Retete rapide pentru Sfarsit de saptamana

TRANDAFIR

400 g făină, 30 g drojdie, 2 ouă întregi, 1 gălbenuş, 1 pahar de lapte, 2 linguriţe zahăr, 1/2 linguriţă sare, 1 lingură rom, vanilie sau vanilină. Pentru cremă: 125 g unt, 100 g zahăr pudră.

Se cerne făina într-o covată şi se face loc la mijloc. Se-parat se freacă drojdia cu două linguriţe de zahăr şi puţin lapte până se face ca o cremă. Se toarnă peste făină, se adaugă două ouă întregi şi un gălbenuş, frecat cu sare, laptele cald, o lingură de rom şi vanilie. Se frământă bine până se face băşici. Aluatul trebuie să fie potrivit de moale.

Se lasă la cald să crească. Se freacă untul proaspăt cu zahărul pisat până se face spumă. Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe masa de aluat presărată cu făină, se întinde o foaie groasă de 1 cm, iar deasupra se întinde crema de unt într-un strat cât mai uniform. Se rulează sul şi se taie în bucăţi de 3 — 4 cm, care se aşază pe una din feţe, într-o formă rotundă, unsă cu unt (nu se aşază bucăţile prea îndesate ca să aibă loc să crească). Se lasă să crească, se ung cu albuş şi se coc la foc potrivit. Când sunt gata se presară cu zahăr pudră.

 CORNURI DIN ALUAT DOSPIT

500 g făină, 250 g untură, 1 ou, 25 g drojdie, 3 linguriţe zahăr, 1 linguriţă rasă de sare, rom, vanilie şi lapte cât se cere.

Se cerne făina într-un vas, se face loc la mijloc, se pune untura rece, bine sleită, nu lichidă, oul, drojdia muiată cu zahăr, sare, rom şi puţin lapte. Se frământă bine, se lasă să crească. Se împarte aluatul în cinci bucăţi, care se întind cât mai rotund. Se împarte fiecare bucată în raze, în opt bucăţi şi se fac cornuri care se umplu cu nucă, marmeladă, brânză. Se lasă să crească, se ung cu ou şi se coc la foc bun.

 

CORNURI DOSPITE, FĂRĂ OU

500 g făină, 1 pahar lapte, 1 păhărel de vin cu ulei, 30 g drojdie, 2 linguri zahăr, 1 linguriţă rasă de sare, rom, vanilie, marnieladă.

Se cerne făina într-un vas, se face loc la mijloc, se toarnă laptele, uleiul, drojdia muiată mai înainte în puţin lapte, zahărul, sarea, rom, vanilie. Se frământă aluatul bine, se lasă să crească. Se împarte în cinci bucăţi şi fiecare bucată se întinde într-o foaie rotundă, cât mai mare, care la rândul ei se împarte în raze, în opt bucăţi, formând opt triunghiuri. Se pune pe fiecare puţină marmeladă şi se rulează cornul, de la bază spre vârf. Se lasă puţin să crească, se ung cu ou şi se coc la foc iute. În loc de marmeladă se pot umple cu nuci sau cu mac.

 

ÎNVÂRTITĂ



Pentru foaia de plăcintă, v. 605, 2 linguri unt, 1 lingură zahăr. Siropul: 250 g zahăr, 4 dl apă, vanilie sau apă de flori.

Se face o foaie de plăcinta. Se stropeşte bine cu unt, se presară cu zahăr şi se face sul, dinspre partea lungă a mesei. Se unge o tavă rotundă cu unt, se aşază sulul în tavă, învârtindu-l în formă de melc. Se dă la cuptor. Se face un sirop potrivit de gros, cu puţină vanilie sau apă de flori şi când plăcinta începe să se rumenească, se toarnă deasupra o parte din sirop şi se mai lasă la cuptor până se pătrunde bine aluatul cu zahăr şi se rumeneşte. Se aşază pe o farfurie rotundă, se taie în raze, ca un tort, se serveşte fierbinte cu sirop de zahăr.

 

TURTE MOLDOVENEŞTI

500 g foi de plăcintă (v. 605), 500 g nuci, 150 g zahăr. Siropul: 250 g zahăr, 1/2 l apă, 1 lingură apă de flori.       

Se întinde o foaie de plăcintă. Când s-a zbicit puţin, se taie rotocoale cu ajutorul unei farfurii mijlocii şi al unui cuţit nu prea ascuţit, ca să nu se taie şi faţa de masă. Se aşază într-o cratiţă, una peste alta, cu grijă să nu se sfărâme. Când toate foile sunt tăiate, se pun pe rând într-o tigaie la foc, sau direct pe maşină, să se coacă pe ambele părţi, fără să se rumenească. Se face un sirop de zahăr în care se toarnă o lingură de apă de flori, după dorinţă. Se trec nucile prin maşina de tocat şi se amestecă cu zahăr pisat. Se pune o foaie rotundă pe farfurie, se stropeşte cu sirop, cu o pană, se presară puţină nucă amestecată cu zahăr, deasupra se pune o altă foaie, care se stropeşte cu sirop, şi aşa mai departe. Stratul de foi se face mai înalt deoarece după ce s-a muiat se lasă. Plăcinta astfel pregătită poate sta mai multe zile. Nu trebuie să fie prea uscată, nici prea umedă, iar când se serveşte, se mai poate adăuga puţin sirop.

 

COLĂCEI MOLDOVENEŞTI

500 g făină, 20 g drojdie, 250 g nuci, 1 linguriţă ulei, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă rasă de sare, 3 dl lapte îndoit cu apă. Siropul: 1 ceaşcă zahăr, 2 ceşti apă, 1 lingură apă de flori, miere (facultativ).

Se face un aluat ca de pâine (v. 822) cu puţin lapte şi mai mult moale. După ce a crescut bine se fac colăcei în formă de 8. Se aşază în tava presărată cu făină, se lasă să crească, se ung cu ou şi se coc la foc potnvit. Se pregăteşte un sirop dintr-o ceaşcă de zahăr şi două ceşti de apă. Se curăţă, nucile, se macină si se amestecă cu zahărul pisat. Când colăceii s-au răcorit, se moaie unul câte unul, numai o clipă, în apă fierbinte, se scurg, se aşază într-un castron, se toarnă deasupra siropul în care s-a adăugat o lingură de apă de flori şi se presară cu nucă după dorinţă. În loc de sirop se poate turna miere de albine.

 





MERE ÎN ALUAT

Pentru aluat, v. 608. 12 mere nu prea mari, zahăr, unt proaspăt.

Se curăţă merele de coajă şi, cu un cuţit subţire, se scot sâmburii din mijloc. În locul scobit se pune puţin zahăr şi o bucăţică de unt. Se face o foaie din aluat cu caimac. Se taie pătrate destul de mari, astfel încât fiecare să poată îmbrăca un măr. Se pune câte un măr pe fiecare pătrat, se aduc colţurile spre mijloc, mărul închizându-se  ca  într-o pungă. Se ung cu ou, se aşază într-o tavă şi se coc la foc potrivit. Când sunt gata, se presară zahăr pisat.

GĂLUŞTE CU PRUNE

Aluatul: 400 g cartofi, 100 g făină, 1 linguriţă ulei, 1/2 linguriţă sare, 1/2 linguriţă zahăr, prune câte se cer, 1 lingură pesmet, 1 lingură unt, zahăr.



Se face un aluat din cartofi fierţi, curăţiţi şi daţi prin maşină, cu făină, o linguriţă de ulei, sare şi zahăr. Se pun toate pe masa de aluat şi se frământă până se face un aluat ceva mai moale ca aluatul de tăiţei.Din el se face un cârnat gros de 2 — 3 degete, din care se taie bucăţele de 1 cm grosime. Acestea se întind cu mâna şi în fiecare se îmbracă o prună. Se rotunjesc între palime; când sunt toate gata, se fierb în apă clocotită, puţin sărată, dar la foc mic ca să nu se terciuiască. Se scurg. Se rumeneşte pesmetul într-o tigaie, se pun găluştele, se dau în acest pesmet şi se ţin până se usucă de apă. Se aşază pe farfurie, se toarnă unt topit deasupra şi se servesc cu zahăr pisat. După dorinţă, se poate scoate sâmburele, în locul lui punându-se o bucăţică mică de zahăr.

 

ALTE GĂLUŞTE CU PRUNE

100 g griş, 100 g măiai, 100 g făină, 1 1/4 l apă, un vârf de linguriţă de sare, 1 linguriţă zahăr, prune sau marmeladă, 1 lingură pesmet, 1 lingură ulei sau ulei amestecat cu untură, zahăr.

Se pune apa la fiert cu sare şi zahăr. Se toarnă în ploaie mălaiul amestecat cu griş, se lasă să fiarbă un sfert de orâ, se toarnă apoi făina amestecând şi se lasă să rnai fiarbă circa 10 minute. Se dă la o parte. Când s-a răcorit, se ia câte puţin aluat în palmă, se întinde, se pune pruna sau puţină marmeladă şi se rotunjeşte. Separat se rumeneşte pesmetul în ulei, se tăvălesc găluştele prin pesmet şi se aşază într-o tavă ce se dă la cuptor. Se ţin până ce se încălzesc. Se servesc cu zahăr sau cu miere.

 

 CLĂTITE

1 ceaşcă făină, 2 ouă, 1 pahar lapte, un praf de sare, 2 linguriţe zahăr, 2 linguriţe unt sau ulei, dulceaţă sau magiun, 1 lingură unt topit pentru uns tigaia.

Se pune într-un castron făina, se face loc la mijloc şi se sparg ouăle, se adaugă sarea, zahărul şi laptele. Se bate totul bine cu o furculiţă până se desfac toţi cocoloşii; se mai adaugă două linguriţe de unt topit, amestecând continuu. Compoziţia trebuie să fie ca o smântână subţire. Se lasă să se odihnească o oră. Se pune o tigaie cu coadă să se înfierbânte pe foc potrivit. Se unge cu unt cu o pană, se toarnă o lingură plină din compoziţie, mişcând repede tigaia de coadă, ca să se acopere tot fundul. Când începe să se rumenească pe o parte, se întoarce clătita pe cealaltă parte, săltând cu o mişcare iute tigaia sau folosind un cuţit lat. Se fac pe rând toate clătitele şi se aşază într-o farfurie una peste alta. Din când în când se amestecă compoziţia ca să nu rămână prea groasă la fund. Dacă totuşi se îngroaşe, se poate subţia cu puţin lapte. Clătitele trebuie să fie foarte subţiri, din două ouă obţinându-se într-o tigaie mijlocie până la 20 de bucăţi.



Când sunt toate gata, se umplu pe rând cu magiun sau cu dulceaţă, se întorc marginile laterale înăuntru şi se fac sul. Se aşază într-o formă şi se dau câteva minute la cuptor, acoperite, să se înfierbânte. Înainte de a servi se presara cu zahăr.

MERE PRĂJITE ÎN ALUAT

4 mere mijlocii, 2 linguri rom, 1 lingură zahăr. Aluatul: 1 ceaşcă lapte sau apă, 1 ceaşcă făină, 2 ouă, 1 lingură ulei, în praf de sare, untură pentru prăjit.

Se curăţă mere tari de mărime mijlocie, se scobesc puţin cu un cuţit foarte subţire şi se scot sâmburii. Se taie felii groase de 1 cm. Se pun într-un castron, se toarnă două linguri de rachiu sau de rom, se presară zahăr şi se ţin astfel o jumătate de oră. Se pune o ceaşcă de făină într-un castron. Se face loc la mijloc, se toarnă o ceaşcă de lapte sau de apă, gălbenuşurile, uleiul, sare. Se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloşi. Se lasă apoi să se odihnească cel puţin o oră. Numai cu câteva minute înainte de a prăji merele, se adaugă în aluat cele două albuşuri bătute spumă. Se scurg feliile de mere de zeama pe care au lăsat-o, se moaie în aluatul ce trebuie să fie potrivit de gros ca să le acopere bine. Se pun apoi la prăjit în untură multă şi foarte fierbinte. Se rumenesc pe ambele părţi. Se servesc îndată ce sunt gata. Se presară cu zahăr vanilat.

 

 HALVA TURCEASCĂ

2 linguri unt topit (sau ulei), 4 lingură făină, 1 1/2 pahare sirop. Siropul: 150 g zahăr, 1 1/2 pahare apă, zahăr vanilat şi scortişoară.

Se înfierbântă untul topit în care se prăjeşte făina, amestecând mereu să nu se ardă. Când făina este bine rumenită, se opăreşte cu siropul şi se amestecă mereu, lăsând să fiarbă până ce se îngroaşă. Se aşază caldă pe o farfurie, cu o lingură, în formă de cartofi, şi se presară cu zahăr vanilat sau amestecat cu scorţişoară pisată.

 

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Retete rapide pentru Sfarsit de saptamana

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close