Retete specific Romanesti de Bors

BORŞ DE CHITICI

In Moldova, pe Şiret şi pe Prut, ţăranii fac acest borş vesel cu o mână de plevuşcă ca pretext.

• 1 ceapă              • 1 pătrunjel             • 1 păstârnac

  • l morcov             • 1 ţelină                  • 1 l borş
  • l ardei gras          • 2 roşii                    • 1 legătură leuştean
  • 2 cartofi              • sare, piper
  • l kg pescuţi de un deget; porcuşori, obleţi, clenişori, cărăşei etc.
  • Zarzavatul şi legumele se grijesc, se taie bucăţi mari şi se pun la fiert în apa cu sare
  • Se curăţă peştişorii de maţe, solzi n-au

• Când vegetalele au fiert se pun şi pescuţii să undească, 10 minute maximum, că-s fragezi

• Se toacă leuştean, se presară peste fiertură (diferenţa dintre borş şi ciorbă pare să fie nesemnificativă: când zeama e acrită cu mult borş — cam 1 litru — moldovenii îi spun desigur, borş; când e mai puţin borş, 1 pahar sau 1 ceaşcă, oltenii îi spun ciorbă)

BORŞ PESCĂRESC I

Noaptea, când pleacă bărbaţii Deltei la pescuit, nu cară cu ei decât ceva pâine, o ceapă-două, sare, oţet şi ciuşcă. Prea rar o să mai uite lipoveanul prin fundul sacului şi un cartof.

Dar va şti, în inima plaurului, să construiască, ca un arhitect cu inspiraţie divină, cea mai gustoasă ciorbă de din câte există şi iese din apă dulce (se aseamănă cu celebra Bouillabesse du Midi).

Şi când spun peşte, înseamnă tot peştele Deltei, deodată! Pentru că, în lipsa zarzavatului şi legumelor, gustul formidabil al ciorbei haholeşti îl dă tocmai varietatea de peşte care se fierbe în ceaun.

CIteste acum...
Retete Traditionale de Ciorba Romaneasca

S-o luăm pe-ndelete.

Mai întâi, câteva sfaturi de deschidere.

Peştele de borş trebuie să fie cât mai proaspăt. Viu, ce mai! Apoi, nu-l spălaţi prea energic. Curăţaţi-i solzii, tăiaţi-l pe burtă. Scoteţi maţele şi alte măruntaie, fierea mai ales, clătiţi-l o dată cu apă curată şi gata. Mai ales, nu-i scoateţi branhiile şi nici alte „oase amare”. Nu există nici un fel de „os amar”, chestia e doar o legendă întreţinută de cei ce sparg fierea din nendemânare (iar gustul bun în borş capul îl dăruieşte, cu generozitate).

Deci, ce peşti se pun la borş

Fără caracudă, fără văduvită cu carne roşie (sau măcar plătică şi un crap mai mare) ciorba nu e ciorbă. Dar ar fi păcat să nu fiarbă împreună şi un triunghi de răpitori — un somotei, un şalău, o ştiucă, — cu ceva albitură ca bătea şi roşioara, un avat şi doi caraşî cu icre cu tot, neapărat un lin dulceag şi o mreană fină la carne ca o perversiune tailandeză (fără icre, că dau dureri de cap şi ameţeli). Şi se pun şi vreo doi-trei bibani mai mari, cu ţesătura cărnii albă, aspră şi sărată (ştiaţi că fiecare peşte miroase altfel, are alt gust )

Ştiucă cu miros de iarbă de mare, şi cu gust de migdală, somnul cu iz şi mai ales gust de castane prăjite, văduvită gălbuie cu parfum afrodisiac, sunt unice, opere dumnezeieşti. Totul se combină însă în borşul pescăresc ca-ntr-o — să zic simfonie  s-a tot spus! — adunare splendid democratică în faţa urnelor de vot pentru a face să triumfe unica, colosala, inconfundabila voinţă populară.

CIteste acum...
Retete de Mititei Romanesti

• La doi litri de apă se pun o ceapă şi o lingură rasă de sare

• Când dă în clocot se pune peştele cât să-l acopere zeama, adică vreo patru cinci chile

• După douăzeci de minute de la primul clocot se adaugă oţetul, după gust (zeama se va albi) şi e gata

In Deltă borşul se mănâncă cu un dichis local…

Adică se scoate într-o tavă peştele. Intr-o strachină adâncă se amestecă zeamă din ciorbă, sare şi oţet, se mărunţeşte ciuşca. In „saramura” asta acră se întinde peştele, cu mâinile şi cu picioarele, cu gura, cu ce apuci, că dac-ai dat o zi întreagă la rame şi ţi-e de ajuns de frig, nu mai stai sa cauţi acolo, între stufuri şi gheţuri, bunele obiceiuri, ci te saturi cum poţi, Şi poţi!

Când ţi-e bine şi sătul eşti, abia atunci pui şi numai zeamă în blide şi o bei, fierbinte, şi dădătoare de viaţă, gândind că plăcerile lumii sunt puţine şi merită să umbli după ele, şi în timpuri duşmănoase şi în locuri depărtate.

BORŞ PESCĂRESC II

Pescarii Deltei, dacă nu-s prea obosiţi, mai fac borşuri şi altfel,

• Şi anume fierb întâi în doi litri de apă o ceapă şi cam două chile de chitici curăţaţi şi spălaţi bine — roşioara, babuşcă, plătică, oblete, batcă, albişoară, caracudă, văduvită, bibănaş, cărăşel etc. Dar fierb îndelung, până se sfărâmă
• Zeama se trece prin tifon

CIteste acum...
Retete Mancare cu vinete

• Acum se potriveşte de        şi se pune din nou la fiert, adăugând apă până la doi litri, cu bucăţile frumoase de peşte mare — vreo patru chile de crap, somn, ştiucă, şalău, mreană

• Se mănâncă la fel, cu pâine sau mămăligă, cu poftă şi cu o tărie albă, o apşoară, cum spun ruşii, adică vodcă

Chestia asta se poate face şi acasă, că e vodcă şi la Bucureşti, cu condiţia să fie peştele proaspăt şi destul şi din multe soiuri.

 

BORŞ PESCĂRESC III

Pescarii mai bătrâni şi cu multă „apşoară” la bord fac ciorba şi cu altele ale apei: cozi de raci, scoici, ciulini de baltă {un fel de castane, fructele unor plante ce cresc în ape mici, au frunze plutitoare ca nuferii, dar mici şi zimţate; pe dosul lor, toamna cresc nişte chestii cu ghimpi mari — cine calcă pe ei desculţ nu-i uită niciodată — al căror sâmbure e comparabil cu miezul de nucă sau alună; pescarii îi culeg cu sacii; fierţi sunt în sine o mâncare foarte gustoasă), ciuperci de salcie (un fel de ghebe de salcie — cresc în inflorescenţă, seamănă bine cu ghebele, doar că sunt albe).

• Toate astea se taie mărunt şi se pun în ciorbă în faza a doua, o dată cu bucăţile mari

CIteste acum...
Retete culinare de Mancare "Verde"

Nu văd cum se poate face ciorbă pescărească în altă parte decât în Deltă, dar merită, odată ajunşi acolo, să faee£ totul ca s-o gustaţi, întrucât bouillabesse asta românească poate fi suma, superlativul, finalul fericit al unei căutări de o viaţă!

BORŞ PESCĂRESC IV

Dacă peştele a apucat să ajungă pe lângă omului, atunci simplitatea genială a reţetei primordiale trece într-un fel de baroc al vegetalelor.

• O dată cu ceapa dintâi se pun la fiert un morcov, două roşii, o ţelină, un ardei gras, trei cartofi, o căpăţână de usturoi, toate tăiate cât mai mărunt, să fiarbă repede şi să intre în inima ciorbei

• După ce ale pământului s-au muiat şi risipit (citeşte rătăcit!) prin ceaun se adaugă ale apei, toate speciile de peşte de apă dulce „câte se există” (secretul e acelasi:o parte apă, două părţi peşte din toate soiurile)

* După  zece   minute de la primul clocot, se adaugă verdeţuri, dar nu tocate, cum se obişnuieşte, ci tulpini întregi de ţelină, pătrunjel, mărar şi leuştean

* După alte douăzeci de minute, când peştele a fiert, lucrarea e gata

Minunea parfumată şi rafinată ca o obsesie bizantină se oferă la fel: carnea pe tăvi, la-nceput, cu un sos iute-acrişor, zeama la sfârşit, să umple golurile rămase.

Sosul poate fi acelaşi din inima bălţii: ciorbă şi oţet. Dar, pentru că stăpâna casei are timp şi bucurie de a-şi desfăta mesenii, ea îl poate îmbogăţi cu vreo zece căţei mari de usturoi (socotind că în blid nu-ncape mai mult de o juma’ de litru de zeamă) şi ceva mărar tocat.

CIteste acum...
Retete de Verdeturi la Borcan

Aici intră în discuţie şi vinurile albe ale Dobrogei, zglobii şi glumeţe tare – e vorba de Aligote-ul de Nîculiţel şi Ricsling-ul de Oltina, Sauvignon-ul de Cernavodă, care se au cu peştele ca ungurii cu sinuciderea şi iodlerele cu munţii.

BORŞ PESCĂRESC DE PERIBOINA

Nu ştiaţi ce bucătărie spectaculoasă şi variată are Delta, aşa-î
La malul mării, la cherhanalele Perişor, Câşla Vădanei, Periboina (ce nume invitând la aventură şi singurătate!) ciorba se face la fel, dar cu pestele mării.

Dichisit e atunci când se fierbe întâi chilca — aterină, bacaliar, rizeafcă, stavrid, hamsie, gingirică — până se face pastă. Se strecoară şi, în zeama groasă se fierb cambulele, calcanii, labanii şi chefalii, limba de mare, lufarîi, hanuşii (chiar şrfechirîîi şi delfinii), sturionii, scrumbiile şi ce mai dă marea, în rest, reţeta sau reţetele sunt aceleaşi, şi nici vodca nu se schimbă, ba chiar se adaugă mai dihai, că labanul şi chef aiul lasă grăsime nu glumă, şi cu ce-o stingi dacă n-ai apşoară din belşug

BORŞ ROMÂNESC

500 g piept vită                   • 1 os mare, cu măduvă

l — 2 litri supă de carne        • 2 cepe

l morcov                            • 1 felie varză

l jumătate rădăcină pătrunjel                      • 1 sfeclă

l jumătate păstârnac            • 1 jumătate ţelină

4-5 cartofi                          • 1 jumătate litru borş

sare, piper boabe                 • 2 dl smântână

Share sa stie si altii !

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
AbiaSuficientIndeajunsNemaipomenitExceptional ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Diete Sanatoase pentru orice zi
Cateva Tratamente Naturiste utile