Dieta Bolnavului de Cancer

O metoda foarte buna de lupta impotriva celulelor canceroase este de a le infometa ,adica a se evita alimentele de care acestea au nevoie pentru a se multiplica.

CELULELE CANCEROASE SE DEZVOLTA CU :

a. ZAHAR
Eliminad din alimentatie zaharul,se elimina ,astfel,una din cele mai importante surse de hrana a celulelor canceroase .Inlocuitorii de zahar ,indulcitorii sintetici cum ar fi zaharina ,sau alte produse ( Nutrasweet, Equal, Spoonful, etc ) ,au ca baza aspartamul ( E 951) ,o substanta chimica daunatoare . Un inlocuitor natural al zaharului ar fi mierea de albine si melasa ,dar in cantitati moderate . Sarea de bucatarie contine adaosuri chimice pentru a avea culoarea alba . Alternativa ar fi sarea de mare .
b. LAPTELE SI PRODUSELE LACTATE
Laptele favorizeaza productia de mucus in corp ,in special la nivelul tractului gastro – intestinal . Cancerul este hranit de acest mucus ..Renuntand la lapte si produsele derivate ,si consumand lapte de soia neindulcit , celulele canceroase “mor” de foame .
c. PH ACID
Celulele canceroase “infloresc” in mediu acid . O alimentatie preponderent carnivora induce un pH acid in corp ,si ar fi mai bine sa se consume peste si pasare in cantitati mici , decat carne de vita sau porc. Carnea mai poate contine substante administrate animalelor : antibiotice ,hormoni de crestere si paraziti ,ce dauneaza ,in special persoanelor cu cancer .
d. O dieta bazata 80 % pe legume proaspete consumate ca atare sau sub forma de suc ,grau integral ,seminte ,nuci ,si fructe schimba pH-ul corpului in alcalin. 20 % din alimentatie poate fi din alimente gatite ,inclusiv fasole boabe . Sucurile proaspete din legume asigura necesarul de enzime digestive ,usor absorbabile ,care ajung la nivel celular in 15 minute de la consumare ,si care hranesc si favorizeaza cresterea de celule sanatoase . Este bine sa se consume sucuri proaspete de 2-3 ori pe zi ..Enzimele sunt distruse la 4o grade Celsius .
e. Evitati cafeaua ,ceaiul si ciocolata ce pot contine cantitati mari de cofeina . Ceaiul verde este o alternativa foarte buna ,avand si proprietati anti – canceroase .Cea mai buna bautura este APA – purificata sau filtrata pentru a fi ,astfel ,eliminate toxinele sau metalele grele . Apa distilata este acida ,deci evitati-o !
f). Proteinele din carne sunt dificil de digerat si necesita o cantitate mare de enzime digestive .Carnea nedigerata ramane in interiorul intestinului ,intra in putrefactie ,si se creste ,astfel ,cantitatea de reziduuri toxice din corp .
g). Celulele canceroase sunt acoperite de un perete gros de proteine . Renuntarea la carne sau reducerea ei in alimentatie duce la eliberarea de cantitati din ce in ce mai mari de enzime ; acestea ataca proteinele din peretele celular ,si permit ,astfel , celulelor specializate sa distruga aceste celule canceroase .
h). Unele suplimente nutritive ajuta la intarirea sistemului imunitar ,cum ar fi : IP6 (inozitolul sau vitamina B9 ,continut de taratele de grau,seminte ,nuci – n.tr.), Essiac (ESSIAC este o formula din plante ce a fost utilizata din anul 1922 de o sora medicala din Canada numita Rene Caisse pentru a ajuta pacienti cu afectiuni grave.Cele opt plante din reteta originala sunt : ciuline sfant, radacina de brusture, laminaria, trifoi rosu, ulm cu coaja neteda, radacina de revent turcesc, nasturel, macris marunt. ) , antioxidanti , vitamine ,minerale ,etc.,toate stimuland imunitatea sa lupte si sa distruga celulele canceroase.
Alte suplimente cum ar fi vitamina E produc apoptoza sau moartea programata a celulelor ,metoda naturala a corpului de a scapa de celulele bolnave ,nedorite ,si inutile .
i). Cancerul este o boala a mintii ,corpului , si spiritului .Gandirea pozitiva si o fire activa ajuta pe cel care lupta cu cancerul sa supravietuiasca . Furia , neiertarea si amaraciunea “construiesc” un mediu stresant si acid in corp . Trebuie sa invatam sa avem un spirit iubitor si iertator ,sa ne relaxam si sa ne bucuram de viata !
j). Celulele canceroase nu se pot dezvolta in prezenta oxigenului .Facand exercitii fizice zilnice si de respiratie ,oxigenul ajunge adanc ,la nivel celular . Terapia cu oxigen este foarte importanta pentru distrugerea celulelor canceroase ..
ATENTIE
1. Nu introduceti recipienti de plastic in cuptorul cu microunde.
2. Nu congelati apa
3. Nu puneti in microunde recipiente cu capace de plastic .
Dioxina este o substanta ce provoaca cancer ,in special la sani . Este extrem de toxica pentru celulele corpului .Dioxina este eliberata din plasticul sticlelor cu apa introduse la congelator. Recent, Dr. Edward Fujimoto, manager al programului de sanatate din cadrul Castle Hospital , a vorbit ,in cadrul unei emisiuni TV ,despre pericolele care pandesc sanatatea .
A vorbit despre dioxina si raul pe care il poate face . Sa nu se incalzeasca mancarea la coptorul cu microunde in vase de plastic . Este vorna ,mai ales,de mancarea ce contine grasime .Profesorul a spus ca combinatia dintre grasime , temperaturi mari si plasti elinereaza in mancare dioxina ,care ajunge ,in cele din urma ,in celulele noastre . A recomandat ,in schimb , folosirea de vase de sticla sau ceramica pentru a incalzi mancarea . Se obtin aceleasi rezultate ,dar fara dioxina .
Hartia nu e daunatoare ,dar nu se stie ce mei contine ea. Profesorul a amintit ca multe fast food-uri au renuntat la recipienti din spuma poliuretanica , folosind hartia .Aparitia dioxinei a fost motivul . S-a subliniat ca acelasi efect negativ il are si acoperirea vaselor cu capace de plastic in vederea gatirii mancarii in cuptorul cu microunde . Este indicat folosirea unui servet de hartie.
Acesta este un material ce ar trebui trimis tuturor celor care sunt importanti in viata voastra .
Doar câteva săptămâni avem la dispoziţie pentru a ne bucura de gustul atât de plăcut al cireşelor, dar şi pentru a profita de proprietăţile lor terapeutice. Amare, sălbatice, negre sau obişnuite, cireşele sunt un preţios izvor de sănătate.
 
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune în continuare ce atuuri au aceste fructe.
CURĂ DE DETOXIFIERE
Cireşele au în compoziţie peste 86% apă şi puţine calorii: 38 kcal/100 grame. Fibrele, care se regăsesc în proporţie de 1,3 grame la 100 grame de cireşe, împiedică asimilarea grăsimilor şi dau rapid senzaţia de saţietate. Toate aceste proprietăţi recomandă cireşele în curele de slăbire şi nu ar fi o idee rea dacă aţi începe vara cu o cură de detoxifiere.
De asemenea, ele sunt o sursă bogată în vitaminele A, B (B1, B2, B3, B6, B9), C, E. Conţinutul de vitamina C la 100 grame de fructe este de 11 mg, ceea ce înseamnă că ar trebui să mâncăm aproximativ de o jumătate de kilogram de cireşe pentru a ne asigura necesarul zilnic. În compoziţia acestor fructe se găseşte şi acidul folic (4 mg/100 grame), de aceea ele sunt indicate cu predilecţie gravidelor.
Nici conţinutul de minerale nu trebuie ignorat. Cireşele conţin zinc, pe care îl găsim în puţine surse alimentare, dar şi potasiu, mineral foarte important pentru buna funcţionare a muşchiului cardiac. La acestea se adaugă calciul şi fierul, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi.
“Antocianina, pigmentul care dă culoarea roşie a cireşelor, este un antioxidant natural care se află din belşug în compoziţia acestor fructe. El are capacitatea de a bloca enzimele proinflamatoare COX2, fără a irita mucoasa gastrică şi duodenală, aşa cum fac medicamentele antiinflamatoare. Datorită antocianinelor, cireşele reduc inflamaţia şi durerea, fiind recomandate în mod deosebit bolnavilor care suferă de gută, artrită sau alte procese inflamatoare”, precizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Cireşele negre conţin şi cianidină, substanţă care ameliorează durerea în criza de gută.
BUNE PENTRU INIMĂ
Aceleaşi antocianine combat acţiunea radicalilor liberi, stresul oxidativ şi previn astfel bolile cardiovasculare, neurodegenerative, îmbătrânirea precoce. Quercetina, un alt antioxidant puternic pe care îl regăsim în cireşe, are, de asemenea, o acţiune benefică asupra inimii şi vaselor, potrivit specialistului. În compoziţia cireşelor se găsesc şi betafitosteroli, substanţe care scad nivelul colesterolului sangvin, prin urmare iată încă un motiv pentru care cireşele sunt pe placul inimii.
Potrivit unor studii, betafitosterolii scad şi riscul de cancer de colon.
Antitumoral
Dar principalul atu al cireşelor este efectul antitumoral. “Antocianinele combat acţiunea radicalilor liberi, iar la acest efect se adaugă şi cel al enzimei antioxidante superoxid dismutază (SOD). Ea se află în prima linie de luptă împotriva radicalilor liberi. Efect antitumoral au, de asemenea, amigdalina (vitamina B17) şi acidul elagic care se găsesc în compoziţia cireşelor.
Acidul elagic este şi antibacterian”, precizează profesorul Mencinicopschi. Toate aceste substanţe, împreună cu vitaminele şi mineralele menţionate, încetinesc îmbătrânirea organismului. Cireşele sunt indicate în dieta persoanelor care au urmat şedinţe de chimioterapie şi radioterapie, fiindcă stimulează imunitatea.
 
Sfatul nutriţionistului
Cireşele amare şi cele sălbatice conţin mai multe substanţe active decât soiurile obişnuite, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi. Cele amare sunt bogate în melatonină, un antioxidant puternic ce reglează somnul (benefic în cazul insomniilor), dar care are şi efect anticancerigen. Cireşele sălbatice previn varicele, hemoroizii şi celulita.
Dar indiferent de tipul de cireşe pe care îl alegem, este foarte important să nu le preparăm termic, fiindcă îşi pierd proprietăţile. Pot fi păstrate însă prin congelare, ne asigură specialistul.
 
Compoziţie
100 grame cireşe
Apă: 86%
Calorii: 38
Zahăr: 9 g
Fibre: 1,3 g
Potasiu: 229 mg
Calciu: 30 mg
Fosfor: 18 mg
Sodiu: 3 mg
Vitamina C: 11 mg
Acid folic: 4 mg
Un regim alimentar prea gras ar putea creste riscul cancerului de sin. Chiar daca unii sint sceptici in ceea ce priveste aceasta asociere, dovezile stiintifice nu intirzie sa apara. Ne vom rezuma la citeva studii care au aparut recent si ale caror rezultate prevad ca o femeie din 11 va suferi de cancer de sin. Cu zeci de mii de cazuri in fiecare an, aceasta boala este astazi un veritabil flagel. Pentru prevenirea sa, alimentatia trebuie sa joace un rol important. Daca virtutile fructelor si legumelor nu mai trebuie confirmate, grasimile, dimpotriva, se dovedesc responsabile de aparitia cancerului de sin.
 
Grasimile sint adevaratii vinovati
 
In 1999, o vasta ancheta afirma ca femeile cele mai mari consumatoare de legume prezentau de doua ori mai putin riscul de a dezvolta un cancer de sin. Citeva luni mai tirziu, cercetatori italieni au inventariat 26 de studii publicate despre legatura dintre cancerul de sin si anumite alimente. Rezultatele au confirmat efectul benefic al legumelor (-25 la suta risc de cancer intre marile consumatoare si celelalte), al fructelor (-6 la suta), al beta-carotenului (-18 la suta) si al vitaminei C (-20 la suta).
Pentru a demonstra ca grasimile sint responsabile de aparitia cancerului de sin, cercetatorii au apelat la doua metode:
– studiile comparative bazate pe istoria medicala a pacientilor: regimul alimentar al femeilor victime ale unui cancer de sin este comparat cu cel al unei femei sanatoase;
– studiile de grup eterogen: un mare numar de femei sint urmarite de-a lungul unei lungi perioade de timp, cind regimul lor alimentar este notat la intervale regulate. Cel al femeilor care vor fi atinse de un cancer de sin pe parcursul observatiei este comparat cu celelalte. Aceste studii prospective sint considerate mai fiabile deoarece nu se bazeaza numai pe memoria pacientelor, dar necesita efective mai mari si timp mai indelungat.
Pina in prezent, cercetarea bazata pe memoria victimelor unui cancer de sin sau pe comparatia persoanelor a demonstrat o legatura intre consumul de grasimi si riscul producerii bolii. Insa, studiile prospective necesita mai mult timp si probele intirzie sa apara. Totusi, doua anunturi datind din iulie 2003 arata responsabilitatea grasimilor fata de cancerul de sin.
 
 
Supravegheati alimentatia inca de la 20 de ani
 
Cea mai mare parte a studiilor prospective asupra importantei alimentatiei includ femei care au trecut de perioada menopauzei, cancerul de sin survenind in principal dupa virsta de 50 de ani. O echipa condusa de medicul Eunyoung Cho de la Scoala medicala din Boston a urmarit un grup de femei inainte de menopauza. In total, in 1991 au fost incluse 90.655 de femei cu virste cuprinse intre 26 si 46 de ani.
Pe parcursul a opt ani de observatie, 714 femei au dezvoltat un cancer de sin. Cele mai mari consumatoare de grasimi prezentau o crestere de 33 la suta a riscului unui cancer de sin in raport cu micile consumatoare. Aceasta crestere priveste, in principal, grasimile de origine animala, si nu cele vegetale, precum uleiul de masline. Principalii vinovati au fost carnea rosie, brinzeturile, untul, dulciurile si inghetatele, toate consumate inainte de menopauza.
Potrivit cercetatorilor, aceste rezultate pledeaza in favoarea reducerii consumului anumitor grasimi inca din primii ani de viata adulta a femeilor.
 
 
Exista trei mari familii de acizi grasi
In functie de proprietatile lor chimice, acizii grasi se pot clasifica in trei mari familii. Fiecare dintre ele are actiuni diferite asupra organismului nostru.

  1. Acizii grasi saturati sint de o consistenta grasa si de origine animala (unt, smintina) si consumati intr-o mare cantitate maresc riscul bolilor cardiovasculare. Cu cit sint mai prezenti intr-un corp gras, cu atit acesta este de o consistenta mai solida.
  2. Acizii grasi monosaturati se intilnesc mai ales in uleiul de masline, de arahide, dar si in carnea de porc. Ei au un rol in protectia arterelor noastre.
  3. Acizii grasi polisaturati sint prezenti in majoritate in uleiul de floarea-soarelui, simburii de struguri, nuci, porumb, soia, plantele oleaginoase (alune, migdale, fistic etc.) si de asemenea in carnea de peste. Acesti acizi grasi au de asemenea un efect protector asupra aparatului nostru cardiovascular pentru ca reduc nivelul colesterolului daunator, nivelul trigliceridelor si impiedica producerea aterosclerozei.

 Atentie la grasimile de origine animala!
Echipa cercetatoarei Sheila Bingham de la Universitatea din Cambridge a studiat, intre 1993 si 1997, 13.070 de femei cu virste cuprinse intre 45 si 74 de ani. Originalitatea acestui studiu a constat in maniera in care au fost colectate informatiile despre regimul alimentar al subiectilor. In afara traditionalelor chestionare de frecventa alimentara, femeile au trebuit sa noteze in detaliu timp de 7 zile continutul portiilor lor de mincare. La participantele studiului au fost descoperite 168 de cazuri de cancer de sin.
Rezultatele au fost urmatoarele: daca traditionalele chestionare de frecventa alimentara nu au evidentiat nici o corelatie semnificativa intre cancerul de sin si orice fel de grasimi, notitele detaliate ale participantelor au fost edificatoare. Legatura cu grasimile saturate a fost descoperita. Cele mai mari consumatoare prezinta un risc de cancer de sin de doua ori mai mare. In schimb, nu a fost descoperita nici o legatura intre grasimile mono sau polisaturate. Consumul de grasimi saturate creste productia de estrogen si deci riscul de cancer de sin. De asemenea, trebuie sa mai tinem cont de anumiti carcinogeni prezenti in carnea rosie. Pe linga alimentatie mai exista factori de risc bine cunoscuti ai cancerului de sin, precum obezitatea, sedentarismul, alcoolul, fumatul sau carentele de substante esentiale. Asadar, femeile ar trebui sa-si supravegheze greutatea, regimul alimentar si sa aiba o activitate fizica constanta.
 Care sint alimentele anticancer
Ceea ce mincam poate preveni aparitia cancerului de sin. In fruntea alimentelor anticancer sint legumele, fructele si cerealele. Trecind in revista ultimele descoperiri medicale, continutul farfuriilor noastre poate avea un rol protector impotriva aparitiei cancerului de sin. Putin cite putin, alimentele care reduc riscul dezvoltarii acestei maladii isi demonstreaza secretele.
Cele mai mari consumatoare de legume prezinta 60 la suta mai putin risc de a suferi de cancer de sin. Pe linga betacaroten si vitamina C, legumele contin sute de compusi capabili sa lupte impotriva aparitiei cancerului: vitamina E, antioxidanti, selenium, polifenoli etc.
 Mamicile prea puternice – predispuse cancerului de san
Depasirea importanta a greutatii corporale nu este binefacatoare pentru sanatate. Dupa oameni de stiinta americani si finlandezi, ingrasarea exagerata pe timpul sarcinii ar putea duce la cresterea riscului cancerului mamar. Cercetatorii au incrucisat registrele nationale de nasteri cu cele de evidenta a cazurilor de cancer si au completat ancheta cu realizarea unui chestionar cuprinzind masa corporala a 27.000 de femei care au dat nastere cel putin unui copil.
 Rezultatele acestui studiu au permis sa se determine ca:
– ingrasarea cu 11-16 kilograme pe timpul sarcinii, chiar daca excesul nu a fost pierdut dupa nastere, nu poate duce la modificarea riscului de cancer mamar dupa menopauza;
– mai mult de 18 kilograme inseamna marirea riscului de cancer mamar dupa menopauza;
– dincolo de 22,5 kilograme, riscul de cancer mamar dupa menopauza s-ar putea tripla.
Aceasta majorare semnificativa a gradului de risc se datoreaza cresterii nivelului de estrogeni produsi de celulele grase. Se cunosc legaturile dintre nivelurile ridicate ale acestor hormoni si dezvoltarea unor anumite forme de cancer. Cercetatorii sustin ca actiunea lor ar fi cu atit mai nefasta, cu cit sinii se dezvolta mai rapid dupa nastere.
 Soia este benefica in adolescenta
Rolul protector al soia era pina nu demult controversat. Pentru a da un raspuns clar, epidemiologi americani au interogat 501 femei americano-asiatice (de origine chineza, japoneza si filipineza) care sufereau de cancer mamar si 594 de femei sanatoase.
Dupa ce au izolat influenta altor factori (educatie, numarul nasterilor etc.), cercetatorii au descoperit ca cele mai mari consumatoare de soia pe timpul adolescentei si vietii adulte aveau un risc de cancer mamar redus cu 47 la suta. Pentru cele care au consumat frecvent soia pe timpul adolescentei, dar ocazional in viata adulta, reducerea riscului era de 23 la suta. Deci, consumul de soia pe timpul adolescentei se pare ca este cel mai benefic.
Dar de unde provine aceasta protectie? Oamenii de stiinta au avansat totusi citeva ipoteze. Intr-un alt studiu, alti cercetatori americani atribuie acest efect unei substante esentiale care se gaseste in soia. Acest compus ar putea interactiona favorabil asupra dezvoltarii glandei mamare in perioada prepubertatii, fapt care ar putea avea un efect protector, ulterior, impotriva cancerului. Insa, aceasta teorie ramine de confirmat in continuare si prin alte studii mai ample, ele trebuind sa stabileasca si care este cantitatea optima de soia consumata pentru a avea aceste efecte asupra cancerului mamar.
 

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Dieta Bolnavului de Cancer

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close