovi, tot din trei bucăţi date pe răzătoarea fină, combinat cu piper, trei linguri de brânză de vacă, o lingură de muştar, cimbru şi puţină nucşoară (nu-i obligatorie), un pumn de măsline tăiate felii şi o cană de smântână.

Share sa stie si altii !

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExceptional ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...