Ceapa
Ceapa crudă ajută la reducerea colesterolului din sânge prin creşterea nivelului HDL (colesterol bun), nişte molecule speciale care ajută la eliminarea colesterolului rău din ţesuturile organismului şi din peretele arterial. Se crede că ceapa, crudă sau gătită, protejează împotriva efectelor nocive produse în sânge de mâncărurile grase. Pe lângă toate acestea conţine şi o substanţă ce ajută la prevenirea coagulării excesive a sângelui.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că datorită compuşilor cu sulf pe care îi conţine ceapa, aceasta ar putea împiedica dezvoltarea celulelor maligne, adică a cancerului.
Compuşii cu sulf din ceapă care îi dau acesteia aroma şi mirosul puternic ajută la vindecarea infecţiilor.
In medicina tradiţională se consideră că ceapa aplicată direct pe piele duce la dispariţia negilor şi previne acneea, dar aceste proprietăţi curatorii nu au fost încă demonstrate ştiinţific. Ceapa poate provoca migrene şi flatulenţă, mai afirmă specialiştii.
Ceapa crudă protejează de boli de inimă.
Consumul de ceapă poate ajuta la reducerea colesterolului si a riscului de boli coronariene, în plus, poate preveni creşterea coagulării sângelui. Totuşi, la unele persoane, ceapa poate provoca migrene, iar glucidele pe care le conţine pot da flatulenţe.
„Ceapa stimulează secreţia gastrică şi, de aceea, ea ar trebui consumată cu prudenţă de cei care au ulcer, gastrite sau hiperaciditate”, spune şi Eduard Adamescu, nutriţionist şi diabetolog la Spitalul „Nicolae Malaxa” din Bucureşti.
Cel mai bine este să se consume ceapă în stare crudă. Evitaţi prăjelile cu ceapă, deoarece în procesul de prăjire se formează compuşi chimici care ar putea avea efect cancerigen, în plus, prăjelile cu ceapă conţin multe calorii.
Ceapa crudă ar putea proteja împotriva efectelor nocive produse în sânge de mâncărurile grase, completează nutriţionistii americani. Consumată crudă, ceapa ar ajuta la reducerea colesterolului din sânge prin creşterea nivelului HDL, molecule responsabile de eliminarea colesterolului din ţesuturi şi din peretele arterial.
