Borsul – Dieta cu Bors

Borşul.

Se obţine prin fermentarea tărâţelor în apă, rezultând un lichid albicios, parfumat, cu gust foarte acru, înţepător.

Se obţine în principal din tẳrậţe de grậu, adicẳ din coaja boabelor de cereale, care este extrem de bogatẳ în vitamine din grupa B B1,B2,B6,B12, calciu, magneziu, precum şi o serie de oligoelemente ca zincul, seleniul, etc. Se poate însă adaugă la acestea şi faptul că borşul în cursul procesului de fermentare dobândeşte o serie de acizi organici şi enzime. Este de fapt un adevărat elixir care ajută în foarte multe afecţiuni. Este foarte util în toate afecţiunile cronice şi mai ales la cancer, furnizând organismului foarte multe vitamine, minerale, etc. De asemenea este foarte util la toate bolile respiratorii (astm, bronşită, tuberculoză), Ajută la trecerea fenomenelor indigestiei şi în toate formele de alcoolism. Opreşte senzaţia de vomă, are efect revigorant, ajutând la înlăturarea oboselii psihice şi fizice. Ajută în toate afecţiunile ficatului sau biliare. Ajută de asemenea la scăderea tensiunii arteriale. Poate să contribuie la dispariţia insomniei şi anemiei. Şi lucru foarte important contribuie foarte mult la scăderea colesterolului din sânge.

Preparare:

Se va pune 200 g de tărâţe de grâu (sau secară) la opărit cu 3 litri de apă. Se pune apoi după răcire puţină drojdie de bere. Se lasă la cald sau la soare timp de 3 zile, apoi se strecoară. Se bea în fiecare zi pe stomacul gol dimineaţa la trezire 1 pahar din acesta. Apoi se va mai putea bea înainte de mese câte un alt pahar în cură chiar de lungă durată.

-La 3 litri se va pune 500g tărâţe de grâu sau secară, 100g mălai şi 1 creangă de vişin cu frunze. Se pune peste ele 500 ml apă rece şi se lasă de seara până dimineaţa într-un loc cald. Se iau apoi 2 linguri din acest produs şi se pun la 2 litri de apă clocotită. Se acopere recipientul cu o pânză şi când se răceşte se pune 25 g drojdie de bere amestecate cu restul compoziţiei şi apoi pus în borcanul cu apă. Se agită apoi cu o lingură de lemn de mai multe ori pe zi, în toată perioada fermentării. În general iarna se acreşte în 4 zile şi vara în 2-3 zile.

După ce s-a acrit suficient se trage în sticle cu un furtun de cauciuc fără să se ia şi ce s-a depus la fundul borcanului. Se păstrează la rece. Peste ce a rămas se mai poate pune încă odată apă.

Administrare:

Se poate folosi timp foarte îndelungat fiind de mare ajutor organismului mai ales în cazurile în care se doreşte revigorarea organismului. În general se poate folosi câte 1 cană de borş cu 15 minute înaintea meselor în cure de câte 20 zile apoi se va face o pauză de 7 zile şi se poate relua.

Contraindicaţii: gastrite, ulcere gastro-duodenale, sindrom dispeptic.

Ce se mai ştie de borş:

A apărut ca o variantă a unei vechi băuturi ruseşti, cvasul. E  un aliment tradiţional şi în România, o băutură gălbuie, uşor tulbure, practic fără alcool şi dioxiod de carbon. Se prepară din tărâţe de grâu  prin fermentare lactică. Borşul poate fi băut şi nediluat, însă are un gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suportă mirosul Pentru a-i rafina şi îmbunătăţii gustuk, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfeclă de zahăr sau zer.



Studiul recent, efectuat de către antropologi, asupra tulcenilor lipoveni, care au o medie de viaţă foarte crescută, a condus la ideea că borşul conţine elixirul tinereţii.

Secrete ascunse în sucul de grâne.

O mulţime de specialişti în gerontologie (ştiinţa despre îmbătrânire) şi-au focalizat atenţia supra produşilor organici prezenţi în ceea ce noi numim borş.

Chabrob H.S& Bergelet J.M, de la Universitatea franceză din Toulouse au constatat că în produsele de fermentaţie al gramineelor (grâului) apar substanţe organice de tip peptidic (proteine) capabile să influenţeze absorbţia unor metale extrem de dificil absorbabile.

Spre exemplu nichelul, cuprul, seleniul şi nu în ultimul rând aurul pătrund în mucoasa intestinală de 2000-3000 de ori mai rapid în prezenţa proceselor de fermentaţie din duoden, atunci când „borşurile” sunt prezente în cantităţi suficiente. Aşa după cum susţine Dr. Chaabrob H.S. secretul absorbţiei forţate a unor metale, precum seleniul şi aurul este determinat de transformările produse de substanţele din grâu în prim proces de fermentare în intestinul uman.

Echipa de cercetători francezi a descoperit că absorbţia maximă de metale „rare” precum nichelul, cuprul, seleniul este favorizată de „fermenţii” din sucurile de grâu, numite pe româneşte borş.

Studiile britanicilor de la N. S. London University au dovedit că procesele de tip fermentativ, care au loc în intestinul uman, favorizează atât absorbţia de metale cât şi de vitamine.

Borşul ca terapie a bolilor nervoase şi endocrine.

La sugestia unor cercetători români, conduşi de Secţia Medicală a Academiei Române, echipa de cercetători belgieni coordonată de Venisse J.M. de la Universitatea din Bruxelles a constatat că în duoden (prima porţiune a intestinului subţire) au loc peste 2500 de tipuri de transformări biochimice. Toate acestea favorizează atât absorbţia unor minerale, dar mai ales a vitaminelor din grupa B. Dr Venisse J.M. candidat la Premiul Nobel pentru biochimie a constatat că produsele de fermentaţie din borş cresc cu 1000% absorbţia de vitamine B2 din lapte şi cu aproximativ 1500% absorbţia de piridoxină (vitamina B6) şi vitamina B 12.

Neuro biochimiştii estimează că un consum constant de produse de fermentaţie de graminee (borşuri) poate scădea riscul în bolile nervoase (nevroze) sau psihice cu 30-40%. De 2 decenii este cunoscut faptul că deficienţele de vitamine din grupul B, corelate cu absenţa unor minerale, creşte incidenţa bolilor psihice.





Cura de borş are după numai câteva zile de utilizare, efecte benefice vizibile: creşte pofta de mâncare, elimină stările de apatie şi senzaţia de somnolenţă a astenicilor, elimină sensibilitatea la mirosurile puternice (benzină), scade dorinţa fumătorilor de a-şi satisface viciul, reduce energia şi pofta de muncă, creşte capacitatea de concentrare. Efectele sale se datorează nu doar puterii de curăţare a organismului de toxinele acumulate, ci şi proprietăţilor vitaminizante şi energizante ale extractului de tărâţe.

Efecte- borşul este una dintre băuturile incluse în alimentaţia sănătoasă. Unii speră să-şi conserve cu ajutorul, lui tinereţea. Într-adevăr, el conţine o serie de minerale, totuşi nu în cantităţi atât de mari, încât să aducă o contribuţie absolută, la aprovizionarea cu minerale a organismului sau la menţinerea densităţii minerale a oaselor noastre. Dar acidul lactic, rezultat din fermentaţie, stimulează digestia. Nu este exclus ca, la fel ca în cazul verzei murate, în procesul de fermentaţie să ia naştere şi alte substanţe, care să exercite o influenţă benefică asupra sănătăţii.

Atenţie! Siropul şi alte adausuri pot spori considerabil valoarea calorică a borşului. Nu pierdeţi din vedere acest amănunt. Borşul normal nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 ml, procentele de grăsime şi carbohidraţi sunt neglijabile.



Sugestii- Borşul combinat cu zer are un conţinut sporit de minerale, însă şi aici va trebui să fiţi atenţi la restul ingredientelor. Cumpăraţi borş obişnuit şi îmbunătăţiţi-i gustul, după dorinţă şi inspiraţie.

Dieta cu borş.

Micul dejun.

Înainte de a servi micul dejun beţi pe nerăsuflate 250 ml borş imediat după trezire. Ţineţi licoarea pe noptieră şi beţi borşul la prima apariţie a unei senzaţii de sete. Dacă nu este ora de trezire, culcaţi-vă, chiar dacă vă rămâne un gust amărui în gură. Dacă a sunat ceasul, nu beţi nimic altceva decât borş, până vă treziţi complet. Nu depăşiţi 500 ml până la trezirea complectă. După micul dejun este interzis să beţi borş până la ora 13,40.

Dejunul.

Este recomandat să beţi ca aperitiv 100 ml borş rece înainte de masă. N-ar fi rău să serviţi zilnic o ciorbă de 500 ml acrită cu 0,2-0,5l borş. După masă beţi iarăşi un pahar de borş rece şi o bere (500 ml). În acest fel vă asiguraţi o absorbţie optimă de vitamine din grupa B.

Cina.

Borşul este indicat să fie servit cu 1-2 ore înainte de cină. Forma ideală este o ciorbă de peşte fierbinte, bogată în borş, creier de crap şi legume.



Înainte de apusul soarelui, vara şi la începutul toamnei, proteinele din borş favorizează absorbţia fosfatidelor (şi mai ales a lecitinelor) cu o importanţă aparte, în buna funcţionare a creierului.

După cină evitaţi să beţi băuturi distilate, dacă doriţi ca terapia cu borş să aibă eficienţă. În cel mai nefericit caz nu depăşiţi 50 ml tărie imediat după masă.

Beţie- borşul are proprietatea greu de explicat de medicina modernă- de a trezi din beţie. O doză şoc de 2 litri de borş, băută pe parcursul a 1-2 ore redă acuitatea simţurilor, ajută la redobândirea echilibrului duce în bună măsură la capacitatea  de a judeca.

Dureri de ficat şi bilă- se bea pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă, câte o cană de borş. În medicina populară românească pentru o mai mare eficienţă, se punea în cana de borş şi puţin praf de pelin.

Glicemie crescută- este un fenomen care apare frecvent de sărbători, la cei care sunt mari amatori de dulciuri. Pentru a nu da complicaţii specifice diabetului, poate fi combătută cu 2 remedii tradiţionale: borş şi ceapă crudă. Dacă aveţi probleme cu glicemia, consumaţi mari cantităţi din cele două alimente.

Mahmurealẳ- este eliminată complet consumând dimineaţa un litru de borş şi apoi, pe parcursul zilei, bând borş în loc de apă. Pentru o mai mare eficienţă a tratamentului, se va mânca pe parcursul zilei respective ceva mai des, însă în porţii mici, iar înainte de fiecare masă, se va consuma obligatoriu borş.

Migrena- apare adesea în timpul sărbătorilor din cauza excesului de hrană şi/sau de băutură, din cauza statului prelungit în casă, ori din cauza reactivării unor probleme biliare, etc. Practic s-a constatat că durerile de cap însoţite de vertij cedează dacă bem pe parcursul unei zile un litru de borş. Asociaţi acestei terapii şi câteva fricţionări uşoare cu oţet de mere la tâmple şi ieşiţi neapărat câte 2 ore pe zi la aer curat. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

Obezitate- se face un tratament simplu: zilnic vreme de o săptămână, consumaţi un preparat obţinut din 500 g borş proaspăt, doi litri de apă de izvor, zeama de la o lămâie şi 3 linguri de miere. Toate componentele se pun într-un vas şi se amestecă bine, până la totala omogenizare, după care se trage în sticle care însă nu se vor păstra la rece, ci la temperatura camerei. Se consumă cei aproape 3 litri de preparat pe parcursul unei zile. Efectele curei acesteia se simt în scurt timp.

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Borsul – Dieta cu Bors

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close