Ce trebuie sa consumam pentru o sanatate de fier?

 

Fibrele

protejează de boli digestive
 Alimentele care conţin fibre alimentare ajută la prevenirea constipaţiei, protejează intestinul gros, ajutând inclusiv la prevenirea cancerului de colon, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Medical College din Georgia. „Fibrele alimentare distrug celulele din tractul gastrointestinal, favorizând creşterea nivelului de mucus lubrifiant”, afirmă Paul McNeil, unul dintre cercetători.
Pe de altă parte, alţi cercetători sunt de părere că deficitul de fibre poate fi un factor al unor afecţiuni precum diabetul zaharat, boli de inimă coronariene sau al unor probleme digestive. Cu toate acestea, excesul de fibre, peste 18 grame pe zi, nu este recomandat. Consumate într-o cantitate prea mare, acestea pot duce la flatulenţe şi pot reduce absorbţia caldului, a fierului şi a zincului.
Cerealele, legumele şi fructele,.precum nucile şi alunele, sunt principalele surse de fibre. Cele mai multe fibre cerealiere se găsesc în straturile exterioare ale grăunţelor, care se îndepărtează în timpul procesului de rafinare. Din acest motiv, produsele nerafinate, precum orezul brun, pastele şi pâinea integrale, conţin multe fibre.

Fierul

Alimentele bogate în Fier: spanac, gălbenuş, cacao, stafide, în sucul natu­ral de portocale, salată verde, varză roşie.
Vitamina C ajută la asimilarea fierului în organism, în schimb ceaiul negru şi cafeaua o blochează.

Iodul

De ce iodul!
Deoarece iodul este un microelement cu un rol esenţial pentru organism, acela de substrat pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Mergând pe firul distribuţiei iodului in natura conform datelor ştiinţifice existente OMS, o judecata simpla va scoate la lumina lipsa de iod şi faptul că 30% din populaţia globului suferă de lipsi de iod, mai mult, în Europa Centrală 80% din sol si din apele de băut nu conţin iod in cantitate corespunzătoare.
Lipsa de iod poate fi agravata de sarcină sau prin consum excesiv de alimente precum varză, conopida, meiul sau prin lipsa de seleniu, glanda tiroida, care este elementul primordial in reglementarea metabolismului nu poate funcţiona normal, fara o cantitate corespunzătoare de iod. Astfel metabolismul atinge un nivel inferior, care duce inevitabil Ia formarea supragreutătii. Din acest moliv, cei care au un metabolism intens pot să mănânce oricât, totuşi ei nu se vor ingrăsa, iar cei cu lipsă de iod nu pot scăpa de supragreutate nici cu ajutorul curelor de slăbire cu calorii minime introduse.
Intrucat iodul este esenţial pentru glanda tiroida (locul de formare a hormonilor tiroidieni), iar glanda tiroidă intervine cu hotărâre in metabolis­mul organismului, putem spune că între iod si metabolism exista o legătură specială. Lipsa de iod va dezechilibra metabolismul în favoarea asimilării, efectul fiind de luare in greutate şi chiar obezitate, înlr-o asemenea situaţie orice regim de slăbire este ineficient.
Dar lipsa de iod va afecta metabolismul tuturor celulelor organismului, ducând la: oboseală, scăderea memoriei, scăderea puterii de concentrare şi atenţie, depresie, lipsă de motivaţie, probleme cardiovasculare, afectarea pielii, părului, unghiilor, dureri osteo-articulare, tulburări de ciclu menstrual, tulburări în viata intimă a cuplului, scăderea capacităţii de a avea copii.
Sarea iodată si tabletele de iod şi ele ar reprezenta o solutie. Dar problema este, că acestea contin iodul în legătură anorganică, şi prin ele nu putem asigura necesarul de iod optim al glandei tiroide. Din iodul indus In molecule organice glanda tiroidă poate să asimileze insă exact cantitatea necesară funcţionării optime ale organismului, în Japonia de exemplu, datorită consumului excesiv de peste oceanic (de ex. mâncarea tradiţională “susi”), cantitatea de bioiod introdus este de zece ori mai mare, decât cel prevăzut. Bioiodul fiind însă inclus în molecule organice, organismul administrează exact atât cât are nevoie. Foarte puţine produse există tn lume care conţin acest tip de iod exploatarea bioiodului, fiind foarte scump.
In loc de cocluzii avînd în vedere trei aspecte esenţiale:

  1. intervenţia iodului în procesul de creştere şi dezvoltare a tuturor glandelor (şi în special a creierului).
  2. necesarul crescut de iod în perioada adolescentei, în mica copilărie, la gravide,
  3. bioiodul poate ajuta la scăderea greutăţii corpului.

E firesc ne întrebăm cum vom reuşi sa compensam lipsa de iod si să influenţăm in mod favorabil atât glanda tiroidă cât si metabolismul (economia generală a organismului)!
Necesarul de iod nu este o problemă doar pentru vegetarieni, ci, în gene­ral, pentru toată lumea. Acesta poate fi obţinut mai ales din sarea iodată, dar şi din apă mi­nerală, ouă şi produsele lactate.

Calciu

Alimentele bogate în Calciu sînt: iaurt, lapte, telemea, nuci, morcovi, varză, gulie si mere.

Magneziul

prelungeşte tinereţea
 Sărurile de magneziu se găsesc de obicei în ţesuturile animale si vegetale. In corpul nostru ele sînt în proporţie de aproximativ 7 ori mai mare decît cele de fier.
Doza zilnică este de 150 – 350 mg, mai crescută la copii şi la femeile însărcinate. Absorbţia magnezului se face prin aparatul digestiv, de aceea unele afecţiuni ale acestuia pot duce la fenomene de absorbţie insuficientă. Absorbţia este favorizată de prezenţa vitaminei D, iar fixarea mineralului se face în prezenţa vitaminei E. Magneziul influenţează pozitiv funcţionarea hormonului paratiroidian şi a hormonului de creştere, precum şi formarea proteinelor. De asemenea, influenţează pozitiv metabolismul glucidelor şi lipidelor. Unele medicamente (cortizonul, aldosteronul, tirozina ş.a.) favorizează eliminarea magneziului din organism. In organism, magneziul se află într-o relaţie de interdependenţă cu sodiul şi calciul, între aceste trei minerale putînd avea loc aşa-numitul fenomen de transmutaţie moleculara. Astfel, dacă în organism este o concentraţie suficientă de magneziu, şi apare o deficienţă de calciu, prin acest fenomen de transmutaţie, se poate forma calciul necesar din magneziu.
Recomandări
Pentru asigurarea necesarului de magneziu, se recomandă pîinea neagră şi folosirea sării grunjoase, bogată în săruri minerale şi în magneziu, la prepararea mîncării. De asemenea, se poate consuma supa în care au fiert legumele, fructele sau carnea.
Magneziul este prezent în cantităţi notabile în:

  • fructe: mere, gutui, prune, cireşe, vişine, caise, castane, smochine, curmale, nuci şi măceşe;
  • legume: morcov, pătrunjel, ţelină, sfeclă roşie, praz, cartofi, roşii, vinete, urzici, spanac, andive, bob, sparanghel, fasole albă, mazăre;
  • produse de origine animală: ficat, inimă, rinichi şi muşchi;
  • cereale: grîu, porumb, orz şi ovăz.

Prezenţa în cantităţi normale, prin aport alimentar, a magneziului în organism înseamnă: prevenirea îmbătrînirii premature a ţesuturilor, a asteniilor, a tulburărilor digestive (de motilitate, enzimatice, de acidogeneză), a afecţiunilor aparatului respirator, a unor alergii, a unor tulburări în zona hepato-biliară, legate de contracţiile vezicii, de constipafie, de detoxifierea ficatului ş.a. Magneziul este cardioprotedor, previne instalarea spasmofiliei, a gutei şi a artrozei.
Dacă lipseşte…
Deficitul de magneziu, în schimb, se manifesta prin anxietate şi hiperemotivitate, prin spasm laringian, prin cefalee, vertij, lipotomie şi insomnie. Tot în lipsa magneziului se manifestă oboseala vizuală, palpitaţii, dischinezie şi astenie biliară, precum şi fragilitatea fanerelor (dinţi, păr, unghii). La bătrîni, carenţa de magneziu se manifestă în plus prin tremurături, tulburări de mers şi astenie.

Proteinele

Oamenii sunt construiţi mai ales din proteine. Acestea sunt molecule mari compuse din mai mult de 50 de aminoacizi. Sub­stanţa organică din oase şi dinţi, muşchii, enzirnele, hemoglobina, anticorpii, numeroşi hormoni sunt toate structuri proteice, în fiecare zi, oamenii pierd proteine în urma eliminării celor uzate. De aceea, aportul constant de pro­teine reprezintă o necesitate pen­tru a avea un organism sănătos.
Specialiştii au stabilit o clasificare a valorii biologice a proteinelor, în urma căreia a rezultat o diferenţiere în pro­teine complete (care conţin cantităţi mari din numeroşi aminoacizi, inclusiv cei esenţiali) şi proteine incomplete (care conţin cantităţi reduse de ami­noacizi). în general, proteinele de origine animală intră în categoria celor complete.
Bineînţeles, alegând consu­mul de proteine de origine vegetală (incomplete), se poate echilibra fondul amionoacidic (care trebuie să asigure necesarul pentru sinteza de proteine) prin combinarea unor proteine complementare (cele sărace cu cele bogate în anumiţi aminoacizi).
La adultul sănătos, necesarul zilnic este estimat la 0,6 până la un gram de proteine pe kilogram, în perioadele de creştere, se recomandă două grame şi chiar mai mult la sugari. O dietă prea săracă în proteine duce la mal-nutriţie proteică, iar urmările sunt grave şi tratamentul se face sub strictă supraveghere medi­cală. De aceea, este important consumul constant de alimente cu un bogat conţinut proteic.
Într-un ou se găsesc aproxi­mativ cinci grame de proteine, în 100 grame de unt – 3,5 grame, în 100 grame de carne de vacă -25 grame (aproape la fel ca şi carnea de porc), iar în 100 grame de peşte – 10-20 grame. Dintre alimentele de origine vegetală, sunt destul de puţine cele care conţin mai mult de un gram de proteine la 100 de grame. Ciupercile, soia, cere­alele, mazărea verde, urzicile conţin aproximativ 7-8 grame de proteine la 100 de grame, în timp ce germenii de grâu au aproape 20 grame.

Seleniul

Ajuta la intarirea sistemului imunitar. Se gaseste in usturoi, peste ton.

Zincul

Nu se găseşte în cantităţi mari în legume, dar poate fi obţinut din lapte, soia, nuci, cereale sau seminţe. O adevărată co­moară de zinc este droj­dia de bere. O linguriţă de drojdie de bere, di­mineaţa, dizolvată într-un pahar cu apă călduţă, asigură necesarul pentru întreaga zi.

Vitamina A

Alimentele bogate în vitamina A sînt: morcovul, roşiile, spanacul, salata, pătrunjelul verde, ceapa verde, mărarul, adică legumele galben-portocalii şi verde închis.

Vitamina C

Alimentele bogate în vitamina C sînt: citricele, ardeiul gras, hreanul, măceşul şi pătrunjelul.

Vitamina E

Alimentele bogate în vitamina E sînt: germenii de cereale, uleiurile presate la rece din soia, porumb, floarea soarelui, măsline.
 

Trucuri pentru a te hrăni sănătos

Carne preparată sănătos
Dacă eşti carnivor convins renunţă la carnea de porc şi înlocuieşte-o cu carnea de peşte sau de pui, mult mai bună şi mai sănătoasă. Prepară carnea în tigaie de teflon, fără ulei, sau la grătar cu mirodenii: cimbru, busuioc, oregano, ienibahar, sos de soia etc. Nici nu vei mai simţi nevoia sa pui sare dacă alegi condimentele potrivite. Multe gospodine au impresia că o friptură reuşită se prepară numai cu carne “împănată”. Friptura poate fi foarte gustoasă chiar dacă foloseşti carne slabă, degresată.
Pune carnea cu 2 – 3 ore înainte de gătire într-o marinată preparată astfel: un pahar de vin alb, 3 – 4 căţei de usturoi, 2 foi de dafin, sos de soia, o linguriţă de miere, 2 linguri de ulei, boabe de piper, cimbru, ienibahar, oregano.
Nu adăuga untură sau mult ulei la copt. Un alt truc este să prepari maioneză înlocuind jumătate din cantitatea de ulei cu iaurt sau sana. Tînjeşti după sărmăluţe? Prepară-le cu carne cît mai slabă şi nu adaugă untură ori slănină afumată. Pentru savoare adaugă în compoziţia pentru sarmale l -2 linguriţe de smîntînă, un ou, un morcov, un gogoşar (ardei), cîteva ciuperci, 3 linguri de orez şi multe mirodenii.
Pauză de o zi
Dacă ai mîncat totuşi destul de multe alimente nu tocmai sănătoase este indicat ca o zi pe săptămînâ să mănînci numai fructe şi să bei sucuri naturale de fructe şi legume. Este o metodă de detoxifiere foarte bună, ce asigura si vitaminizarea organismului. Consumă legume si fructe crude cel puţin de doua ori pe zi, în tot cursul anului.
Fructele se mănîncă întotdeauna înaintea celorlalte alimente pentru a asigura o digestie mai bună sau între mese. Este bine ca omul să consume alimente din ţara unde s-a născut. De exemplu noi, românii, am putea sa înlocuim lămîia cu cătina albă care este de 5 ori mai bogată în substanţe nutritive şi ar putea înlocui chiar şi gingsengul. Tot înainte de masă este recomandat să consumi salată de crudităţi pentru a asigura “patul de fibre”.
Apă plată cu lămîie
Pentru a-i asigura organismului tău doza normală de calciu, consumă lactate la micul dejun sau seara, în special brînză dulce dietetică, iaurt dietetic, sana, chefir sau lapte bătut. Şi pentru a nu distruge puţinele vitamine şi minerale pe care le-ai asimilat, nu bea băuturi răcoritoare acidulate, sintetice şi cu mult zahăr. Inlocuieşte-le cu sucuri naturale. De asemenea, elimină dulciurile concentrate şi înlocuieşte-le cu fructe. Dacă nevoia de a mînca dulciuri devine copleşitoare şi obsedantă, mănîncă foarte rar un pătrăţel de ciocolată sau o bucăţică dintr-o prăjitură, dar nu mai mult. Nu consuma zilnic stiksuri, chipsuri, biscuiţi şi napolitane. Pentru a ajuta corpul să elimine toxinele este bine să bei în fiecare seg|â şi în fiecare dimineaţă un pahar de apă plată cu lămîie (zeamă de la o lâmîie şi o linguriţă de miere.
În cazul în care nu ştiai, află ca procesul de digestie este unul din cei mai mari consumatori de energie, fie că ne place sau nu să recunoaştem acest lucru. După o masă copioasă apare o stare de somnolenţă, nivelul de energie scade, iar organismul se concentrează pe prelucrarea alimentelor şi uneori chiar pe anihilarea “toxinelor”. Cu cît alimentaţia este mai naturală, fără aditivi, cu atît energia consumată este mai mică. Avantajele unui stil de alimentaţie natural sînt nenumărate: sănătate, energie, echilibru fizic şi psihic, tinereţe, vitalitate, imunitate.

Asocieri de Alimente

Carnea si cartofii se recomanda sa se consume separat cu legume deoarece amandoua se digera mai greu iar combinate suprasolicita organismul.

Detoxifiere

  • Sfecla rosie: un pahar de suc de sfecla rosie pe zi inainte de masa detoxifica ficatul.

 

Nu mâncaţi pe săturate

Obiceiul de a mânca tot ce există în farfurie, chiar fără să vă fie foarte foame, are rădăcini în copilărie, spun nutriţioniştii. Acest comportament poate duce la îngrăşare şi chiar la dereglarea metabolismului. „Mulţi părinţi îşi învaţă copiii că trebuie să mănânce tot ce este în jurul lor, indiferent dacă le este sau nu foame. Ba, mai mult, îi ameninţă cu replici de tipul «dacă nu mănânci tot, nu primeşti desert», «dacă nu mănânci, nu vei creşte mare»”, este de părere dr. Aurelian Ranetti, endocrinolog specializat în nutriţie, la Spitalul Militar Central „Carol Davila”.
O astfel de condiţionare psihologică creează obişnuinţe greşite, destul de greu de schimbat la maturitate. Dacă sunteţi într-o astfel de situaţie, medicii parteneri din campania ReductoStart vă ajută să înţelegeţi mai bine cum apare senzaţia de foame şi cum puteţi să îi faceţi faţă. „Semnalul de saţietate, trimis dinspre stomac către creier, ajunge abia după 20 de minute de la luarea mesei, de aceea nu este bine să vă îndopaţi, ci să aşteptaţi ca aceasta să se instaleze. Dacă şi după acest interval resimţiţi o stare de foame, mai puteţi suplimenta cu o porţie mică”, recomandă dr. Aurelian Ranetti.

Microundele distrug vitaminele din alimente

Alimentele preparate sau în­călzite la cuptorul cu micro­unde îşi pierd din valoarea biologică. Cele mai sensibile sunt legumele şi fructele bogate în vitamina C, dar şi laptele, din care se pot distruge şi alte vitamine.
Potrivit unor studii făcute de cercetători japonezi, jumătate din vitamina B 12 din lapte şi carne se pierde în numai şase minute la microunde.
 Legumele îşi pierd antioxidantii
Gătitul la cuptorul cu microunde distruge nutrienţii din legume, arată rezultatele unui studiu efectuat de cercetători de la Consiliul spaniol de cercetări ştiinţifice CEBAS-CSIS, publicat în Journal of the Science of Food and Agriculture”.
Preparate la microunde, legumele precum broccoli pierd aproximativ 90% din antioxidanţii cu rol împotriva cancerului, faţă de 8%, dacă ar fi fierte după metoda tradiţională, susţine dr. Cristina Garcia-Viguera, coautor al studiului. „Vitamina C este foarte sensibilă şi poate fi distrusă prin pre­lucrarea termică”, spune dr. Elena Mircea, nutriţionist la Spitalul CF 2 din Capitală. Vitamina B 12 este un alt nutrient care poate fi distrus de microunde. “Studii japoneze arată că şase minute sunt suficiente pentru a distruge jumătate din vitamina B12 din produsele lactate şi din carne, cu mult peste cât s-ar pierde dacă s-ar folosi alte modalităţi de preparare.
 Laptele bebeluşilor nu se încălzeşte la microunde
Reîncălzirea laptelui matern la cuptorul cu microunde poate distruge o parte din anticorpii care apără organismul bebeluşului de boli, indică un alt studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford şi apărut în publicaţia „Pe-diatrics”.
Încălzirea laptelui pentru bebeluşi la microunde este o practică periculoasă, deoarece sticla poate să fie caldă, dar lichidul să fie fierbinte şi să-1 ardă pe micuţ, avertizează totodată cercetători de la Universitatea din Minnesota.
„Microundele încălzesc produsul din centru spre margine, în timp ce, prin fierbere, alimentele se încălzesc de la periferie spre centru, ceea ce constituie un mod de preparare care nu este natural. Carnea de pui preparată la cuptorul cu microunde nu se închide la culoare, cum ar fi normal, ci rămâne tot albă”, explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Mesele regulate întreţin buna-dispoziţie

Alimentaţia de zi cu zi poate afecta destul de mult dispoziţia. Deficitele nutriţionale sau un nivel foarte scăzut al glicemiei reduc randamentul la serviciu, provoacă o stare proastă, iritabilitate, nervo­zitate. Mesele bogate în carbohidraţi (zaharuri şi amidon) ajută la creş­terea serotoninei în creier, pro­vocând calm şi somnolenţă, şi pot compensa pentru scurt timp sentimentele de iritabilitate, depre­sie şi proastă-dispoziţie, susţin nutriţioniştii în volumul „Mâncarea şi Sănătatea”, apărut la Editura Reader’s Digest.
Micul dejun este foarte impor­tant pentru a porni ziua cu bine. Multe persoane se trezesc nervoase din cauza glicemiei scăzute, dar o gustare scurtă le poate ameliora această stare.
O altă cauză frecventă a schim­bărilor de dispoziţie este şi compor­tamentul alimentar dezordonat. Astfel, dacă o persoană încearcă să nu mănânce mai multe ore, glucoza va fi insuficientă, iar creierul va încerca să obţină energie din „corpii cetonici”, substanţele rezultate din arderea grăsimilor.
Vitaminele pot influenţa şi ele starea psihică a unei persoane. Dintre toate, lipsa vitaminei B 12 provoacă schimbări de dispoziţie, deficitele ducând la anxietate şi tensiune nervoasă. Ea poate fi obţinută din alimente cum sunt fasolea, gălbe­nuşurile, fructele, oleaginoasele, soia, cerealele integrale, lactatele, dar se poate administra şi injectabil, la recomandarea medicului. Cei mai predispuşi la carenţa de vitamina B12 sunt vegetarienii. O altă substanţă importantă pentru buna dispoziţie este vitamina B 6, conţinută în fulgii de ovăz, ficat sau banane. Supli­mentele de B 6 pot fi utile femeilor care suferă de iritabilitate şi accese de plâns, ce pot apărea în cadrul sindromului premenstrual.

Înfometarea îngraşă

După cum mulţi dintre noi au observat, dietele drastice, făcute cu mese sărite şi răbdări prăjite, nu ne ajută deloc să slăbim. Dim­potrivă. Probabil că adepţii acestei metode se întreabă de ce înfometarea nu dă roade, de vreme ce cantitatea de mâncare îngurgitată este insignifiantă! Carmen Brumă, frumoasa prezentatoare a ştirilor din sport de la Reali­tatea TV, ne spune să ne ferim de a cădea în capcana regimurilor prin înfometare! Despre efectele nedorite ale acestora am aflat de la carismatica vedetă TV.
 Corpul se apără
Poate că mulţi dintre dumneavostră aţi ţinut o dietă dezechilibrată, măcar o dată în viaţă, şi aţi constatat pe propria piele cât rău vă poate face. Trebuie ştiut că, în astfel de cazuri, organismul tinde să consume din ce în ce mai puţine calorii, pentru a completa apor­tul redus pe care i-l oferim. De exemplu, dacă de obicei avem patru mese pe zi, a câte 400 de calorii fiecare, şi vom decide să renunţămja trei dintre ele, rezultatul va fi dezastruos, în prima săptămână vom slăbi, dar, după aceea, corpul nostru se va mulţumi cu ce îi dăm şi, mai mult, va apela la rezerve pentru a se apăra. Muşchii vor fi primii care vor slăbi, arătând semne de oboseală. Şi nu acesta ar trebui să fie efectul unui regim de slăbire!
 Kilogramele pierdute se „câştigă” rapid înapoi
Dezavantajul este că, deşi veţi slăbi la început câteva kilograme, organismul va reacţiona puternic.
Astfel, când veţi reveni la un regim alimen­tar normal veţi constata că vă veţi îngraşă şi dacă veţi mânca un măr, lucru care nu se întâmpla înainte! Asta, pentru că organismul înfometat se va grăbi să pună tot ce aţi pierdut la loc şi chiar mai mult. Aşadar, atenţie la înfometare!

O dietă echilibrată conţine broccoli şi peşte

Proporţia elementelor care acoperă necesarul nostru zilnic trebuie să reflecte grupele din pirami­da alimentară. Broccoli, peşte, ouă, nuci sunt câteva dintre produsele care nu trebuie să lipsească din alimentaţie. „O dietă echilibrată trebuie să includă zilnic, pe lângă carbohidraţi (pâine, cereale), legume sau fructe, lapte şi produse lactate, proteine (came sau alternativele lor), dar şi grăsimi”, potrivit autorilor cărţii „Mâncarea şi Sănătatea”, apărută şi în limba română la Editura Reader’s Digest.
În grupa fructelor intră atât cele proaspete, congelate sau conservate, cât şi cele uscate şi sucul de fructe. Acestea furnizează corpului vitamine, fibre, zaharuri. „Selectaţi o gamă largă de fructe şi consumaţi cât mai multe la desert, însă evitaţi să mâncaţi prea multe dintr-o dată fiindcă pot apărea indigestii, mai ales dacă fructele nu sunt bine coapte”, sugerează specialiştii. Legumele sunt coloana vertebrală a majorităţii dietelor.
Consumaţi de cel puţin 3-4 ori pe săptămână broccoli, varză de Bruxelles şi alte legume verzi, precum şi roşii, gal­bene sau portocalii. Laptele şi produsele lactate asi­gură organismului calciu, proteine şi vitaminele A şi B12. Consumaţi lactate regulat, în cantităţi moderate, alegându-le pe cele semidegresate, însă evitaţi să mâncaţi multă smântână, lapte, brânză şi unt grase. „Copiilor sub doi ani trebuie să li se dea lapte sau lactate al căror conţinut de grăsime nu a fost redus”, recomandă specialiştii americani.
Carnea roşie, de pasăre şi peşte, ca şi alternati­vele lor, fasolea uscată, ouăle, nucile şi alunele tre­buie mâncate în cantităţi moderate, alegând carnea slabă. Peştele se recomandă de două ori pe săp­tămână, inclusiv o porţie de peşte gras, ca macroul sau somnul. Este mult mai sănătos să fierbeţi carnea ori să o preparaţi la grătar, decât să o prăjiţi.

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Ce trebuie sa consumam pentru o sanatate de fier?

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close