Ce sunt Antioxidantii

Antioxidantii elimina radicalii liberi

Antioxidantii sint o clasa de elemente nutritive, care au rolul de a impiedica oxidarea altor compusi. Altfel spus, radicalii liberi produsi de oxidare si care au actiune asupra celulelor organismului sint neutralizati de antioxidanti. In organismul uman exista deci un echilibru permanent intre cele doua familii chimice, antioxidantii eliminind in permanenta radicalii liberi in exces. 

Factori ce genereaza dezechilibrul 

Un dezechilibru intre antioxidanti si radicalii liberi poate fi legat de lipsa de antioxidanti in alimentatie sau poate fi generat de factorii exteriori, care pot antrena cresterea cantitatii de radicali liberi. Acesti agenti exteriori sint:

Tigarile   alcoolul   poluarea   expunerile prelungite la soare   exercitiile fizice intense

medicamentele

In prezent, se estimeaza ca peste 200 de maladii sint legate de acest dezechilibru dintre radicalii liberi si antioxidanti. Desi cercetarile sint destul de contradictorii in aceasta privinta, maladiile cardiovasculare sau cancerul sint legate de excesul de radicali liberi. 

Care sint antioxidantii si ce rol au ei

Vitamina C preintimpina infectiile bacteriene si reduce efectele potentialilor alergeni, impiedicind oxidarea vitaminelor A, E si a unor componente din complexul B.

Vitamina E protejeaza vitaminele B si C impotriva oxidarii. Are capacitatea de a se uni cu oxigenul, impiedicind transformarea lui in peroxizi toxici pentru organism. Exercita actiune antipoluanta asupra plaminilor si este un factor de protectie impotriva cardiopatiilor ischemice.

Seleniul preintimpina carentele de vitamina E si invers, fiind necesar ca ele sa fie luate impreuna.

Vitamina A protejeaza mucoasele gurii, ale nasului, gitului si plaminilor. Impiedica oxidarea vitaminei C.

Zincul dirijeaza si supravegheaza buna desfasurare a proceselor fiziologice si intretinerea sistemelor enzimatice si celulare. Este esential pentru sinteza proteinelor si ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului.

Unde se gasesc antioxidantii

Antioxidantii se afla in numeroase alimente, cum ar fi:

Vitamina C: ardei, citrice, kiwi, varza, papaya, mure, zmeura, legume de culoare verde, rosii, conopida, cartofi, ardei iuti.

Vitamina E: ulei vegetal, soia, porumb, unt, margarina, oua, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, griu integral, cereale integrale.

Vitamina A: ficat, untura de peste, unt, oua, lapte si produse lactate, legume de culoare galbena si verde inchis.

Seleniu: carne slaba de vita, rinichi, peste, oua, varza, fasole uscata.

Zinc: fructe de mare, carne, ficat, germeni de griu, drojdie de bere, seminte de dovleac, legume de culoare verde, oua, lapte praf degresat.

Polifenoli (flavonoide si tanini): fructe si legume, vin rosu, ceai verde.

Alimentatia mediteraneenilor si sanatatea

De citiva ani, antioxidantii sint foarte mediatizati, aparind ca un adevarat panaceu in materie de sanatate. Lor li se atribuie toate virtutile, incepind de la protectia contra maladiilor cardiovasculare la cea impotriva unor forme de cancer. Prin anii’50, Ancel Keys, epidemiolog american, era frapat de mortalitatea scazuta a locuitorilor insulei Creta, in special cea generata de bolile cardiovasculare. El a demonstrat ca alimentatia locuitorilor tarilor mediteraneene oferea beneficii in favoarea sanatatii si a stabilit ca una din caracteristicile alimentatiei acestora era bogatia de antioxidanti. In afara de aceasta, modul de viata al cretanilor prezenta si el numeroase avantaje: activitate fizica intensa, lipsa poluarii, consum moderat de alcool. Aceasta fericita imbinare de factori era deci cauza sanatatii cretanilor. Ulterior, cercetarile privind antioxidantii s-au inmultit, studii numeroase demonstrind efectul protector al acestora contra unor maladii precum cele cardiovasculare sau cancerul.



La ce sint buni antioxidantii

Printre cele 250 de studii consacrate legaturii dintre fructe si legume si cancer, 80 la suta pun in evidenta efectul protector al acestor alimente, extreme de bogate in antioxidanti. Primele rezultate ale studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and nutrition), lansat in 1991 pe un lot de 500.000 de persoane, a confirmat acest efect protector. Incidenta cancerelor digestive a fost redusa cu 50 la suta datorita consumului cotidian de circa 500 g sau mai mult de fructe si legume. Conform aceluiasi studiu, riscul de cancer de colon scade semnificativ la amatorii de peste si creste la consumatorii de mezeluri.

Influenta asupra maladiilor cardiovasculare

Influenta alimentatiei asupra maladiilor cardiovasculare este cunoscuta si bine stabilita. Lipsa de antioxidanti, conjugata cu excesul de colesterol este cit se poate de nefasta, deoarece colesterolul se oxideaza putin cite putin si se depune pe peretii arterelor. Pentru a diminua nivelul colesterolului, trebuie marita cantitatea de antioxidanti printr-un regim bogat in fructe, legume, peste.

Acet lucru a fost demonstrat de dr. Renaud si Lorgeril din Lyon. Cei doi au prescris un regim alimentar mediteraneean unui lot de 300 de persoane care suferisera un infarct miocardic. Dupa circa 27 de luni de supraveghere, medicii au observat o reducere de 73 la suta a deceselor, in raport cu un alt grup martor, care nu urmase recomandarile nutritionistilor.

Nicoleta Musat

 

ANTIOXIDANTI

BETACAROTENUL

· Este un carotenoid precursor al vitaminei A. Distruge oxigenul atomic si radicalii peroxid. Protejeaza lipidele vulnerabile, dar nu atat de eficient ca vitamina E.

· Se gaseste in morcovi ,cartofi dulci si varza.

· Doza recomandata : 4000-8000 UI zilnic

VITAMINA C (acid ascorbic)

  • · Este principalul antioxidant solubil in apa. Ajuta la protectia tesutului muscular , creierului si sistemului nervos fata de actiunea radicalilor liberi. Converteste vitamina E oxidata in forma redusa (de antioxidant). Stabilizeaza AND si ARN-ul.
  • · Se gaseste in citrice, in cantitati mari.
  • · Doza recomandata : 2000-8000 mg zilnic

VITAMINA E (d-alfa tocoferol)

  • · Principalul antioxidant liposolubil. Protejeaza acizii grasi din interiorul si din jurul celulelor de radicalii liberi.
  • · Se gaseste in uleiurile vegetale preparate la rece, germeni de grau, paine integrala si cereale.
  • · Doza recomandata : 400-800 UI zilnic (d-alfa tocoferol natural , sau sub forma de acetat sau succinat)

EXTRACT DE CEAI VERDE

  • · Un antioxidant bogat in polifenoli si catechine care curata eficient hidrogen peroxidul si radicalii anion superoxid.
  • · Se gaseste in extractul de ceai verde standardizat la 50% sau mai mult ,catechine/polifenoli.
  • · Doza recomandata : 300-700 mg zilnic

EXTRACT DE ARMURARIU

  • · Este un hepatoprotector. Radicalii liberi pot induce schimbari in biosinteza enzimelor (citocrom P450)
  • · Doza recomandata : 300-600 mg zilnic
  • EXTRACT DIN SEMINTE DE STRUGURE
  • · Este un antioxidant puternic continand 95% procianidine (oligomeri polifenolici) ,care impreuna cu actiunea de anihilare a radicalilor liberi, inhiba puternic activitatea xantin oxidazei, enzima care activeaza cascada oxi-radicalilor.
  • · Doza recomandata : 50-100 mg zilnic

EXTRACT DE GINGKO BILOBA

  • · Protejeaza membranele celulare de peroxidarea lipidelor, in special mielina si celulele cerebrale.
  • · Doza recomandata : 120 mg zilnic

EXTRACT DE SCHISANDRA

  • · Este un antioxidant cu proprietati adaptogene cu pronuntate efecte hepatoprotectoare .
  • · Se extrage din fructele si semintele plantei schisandra chinensis.
  • · Doza recomandata : 200-300 mg zilnic.

LICOPEN

  • · Este un antioxidant puternic ce anihileaza oxigenul atomic si radicalii peroxid. Protejeaza stratul lipidic al celulelor.
  • · Se gaseste in tomate.
  • · Doza recomandata : 5-10 mg zilnic.

N-ACETICISTEINA

  • · Este o forma stabila a aminoacidului cisteina. Este implicat in productia de glutation, ceea ce duce la cresterea cantitatii de glutation peroxidaza, o enzima antioxidanta puternica. Imbunatateste metabolismul hepatic si amelioreaza epuizarea musculaturii scheletice.
  • · Se gaseste ca supliment : sulfhidril aminoacid.
  • · Doza recomandata : 400-800 mg zilnic.

ACID ALFALIPOIC

  • · Functioneaza ca protector celular si antioxidant prin conversia glutationului oxidat la glutation redus.
  • · Doza recomandata : 50-100 mg zilnic.

SELENIUM

  • · Principalul mineral antioxidant di dezactivator al radicalilor liberi. Este cofactor in sinteza glutation peroxidazei.
  • · Doza recomandata : 200-400 mg zilnic

CO-ENZIMA Q 10

  • · Este o chinona foarte potenta care joaca un rol important in productia de energie prin ATP-ul mitocondrial. De asemenea este un antioxidant liposolubil.
  • · Se produce in organism, dar se gaseste si sub forma de supliment.
  • · Doza recomandata : 15-30 mg zilnic.

 

 





Antioxidantii

Ce au in comun impuritatile toxice, fumul de tigara, exercitiile fizice si raceala? Aparent nimic. Si totusi toate forteaza sistemul de aparare al organismului, toate creeaza necesitatea de anumite elemente nutritive cheie pentru a ne proteja sanatatea. Rezidurile toxice sunt aruncate in mediul inconjurator cu o cadenta din ce in ce mai accelerata.

Zilnic suntem supusi actiunii acestor poluanti. Multora aceasta actiune deja le-a distrus sanatatea, organismul majoritatii oamenilor este afectat la nivel celular. S-a descoperit ca un sir de substante toxice actioneaza nociv in mod indirect, producand substante biochimice numite “radicali liberi”. Radicalii liberi aparuti in organism actioneaza nociv din doua motive. In primul rand sunt foarte activi in plan biochimic. Au tendinta sa atace si sa distruga membranele celulare, astfel lezand, iar cate odata chiar omorand celula. In al doilea rand radicalii liberi nu ataca o singura data. Nu se opresc. Au o proprietate unica de a se reproduce din nou si din nou pana nu devasteaza complet membrana celulara. Daca nu am fi avut un sistem special de rezistenta la radicali liberi, introducerea chiar si a unei cantitati neinsemnate de aceste materii toxice, ar fi fost fatala, pentru ca ele pur si simplu trec de la celula la celula, distrugandu-le stratul superficial, pana cand toate devin incapabile de munca.

Un exemplu obisnuit este aerul poluat cu smog, fum, praf industrial, gaze de esapament. Acest aer inspirat creeaza radicali liberi activi in organismele vii. Scade considerabil lucrul plamanilor, mai ales la batrani. Fumul de tigara, prezenta caruia o putem controla, dauneaza plamanilor la fel ca si smogul, declanseaza producerea radicalilor liberi in organism. Efectul sensibilitatii la raceala, boli virale etc., este si acesta rezultatul producerii de radicali liberi.

Ce-ar fi daca am putea trai o viata complet libera de poluanti toxici? Ce-ar fi daca am putea evita toti virusii si toate sursele de infectii? Am putea sa ne eliberam de radicalii liberi? Buna idee, dar nu este posibil. Chiar si organismul insusi produce partea sa de radicali liberi in procesul de functionare.

Practic toate procesele metabolice, mai ales cele implicate in producerea de energie produc o cantitate de radicali liberi in calitate de reziduuri. Acest lucru se intampla pentru ca mecanismele generatoare de energie ale organismului depind de utilizarea minunatei molecule datatoare de viata – oxigenul. Organismul practic “arde” anumiti nutrienti pentru generarea energiei analog cu arderea benzinei intr-un automobil. Procesul de transformare a carburantului in energie prin legarea chimica a oxigenului se numeste “oxidare”. Chiar si organismul nostru nu-si arde sau (oxideaza) complet combustibilul. 

Unele produse nocive de oxidare partiala a hranei cu scop energetic sunt  radicalii liberi – echivalentii smogului in organism. Radicalii liberi generati in interiorul organismului dauneaza membranei celulare la fel, ca si cei declansati de mediul poluat.

Din fericire organismul are un sistem demn de laude pentru a minimaliza prejudiciile aduse de poluantii toxici, de procesul vital de oxidare, de infectii si substante otravitoare. Aceasta protectie este o parte a sistemului imun ce anihileaza atacul virusurilor si a altor agresiuni. O parte speciala a protectiei de radicali liberi si reziduurile oxidarii e asigurata de actiunea sinergica a unor elemente nutritive si enzime specifice. Aceste substante se numesc antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi naturali, care au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu-si distruga celulele.

Radicalii liberi, neanihilati, s-au asociat cu o multime de boli, incluzand cancerul, afectiunile plamanilor si functionarea improprie a sistemului nervos si imunitar. Recentele studii medicale au aratat ca antioxidantii pot, de fapt, inactiva radicalii liberi si pot chiar opri aparitia unor boli, avand un rol important in incetinirea procesului de imbatranire.



Sistemul imunitar de aparare a organismului necesita o nutritie buna. Exista si anumite elemente nutritive cu un rol deosebit in apararea organismului impotriva atacului de radicali liberi. Iata cateva dintre ele:

Vitamina E – prezenta in legume de culoare verde, oua, germeni de grau, ficat, uleiuri, plante. Este o vitamina esentiala, un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor si a uleiurilor esentiale, incluzand si acizii grasi Omega-3. Vitamina E este, de asemenea, un cofactor la productia unei molecule antioxidante importante: Glutatione. Experimentele aratat ca vitamina E reduce daunele produse de componentii smogului.

Vitamina C – importanta in sistemul de regenerare a organismului. Este adanc implicata in functionarea corecta a sistemului  imunitar. Se gaseste in citrice, brocoli, ardei si multe alte fructe si legume.

Vitamina A – (sub forma provitamina – caroten). Se gaseste in  morcovi, spanac, verdeata. Antioxidant natural, apara plamanii de actiunea nociva a fumului de tigara si a smogului.  

Vitamina B – se gaseste in banane, verdeata, morcovi, mar, cartof, una dintre cele mai importante vitamine pentru apararea organismului. Ajuta la mentinerea sanatatii membranelor mucoase ale  sistemului respirator. Asigura o bariera naturala in calea infectiilor.

Seleniuprobabil cel mai important antioxidant pentru sanatatea umana, este factorul cheie al uneia dintre cele mai importante enzime zdrobitoare de radicali liberi din organism. Se gaseste in tarate, telina, usturoi, peste, mazare, dar este deseori insuficient in dieta omului modern.

Multe fructe, vegetale, cereale si uleiuri vegetale contin vitamine si minerale cu calitati antioxidante. Oricum, in zilele noastre atat de agitate, nu avem intotdeauna timpul si posibilitatea sa mancam ceea ce ne poate asigura o sanatate buna. Insa, produsele Schizandra Plus si Rose Ox ofera aceasta posibilitate.

Toate produsele Herbalife sunt din plante, nu contin conservanti si ingrediente de origine animala, sunt fabricate din ingrediente pure conform standardelor de calitate si control, ceea ce confirma ca aceste produse nu contin componente daunatoare sanatatii. Produse Herbalife.

 

 

Alimente sanatoase

 

antioxidanti

 

 

 

Toti spun ca spanacul sau morcovii sunt alimente foarte sanatoase, dar si ceaiul, ciocolata, fructul avocado si pestele gras sunt la fel de sanatoase, fiind chiar indicate in alimentatia echilibrata. Sa nu uitam nici de cafea.



 

Unele contin antioxidanti naturali, altele contin grasimi omega 3, toate necesare unui organism sanatos si binedispus.

 

Capul listei noastre este evident ceaiul, indiferent daca este negru, verde sau de alta culoare. Potrivit studiilor si cercetarilor efectuate pana acum, consumul de ceai reduce riscul bolilor de inima. Unii spun ca ar preveni chiar si cancerul, ar reduce riscul de imbolnavire cu Alzheimer.

 

Ingredientele secrete ale ceaiului sunt antioxidantii care poate fi gasiti si in fructe, legume sau in vinul rosu. Recomandarea noastra este sa consumati ceai cat mai concentrat, mai putin indulcit si mai cald pentru a obtine maximum de efect. Unii spun ca ar trebui sa consumam cam 3 cesti de ceai pe zi, altii de cate ori putem si avem pofta.

 

Un alt aliment sanatos este ciocolata neagra, ea continand antioxidanti naturali identici cu cei gasiti in ceai, fructe si legume sau vin rosu. Studiile au evidentiat faptul ca ciocolata imbunatateste circulatia sanguina mai ales la adulti, scazand hipertensiunea, si influenteaza zaharul din sange si sensibilitatea insulinei astfel reducand riscul de diabet. Va recomandam consumul unei tablete sau bucatele mici de ciocolata zilnic tinand cont ca ciocolata are destule calorii si consumata in exces poate duce la cresterea greutatii corporale. Si bineinteles nu uitati de exercitiile fizice zilnice.

 

Pestele gras cum ar fi somnul, heringul, tonul contin acizi grasi omega 3 care reduc colesterolul prevenind infarctul si cheagurile de sange. Se pare ca influenteaza si starea de spirit, facandu-ne mai binedispusi. Va recomandam consumul saptamanal al acestor tipuri de peste, dar nu prajit,  ci fiert sau la gratar.  Daca nu va place pestele il puteti inlocui cu alune sau soia care contin si ele acizi grasi.

 

 Fructul avocado contine carotenoizi, e bogat in vitamina E si potasiu, contine si fibre, are si antioxidanti. Consumul regulat si moderat de avocado duce la scaderea colesterolului din sange. Folositi-l taiat in felii in salate, sosuri sau folositi-l in loc de unt, maioneza. Pentru a nu castiga in greutate datorita grasimilor continute de avocado va trebui sa renuntati la alte alimente cu continut mare de calorii.

 

Cafeaua ne trezeste dimineata, ne stimuleaza si sistemul nervos. Reduce riscul de diabet, Parkinson, dureri de cap si chiar carii, dar mai ales probleme de dispozitie. Contine acizi clorogenici, magneziu care influenteaza glucoza din sange. Totusi un consum prea mare de cafea poate fi un semn de stil de viata dezordonat sau prea aglomerat. Un alt avantaj al cafelei este ca nu are calorii consumata natural, neagra, fara zahar sau frisca.

 

 

Alimentele trebuie consumate intr-o dieta sanatoasa. Secretul este un stil de viata echilibrat. Retineti ca marimea portiilor sau dozelor conteaza si in cazul alimentelor sanatoase.

 

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Ce sunt Antioxidantii

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close