Retete de mancare cu carne de pui

PUI CU MAZĂRE VERDE

1 pui mare, 750 g mazăre boabe, verde, 1 lingură unt, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă zahăr, sare, 1 linguriţă mărar verde, tocat.

Puiul curăţit se spală în mai multe ape şi se taie în şase sau opt bucăţi potrivite. Se înfierbântă untul şi se prăjesc uşor bucăţile de pui bine scurse de apă. Nu trebuie să se rumenească, ci să se îngălbenească frumos pe toate părţile. Se adaugă făina şi când şi aceasta este puţin îngălbenită, se pun 2 — 3 linguri de apă şi mazărea boabe. Se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit. Când mazărea este pe jumătate fiartă, se pun sarea şi zahărul. Dacă între timp mâncarea scade prea tare, se mai adaugă câte o lingură de apă. Când este aproape gata, se pune mărar verde tocat fin.

 

PUI CU MAZĂRE PĂSTĂI

1 pui mare, 1 kg mazăre păstăi verzi, 1 ceapă mică, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă bulion, 1 lingură unt sau untură, sare.

Se curăţă păstăile de mazăre ca şi fasolea verde, se spală. Se prăjesc uşor bucăţile de pui în unt ca mai sus, adăugând o ceapă dată prin răzătoare, făina şi la sfîrşit păstăile de mazăre. Se mişcă cratiţa din când în când, ca să nu se ardă pe fund, sau se dă uşor cu o lingură de lemn. După ce au început şi păstăile să se moaie, se adaugă câte puţină apă, să fiarbă înăbuşit o jumătate de oră. Nu trebuie.să fiarbă prea mult, pentru ca să nu se sfărâme nici puiul, nici păstăile. Când este aproape gata, se adaugă sare, zahăr şi bulion. Se ţine la cuptor o jumătate de oră înainte de a fi dată la masă. Se poate servi şi cu smântână.

 

 PUI CU BAME

1 pui mare, pentru rest aceleaşi cantităţi ca la “Bame cu carne”

Se prăjesc uşor bucăţile de pui în unt sau în untură, se adaugă o ceapă tocată şi un praf de sare. Se pregătesc bamele ca pentru “Bame cu carne”. Se pun în cratiţă cu bucăţile de pui, se adaugă sare, bulion sau roşii tăiate în două şi fără seminţe, şi 2 — 3 linguri de apă. Se lasă să fiarbă înăbuşit.

 

PUI CU DOVLECEI

1 pui mare, pentru rest aceleaşi cantităţi ca la “Viţel cu dovlecei”

Se prăjesc uşor bucăţile de pui în unt sau în untură, cu o ceapă tăiată mărunt şi făină. Se rad dovleceii, se taie în bucăţi potrivite, iar dacă sunt în floare, se lasă întregi. Se pun în cratiţă cu bucăţile de pui, se lasă să se rumenească circa un sfert de oră, se adaugă apoi câteva linguri de apă şi se fierb înăbuşit. Se pune sare. După gust se pot adăuga 2 — 3 linguri de smântână înainte de a servi la masă.

 

PUI CU CONOPIDĂ

1 pui mare, 2 conopide mijlocii, 1 ceapă, 1 lingură unt sau untură, 1 lingură făină, 2 linguri smântână, sare.Se prăjesc uşor bucăţile de pui cu unt şi cu o ceapă rasă, se aşază în cratiţă. Se fierbe în apă cu sare, conopidă curăţită şi desfăcută în buchete mici. Nu se fierbe prea tare, pentru a nu se sfărâma. Se scurge bine de apă, se pune în cratiţă cu puiul. Se face separat un rântaş alb din unt şi făină. Se stinge cu zeamă de carne sau cu apa în care a fiert conopida. Se amestecă cu smântâna şi se toarnă peste pui. Se potriveşte de sare. Se lasă să fiarbă la foc mic un sfert de oră. Sosul nu trebuie să fie prea gros. Dacă scade, se poate subţia cu 2 — 3 linguri de zeamă de la conopidă. După gust se poate adăuga în sos puţină zeamă de lămâie.

 

PUI CU CIUPERCI

1 pui mare, 500 g ciuperci, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 2 linguri unt sau untură, 2 linguri smântână, sare.

Se prăjesc uşor bucăţile de pui într-o cratiţă cu o lingură de unt şi o ceapă rasă. Se adaugă făina. Separat se înfierbântă o lingură de unt în care se pun ciupercile spălate şi tăiate felii subţiri. Se amestecă să nu se ardă şi se ţin pe maşină până ce ciupercile şi-au lăsat toată apa. Se fierb un sfert de oră, se aşază în cratiţa cu puiul, se sărează. Se acoperă şi se dau o jumătate de oră la cuptor. Se face sosul potrivit de scăzut. Cine doreşte poate adăuga, cu cinci minute înainte de a servi, două linguri de smântână.

 

 PUI CU ROŞII

1 pui mare, 1 kg roşii, 1 lingură unt sau untură, 2 cepe, 1 linguriţă făină, sare.

Se înăbuşă bucăţile de pui într-o cratiţă cu unt. Separat se prăjeşte în untură ceapa tăiată mărunt, se adaugă făina şi se toarnă totul peste pui în cratiţă. Se pun roşiile spălate şi tăiate în două şi sare. Se acoperă, se lasă să fiarbă înăbuşit, fără să se adauge apă, până ce roşiile sunt potrivit de fierte, fără să fie prea sfărâmate.

 

PUI CU SMÂNTÂNĂ

2 pui mijlocii, 1 lingură unt, 1 ceaşcă smântână, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă mărar tocat, sare.

Se înăbuşă în unt bucăţile de pui. Se pune sare. Se adaugă câte puţină apă şi se lasă să dea câteva clocote. Se pune smântâna, în care s-a amestecat puţină făină. Se lasă să fiarbă la foc mic. Când se face economie de smântână, se prăjeşte uşor o jumătate lingură de unt cu tot atâta făină şi se stinge cu apă. Se lasă să dea câteva clocote pentru a se obţine un sos nu prea gros. Se adaugă 1 — 2 linguri de smântână. Se toarnă peste pui. Când este aproape gata, se adaugă puţin mărar tocat.

 

CIULAMA DE PUI

2 pui mijlocii, 1 l apă, 1 morcov, 1 ceapă, 1 pătrunjel, 1 lingură unt, 1 lingură făină, sare.

Se pregăteşte la fel cu ciulamaua de viţel  cu deosebire că puiul se fierbe mai puţin decât carnea de viţel.

 

PAPRICAŞ DE PUI

2 pui mijlocii, 2 cepe, 1 lingură untură, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă paprica.

Se taie puiul bucăţi, se rumeneşte într-o tigaie cu puţină untură. Se prăjeşte separat în untură ceapa rasă, se adaugă făina şi o linguriţă de paprica sau boia de ardei. Se stinge cu o ceaşcă de apă. Se face un sos potrivit de gros, în care se aşază bucăţile rumenite de pui. Se dă la cuptor o jumătate de oră. Se serveşte cu găluşte de făină

 

PILAF DE PUI

1 pui mare, 1 l apă, 1 ceapă, 1/2 ceaşcă orez, 2 linguri unt topit, unt proaspăt cât o nucă, sare.Puiul tăiat bucăţi se fierbe în apă cu o ceapă şi puţină sare. Bucăţile de pui trebuie să fie acoperite de apă. Se fierbe la foc mic. Se ia spuma. Puiul nu trebuie să fie prea fiert. Se alege orezul, se spală şi apoi se usucă într-o cârpă. într-o cratiţă se înfierbântă untul şi se prăjeşte uşor orezul. Se toarnă trei ceşti din zeama în care a fiert puiul, bine limpezită, se aşază bucăţile de pui, se acoperă şi se dă la cuptor, la foc mic, 20 — 25 de minute. Nu se umblă cu lingura în pilaf. Înainte de a servi, se pune peste pilaf puţin unt proaspăt, tăiat în bucăţele foarte mici, ca să se topească repede.

 

ANGHEMAHT DE PUI

2 pui mijlocii, 1 l apă, 1 ceapă, 1 lingură unt, 1/2 lingură făină, 6 felii de lămâie, sare.

Se fierb bucăţile de pui la fel ca pentru pilaf. Se face separat un rântaş alb dintr-o lingură de unt cu o jumătate lingură de făină. Se stinge cu zeama în care au fiert puii, foarte bine limpezită. Se face un sos mult mai subţire decât cel pentru ciulama. Se toarnă sosul peste pui, după ce s-a îndepărtat ceapa. Se adaugă câteva felii subţiri de lămâie, fără sâmburi, se potriveşte de sare şi se lasă să dea împreună un clocot. Se serveşte foarte fierbinte. Se poate pregăti şi cu bucăţile de pui prăjite.

 

MÂNCARE DE PUI CU MĂSLINE

1 pui mare, 2 linguri ulei, 4 felii de pâine, 4 roşii, 150 g ciuperci, 100 g măsline, 1 linguriţă făină, 1 căţel usturoi, 1 păhărel de vin, sare.

Se taie puiul în bucăţi potrivite. Se sărează şi se prăjeşte în ulei. Se scoate într-o cratiţă şi se ţine la cald. În uleiul în care s-au rumenit bucăţile de pui, se prăjeşte pâinea tăiată în cuburi mici egale. Se păstrează şi acestea la cald, în aceeaşi tigaie se pun roşiile curăţite de pieliţe şi de seminţe, făina şi un căţel de usturoi bine sfărâmat. Când roşiile încep să scadă, se adaugă vinul şi tot atâta zeamă în care au fiert ciupercile. Se face un sos potrivit de scăzut, se gustă de sărat. Se pun în cratiţa cu puiul ciupercile fierte şi bine scăzute şi măslinele spălate şi de asemenea fierte câteva minute în apă şi înăbuşite. Deasupra se toarnă sosul, se ţine pe marginea maşinii până ce se încălzeşte, fără să fiarbă. Se aşază mâncarea în farfurie, iar împrejur se pun cuburile mici de pâine prăjită.

 

PUI CU CIUPERCI ŞI CU ARPAGIC

1 pui mare, 1 l apă, zarzavat de supă, cimbru, frunză de pătrunjel, foaie de dafin, 2 linguri unt, 150 g arpagic, 150 g ciuperci, 1 lingură făină, 1 gălbenuş, 1 Iingură smântână, 1 Iinguriţă zeamă de lămâie, sare, piper.

Se pun bucăţile de pui la fiert. Se adaugă o ceapă, un morcov, mirodeniile şi sarea. Se lasă să fiarbă înăbuşit. Separat se înăbuşă într-o cratiţă, cu puţin unt şi câteva linguri de apă, arpagicul curăţit şi ciupercile. Când puiul este destul de fiert, se face un rântaş dintr-o lingură de făină şi o lingură de unt, se stinge cu zeama strecurată de la pui. Se lasă să fiarbă circa 20 de minute. La sfârşit se bate sosul cu un gălbenuş, se adaugă smântâna, zeama de lămâie şi puţin piper. Se aşază puiul într-o cratiţă, fără zarzavat şi mirodenii, se pun ciupercile şi arpagicul bine scăzute, iar deasupra se toarnă sosul. Se ţine totul la cald în altă cratiţă cu apă fierbinte.

 PUI LA TAVĂ

2 pui mijlocii, 1 lingură unt, sare.

Se curăţă puii, se spală şi se sărează. Se pun într-o tavă potrivită, cu puţin unt. Se dau la cuptor şi se ung din când în când cu unt. Când sunt aproape gata, nu se mai ung, ca să se rumenească frumos deasupra. Se servesc cu cartofi şi cu salată. Sosul din tavă se lasă să mai fiarbă cu o lingură de apă, se strecoară şi se serveşte în sosieră.

 

332. PUI RUMENIŢI ÎN TIGAIE

2 pui mijlocii, 1 lingură unt, sare.

Se curăţă puii, se taie în bucăţi şi se sărează. Se pun bucăţile în unt sau în untură fierbinte şi se rumenesc frumos pe toate părţile. Se servesc cu garnitură de legume.

 

333. PUI PANE

2 pui mici, 1 lingură făină, 2 ouă, 2 linguri pesmet, sare, 2 linguri untură.

Se prăjesc bucăţile de pui la fel ca şniţelul vienez (v. 265).

 

334. PUI LA FRIGARE

Puii curăţaţi şi săraţi sunt puşi în frigare. Se leagă bine cu sfoară, pentru a nu se învârti în jurul frigării. Când jarul este încins, se pune frigarea la foc şi se învârtesc puii să nu se ardă. Se ung mereu cu unt şi cu puţină apă, cu o pană. Când sunt aproape gata, nu se mai ung, ca să se rumenească frumos deasupra. Se desface aţa, se taie puii în două şi se servesc cu cartofi prăjiţi şi cu salată sau castraveţi muraţi. După gust, se pot unge puii cu zeamă de mujdei de usturoi de 2 — 3 ori în timpul friptului.

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Retete de mancare cu carne de pui

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close