Vrei sa ai o silueta perfecta?

Mere si pere: Sunt o buna sursa de pectina, o fibra ce previne constipatia.
Grefe: Incurajeaza eliminarea celulelor rosii bolnave si ajuta la pastrarea nivelului admis de colesterol.
Afine: Sunt benefice pentru rinichi si imbunatatesc dezintoxicarea.
Ananasul: Ajuta digestia.
Usturoiul: Un antibiotic natural, reduce presiunea sangelui si riscul aparitiei cheagurilor de sange.
Verdeturile: Bogate in antioxidanti si vitamina C.
Ridichiile: Stimuleaza digestia.
Alimentele benefice pentru silueta
Urmatoarele alimente te vor ajuta in trei mari directii: unele te vor face sa te simti satul(a), altele te ajuta sa-ti echilibrezi nivelul zaharului din sange si sa-ti diminueze poftele iar alte cateva iti vor stimula functiile metabolice astfel incat sa arzi caloriile mult mai rapid. Incearca sa mananci portii moderate din cat mai multe din aceste alimente. Fa-o astfel incat sa ajungi sa dai la o parte tot ceea ce este nesanatos.
– merele sunt o buna sursa de pectina, fibre solubile care previn constipatia si digestia prea inceata. Un studiu facut de Colegiul American de Nutritie, in 1997, a demonstrat faptul ca doar 5 grame de pectina ajuta organismul sa se simta saturat mai bine de patru ore. Doua mere mari contin cam o treime din aceasta cantitate.
– un pahar de orz decojit contine 6 grame de fibre (cam un sfert din necesarul unei zile), mai putin de un gram de grasimi si mai mult de 40 de grame de carbohidrati. Complexul de carbohidrati, ca acela continut de orz, creste ritmul de ardere a caloriilor din organismul tau. Incearca sa mananci orz facand un amestec cu mai multe cereale. Combina o jumatate de pahar de orz, o jumatate de grau expandat si o jumatate de ovaz, peste care poti turna doua cani de apa, punand apoi compozitia la foc. Acopera si fierbe amestecul timp de 5 minute. Ia-l de pe foc si lasa-l in oala acoperita peste noapte. Dimineata, reincalzeste-l si mananca.
– fasolea neagra are foarte putine grasimi si contine 15 grame de fibre la o cana (cam 60% din necesarul tau zilnic). Aceasta este foarte satioasa si se digera usor, ceea ce te va face sa renunti cu usurinta la mancarurile nesanatoase.
– radacina de brusture contine un carbohidrat care te ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange si iti tine sub control starea de foame. Puteti gasi radacina de brusture in magazinele de legume. Taie radacina in felii foarte subtiri si amesteca-le cu cartofi prajiti fierbinti. Femeile gravide trebuie sa evite brusturele deoarece se pare ca acesta stimuleaza uterul.
– pepenele galben satisface nevoia de dulce, contine foarte putine calorii (mai putin de o suta intr-o jumatate de pepene) si este foarte hranitor. Pentru o cina satioasa si echilibrata, poti umple o jumatate de pepene galben cu o cana de salata de fasole, bogata in proteine.
– morcovul este un aliment foarte bun in curele de slabire: convenabil pentru o gustare, cu un continut scazut in calorii si bogat in fibre. O cana de morcov razuit contine doar 52 de calorii si 4 grame de fibre, aproape 16% din necesarul tau zilnic de fibre. Un studiu realizat de “American Medical Association” a descoperit faptul ca fibrele consumate previn luarea in greutate la tineri. Cu cat consumi mai multe astfel de fibre, cu atat vei fi mai putin predispus(a) sa iei in greutate.
– cerealele. In urma unor cercetari facute de “Food science and nutrition”, s-a descoperit faptul ca oamenii care consuma dimineata cereale, mananca mai putin in timpul zilei si la cina. Pentru cel mai bun rezultat, cauta cerealele care contin mai mult de 6 grame de fibre la o portie.
– ardeii iuti. Unii specialisti spun ca substanta care da aceasta iuteala ardeilor ajuta organismul sa arda caloriile intr-un mod foarte rapid, insa ceilalti neaga acest lucru. Oricum, toti specialistii sunt de acord cu faptul ca aceasta substanta scade apetitul atunci cand este mancat intreg ardeiul. Ia o jumatate de ardei iute, curata-l de seminte si de nervuri pentru a mai lua din iuteala si pune-l la fiert in sos marinat.
– frunzele de papadie sunt recomandate de nutritionisti pentru calitatile lor diuretice (care te ajuta sa elimini apa din organism) si pentru capacitatea lor de a stabiliza zaharul din sange (ceea ce va prevenii mancatul in exces). Le puteti gasi in orice piata.
– fructele. Inainte de a lua masa, se recomanda sa bei un pahar cu suc de fructe facut in casa. Daca iti vei prepara singur(a) sucul, acesta va fi slab in calorii si plin cu apa si aer, ceea ce iti va umple stomacul si va activa senzorii care te fac sa te simti satul(a). A bea apa inainte si in timpul mesei, nu va avea acelasi efect. Pune intr-un mixer suc de fructe, iaurt dietetic si gheata.
– ghimbirul. Cand iti contabilizezi numarul de calorii, vei reusi sa te multumesti cu portii mici de mancare daca acestea vor fi presarate cu aceasta mirodenie. Poti adauga ghimbir proaspat la supe, la mancarurile inabusite si chiar pe cartofii prajiti.
– ceaiul verde. Oamenii care consuma ceai verde in loc de cafea, ard mai multe calorii decat in mod obisnuit. Pentru efecte in scaderea greutatii, toarna doua cesti de apa clocotita peste o lingurita de frunze de ceai verde. Acopera vasul si lasa-l 30 de minute. Incearca sa bei mai mult de trei cesti pe zi.
– kimchi. Aceasta delicatesa coreeana picanta, obtinuta prin fermentarea varzei, usturoiului si ardeilor iuti, te poate ajuta foarte mult in eforturile tale de a scapa de kilogramele in plus. Gustul picant foarte puternic iti taie apetitul, impiedicandu-te sa mananci peste masura. Il puteti gasi in supermarket-urile asiatice dar vi-l puteti prepara si in casa folosind ingredientele respective. Mananca foarte putin din acest amestec inainte de masa.
– ceapa distruge grasimile din mancare astfel incat vei putea mai usor sa le dai afara inainte ca acestea sa ajunga in circuitul sangvin. Este de notat faptul ca o ceapa mare contine mai putin de 57 de calorii.
– capsunile sunt pline de apa, bogate in fibre (3 grame la o ceasca) si cu un continut scazut de calorii (doar 43 de calorii la o ceasca), ceea ce le face sa fie alimentele ideale pentru dieta de slabit.
– supa de legume contine destul de putine calorii si ocupa foarte mult spatiu in stomacul tau, astfel incat sa te simti satul(a). Este recomandat sa mananci o farfurie de supa concentrata de legume inainte de masa pentru a-ti diminua apetitul. Evita supele care contin smantana, branza sau oricare alti ingredienti bogati in calorii.
– painea integrala te obliga sa mesteci bine si incet, ceea ce iti va da senzatia de saturatie, facandu-te astfel sa mananci mai putin. Alege paine care este facuta direct din grane (cum ar fi graul intreg, ovaz sau orz), urmarind ca ingredientul principal sa contina cel putin 2 grame de fibre la o felie.
– melasa. Deficienta de fier este principala cauza a oboselii, in special in timpul menstruatiei la femei. Daca crezi ca ai aceasta deficienta, mergi la doctor pentru analize. Melasa te poate ajuta. O lingura de melasa poate suplimenta cam 17% din necesarul zilnic de fier al unei femei. Poti adauga melasa la prajituri sau amesteca o lingurita de melasa cu o cana de lapte de soia.
– ceaiul negru. Cofeina continuta de ceaiul negru te poate energiza marind ritmul inimii si al organismului. Deoarece prea multa cofeina poate provoca stari de anxietate, ceaiul negru (care contine 40 de miligrame de cofeina la o ceasca) este o alegere mai buna fata de cafea (care contine 135 de miligrame de cofeina la o ceasca). De asemenea, ceaiul negru mai contine polifenoli si antioxidanti care protejeaza organismul impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi. Limiteaza-te la doar trei cesti pe zi.
– orezul maro este o sursa de carbohidrati care te ajuta sa te mentii energic(a) si previne oboseala. Este bogat in vitaminele B, care te ajuta sa transformi grasimile in energie. Daca te grabesti, incearca orezul maro instant care iti ia doar 10 minute sa-l fierbi.
– fructele de mare. Organismul tau are nevoie de minerale pentru a crea reactii generatoare de energie in toate celulele, iar fructele de mare au o mare concentratie de calciu, iod, fier, magneziu si potasiu. Pentru a beneficia de toate acestea, incearca salatele de fructe de mare sau sushi.
– apa. Daca te simti obosit(a), decat sa dormi prea mult sau sa mananci mai bine, incearca sa bei foarte multa apa. Oboseala este principalul sindrom al deshidratarii. Bea de la 6 pana la 8 pahare de apa pe zi si chiar mai mult.
In urmatorul episod iti vom prezenta lista de alimente care te ajuta sa fii in forma pe tot parcursul zilei.
Alimente sau medicamente?
Unele alimente combat stresul si oboseala, altele
fortifica imunitatea sau regleaza tensiunea
arteriala si mentin sanatatea inimii. Nu sunt
numai gustoase si hranitoare, dar au si rol de
adevarate remedii. Tu ce alegi?
Principiile unei hraniri sanatoase sunt deja
cunoscute: mai putine grasimi saturate si dulciuri
rafinate, mai multe cereale, legume si fructe
consumate ca atare sau cu grad mic de prelucrare.
Dar exista si principii de alimentatie selectiva,
in functie de nevoile organismului intr-un anumit
moment. De exemplu, in perioadele de examene, de
stres maxim si de efort sustinut la serviciu, cand
avem nevoie de mai multa energie, sau in anotimpul
rece al virozelor si gripelor, cand dorim sa ne
intarim sistemul imunitar. Dulciurile si bauturile
racoritoare energizante ne pot da un impuls
energetic pasager, care amplifica, pe tremen lung,
oboseala.
Pe de alta parte, pentru a face fata emotiilor
puternice, bolii sau schimbarilor, organismul
elibereaza adrenalina si cortizon (hormoni de
stres), care cresc numarul batailor inimii si
valorile tensiunii arteriale.
De aceea, este foarte important ce si cat mancam,
pentru a contracara actiunea agresiva a tipului de
viata si a mediului. Exista indicatii alimentare
si pentru persoanele predispuse la niveluri
ridicate de colesterol sau diferite afectiuni
(cardiovasculare si cardiace, anxietate, alergii,
boli de piele, avitaminoze etc.). In toate aceste
cazuri, o alimentatie sanatoasa intarzie mult sau
elimina aparitia bolii.
LUPTA CU OBOSEALA SI STRESUL
Cereale si paine integrala (grau, tarate, porumb,
secara, orz, ovaz etc.)
CE CONTIN. Sunt bogate in complexul vitaminic B si
magneziu, sunt carbohidrati cu absorbtie lenta si
fibre, care mentin echilibrul glucido-lipidic al
organismului. Mai contin fier, sodiu, potasiu si
calciu.
BENEFICII Vitaminele B si magneziul mentin nivelul
de energie la cote maxime. Fierul previne anemia,
iar celelalte minerale neutralizeaza aciditatea
din organsim, prevenind aparitia unor forme de
cancer. Ovazul scade nivelul de colesterol si de
insulina.
CAT MANCAM. Un bol de muesli cu lapte degresat e
un mic dejun ideal care, impreuna cu doua-trei
felii de paine integrala sau de secara, acopera
nevoile alimentare zilnice.
Seminte de floarea-soarelui
CE CONTIN. Semintele de floarea-soarelui contin
vitamina E, acid folic, vitamina B, magneziu,
cupru si seleniu.
BENEFICII Magneziul si vitamina B sunt necesare
pentru mentinerea nivelurilor energetice si a
tonusului psihic. Vitamina E este cel mai puternic
dintre antioxidanti (de trei ori mai puternic
decat vitamina C) si un foarte bun remediu
impotriva bolilor.
CAT MANCAM. Doua-trei lingurite de seminte de
floarea- soarelui adaugate in salate asigura un
sfert din necesarul zilnic de magneziu – dar
neprajite si fara sare!
Banane
CE CONTIN. Sunt bogate in vitamina B6, magneziu,
acid folic, vitamina C si substante nutritive.
BENEFICII Bananele sunt cunoscute pentru marea lor
valoare nutritiva si energizanta, dar si ca
alimente ce ajuta la scaderea colesterolului din
sange si la ameliorarea simptomelor sindromului
premenstrual.
CAT MANCAM. Una pe zi, bine coapta (cand coaja
incepe sa aiba puncte maronii).
Papadie
CE CONTIN. Papadiile sunt plante cu valoroase
proprietati nutritive. Contin vitaminele A, C, D,
complexul B si minerale: calciu, fier, potasiu,
fosfor si sodiu.
BENEFICII In trecut, se spunea despre papadie ca
indeparteaza emotii negative, precum teama si
furia, care se pot acumula in ficat si rinichi.
Este detoxifianta si antiinflamatoare, stimuleaza
digestia, circulatia si sistemul nervos.
CAT MANCAM. Este un excelent tonifiant de
primavara. Se folosesc tulpinile si frunzele in
salate, dar in combinatie cu legume si mirodenii,
pentru a-i atenua gustul amarui; aromatizant
pentru bauturi (vin). Frunzele si tulpinile

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Vrei sa ai o silueta perfecta?

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close