Category Archives: Retete culinare din Pui, Curcan, Gasca, Rata alte pasari

Retete culinare din Pui, Curcan, Gasca, Rata alte pasari

Reteta Curcan umplut

Reduceri Produse Cosmetice

Reteta  Curcan umplut

Un curcan tînăr de cea 2 kg, 50 g ceapă, 50 ml untdelemn, 3 ouă, 1 kg castane, sare, piper, ienibahar, 50 ml rom; sau umplutură ca pentru pui umplut.
Numai puiul de curcan se poate pregăti umplut, deoarece are carnea moale.
Cantitatea de umplutură va fi dublă  faţă de cea pentru un pui.
Curcanul se umple şi se frige la fel ca şi puiul. Umplutura se poate pregăti şi cu castane.
Coaja tare a castanelor se crestează în cruce, ca apa să poată pătrunde în interiorul lor şi coaja să se moaie bine. După ce au fiert cea o oră în apă (cît sa le cuprindă), se curăţă de coaja exterioară şi de coaja subţire din interior.
Se trec prin maşina de tocat împreună cu pipota, ficatul crud şi cu ceapa tocată şi călită, 2 minute, în untdelemn sau în 50 g unt. La tocă tură se adaugă ouăle crude, un vîrf de linguriţă cu piper sau ienibahar, romul, o linguriţă rasă cu sare şi apoi se amestecă bine. Această compoziţie se pune într-un cornet din pînză deasă şi cu ea se umple curcanul sub piele, exact ca şi puiul.
Se frige la cuptor, la fel, sau în pungă de hîrtie, aşa cum s-a arătat la „Friptură de curcan”.

autor prezent pe gateste inteligent

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...

Reteta Pui umplut cu mere

Reduceri Produse Cosmetice
Reteta  Pui umplut cu mere
I. Un pui de circa 1 kg, 1 kg mere, 100 ml untdelemn, t/2 linguriţă sare, un vîrf de cuţit piper, o linguriţa cu vîrf zahăr.
Merele, necurăţate de coajă, se taie în formă de sferturi (6—8 bucăţi). Puiul bine curăţat se piperează puţin, dar nu se sărează. în locul intestinelor, se pun 7—8 felii de mere, nu prea presate. Restul merelor se aşază într-o cratiţa de 2 1/2 L împreună cu 3—4 linguri cu apă; peste mere se aşază puiul cii pieptul în sixs, bine uns cii tot untul sau untdelemnul.
Cratiţă se introduce în cuptorul încins şi se lasă cea 20 minute, pînă cînd se rumeneşte puţin puiul. Dupa aceea, se scoate din cuptor, se presară puiul cu 1/2 linguriţă de sare, apoi se înclină cratiţă şi, cu sosul format, se stropesc bine atît puiul, cît şi merele. Se dă din nou la cuptor şi, după 15 minute, puiul se întoarce şi se stropeşte iar cu sos, însă fără să se amestece în mere.
Numai dacă merele n-au lăsat destulă zeamă şi sosul a scăzut prea mult, se adaugă cîte o lingură cu apă, atît cît să nu se ardă (nu trebuie să fiarbă în apă). După cea o oră, se încearcă puiul cu furculiţa pentru a vedea dacă este gata. în caz că merele sînt acre, acestea se presară chiar de la început cu o linguriţă de zahăr sau după gust (care va extrage mai bine sucul din ele). Puiul se rumeneşte frumos şi capătă un gust bun stropit mereu cu grăsimea şi cu sucul acrişor de mere.
Merele se servesc ca singura garnitură, fără să necesite salată. Se pot pune mai multe mere, deoarece acestea îşi micşorează volumul, cînd se frig; important este să nu formeze un strat mai gros de cea 3 cm. Dacă sînt mai multe, se pun într-o tavă smălţuită (altfel, vor căpăta gust de metal); nu se amestecă deloc în ele, pentru a nu se deforma. Se stropesc cu sucul cu grăsime, de cîte ori se stropeşte carnea.
Se folosec numai mere de toamnă, bine coapte, cu pulpa mai tare; cele de vară lasă multă zeamă şi se terciuiesc.
La fel, se poate pregăti puiul cu gutui, piersici, caise, pere de soi, mai tari, toate necurăţate şi tăiate în felii de 2 cm grosime sau în jumătăţi; prunele se lasă întregi. Se presară cu puţin zahăr, după gust şi se procedează ca mai sus.
II. Puiul se poate aşeza peste mere (sau alte fructe), tăiat în bucăţi—numai părţile mai cărnoase: picioarele, pulpele, aripile tăiate cu puţin piept, pieptul întreg sau tăiat în jumătate (după ce s-a scos sternul). în acest caz, puiul poate fi mai mare, pînă la 1 y2 kg (se poate pregăti şi boboc de raţă, gîsc’a sau curcă).
Se calculează 300—400 g mere pentru o persoană, deoarece acestea se vor servi ca garnitură la friptură. Se pun în cratiţă sau tavă smălţuită, potrivit de mare, în care să încapă bucăţile de carne, aşezate peste mere, unele lîngă altele, uu suprapuse. Sub mere se pun 2—3 linguri cu apă, ca să nu se ardă pînă îşi vor lăsa sucul şi se presară cu o linguriţă de zahăr, dacă sînt mai acre.
Bucăţile de carne se ung abundent cu unt topit sau untdelemn şi, apoi, cratiţă se introduce în cuptor. După ce s-au rumenit puţin (cea 15 minute), se presară cu puţină sare fină, se întorc pe partea cealaltă şi se stropesc bine cu sosul din cratiţă (tavă), ţinînd vasul puţin înclinat, fără să se amestece în mere. Carnea se întoarce la fiecare 15 minute, ca să se rumenească frumos, stropindu-se de fiecare dată. Carnea tăiată în bucăţi se frige mai repede decît puiul întreg şi se rumeneşte mai frumos pe toate părţile.

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...

Reteta Pui umplut cu ficat

Reduceri Produse Cosmetice

Pui umplut cu ficat

I. Un pui de circa 1 kg, 100 g ficat de viţel, porc sau pasare, 100 g franzela, 2 oua, 100 g ceapa, 50 ml untdelemn, cîte un vîrf de cuţit piper şi ienibahar, nucşoara rasa, o linguriţa rasa de sare marar,  o linguriţă cu vîrf mărar sau pătrunjel tocat sau din ambele.

Ficatul crud, franzela muiată o clipă în apă rece şi bine stoarsă şi ceapa călită un minut în untdelemn se trec prin maşina de tocat. La tocătură se adaugă ouăle întregi, condimentele şi verdeaţa tocată şi apoi se amestecă bine. Tocătura va fi moale, dar ficatul crud se va coagula imediat la căldură. Tocătura se pune într-un cornet din pînză deasă sau într-o pungă de nailon (bine controlată înainte, ca sa nu aibă găuri) căreia i se taie un colţ, cît să intre degetul mic.
 
Capătul găurit al cornetului (pungii) se introduce sub pielea de la gît, apoi se apasă pe cornet, ca toată tocătura să intre sub piele. Dacă pielea prezintă găuri, acestea se vor coase imediat; la urmă, se coase şi pielea de la gît şi se aranjează tocătura răspîndită uniform sub piele (în aripi, picioare, piept, spate).
într-o cratiţă potrivită cu mărimea puiului (de cea 2—2 1/2 1) din tuci sau tablă smălţuită, se aşază un rînd de felii de morcov, ţelină sau pătrunjel şi ceapă, tăiate de 1 cm grosime şi se adaugă 4—5 linguri cu apă şi o linguriţă rasă cu sare.
 
Puiul se aşază cu pieptul în sus, peste zarzavat; dacă are fîşia de piele de sub piept întreagă, capetele picioarelor se introduc sub ea, ca să stea mai adunat. Se unge bine cu untdelemn sau cu grăsime de pasăre, sau de porc şi cratiţa se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă cea 1—1 /2 oră.
 
Dacă friptura este mai înaltă, cratiţa se acoperă cu un capac sau cu un castron întors cu gura în jos; cînd începe să se rumenească, după cea 30 minute, focul se reduce la mijlociu. Se stropeşte, din cînd în cînd, cu sosul din cratiţă (ţinînd cratiţa înclinată) care se completează cu puţină apă, cînd acesta scade, ca să nu se ardă zarzavatul. Dacă este acoperit, puiul nu trebuie stropit prea des, îşi va păstra suculenta şi se va rumeni frumos şi sub capac. După se s-au rumenit bine şi pieptul şi picioarele, puiul se întoarce cu grijă, ca să se rumenescă şi spatele; dacă este greu de întors şi pentru a nu se sfărîma, puiul se poate lăsa aşa, deoarece părţile mai importante sînt deja rumenite. Se încearcă cu furculiţa, dacă este gata.
 
Se taie în bucăţi, pe la încheieturi, cu toată tocătura aferentă şi se serveşte cu diferite soteuri din legume sau cu alte garnituri şi cu salate de crudilaţi sau cu acrituri. Se poate servi şi rece; în acest caz, umplutura întărin-du-se, se poate tăia mai bine,
 
II. Umplutura se poate face cu mai puţin ficat (numai de la puiul respectiv), la care se adaugă cea 150 g franzelă curăţată de coajă şi apoi cîntărită, 2—3 ouă fierte tari, 2—3 ouă crude, 100 g ceapă călită, 3—4 minute, cu 50 ml untdelmn împreună cu pipota tocată mărunt şi cu cea 100 g ciuperci (facultativ), o linguriţă cu vîrf mărar sau, pătrunjel tocat, piper, sare.
 
Franzela, muiată o clipă în apă rece şi stoarsă numai puţin, se mărun-teşte bine cu furculiţa sau se trece prin maşina de tocat, împreună cu ficatul crud, ceapa călită cu pipota şi ciupercile. La tocătura se adaugă ouăle crude, mărarul sau pătrunjelul, sau din ambele, o linguriţă rasă de sare şi un vîrf de linguriţa cu piper. Se amesteca bine şi cu această compoziţie se umple puiul, cum s-a arătat înainte şi se frige, la fel.

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...

Retete culinare cu carne de gaina

Reduceri Produse Cosmetice

GĂINĂ RASOL

1 găină de circa 1 kg, 4 l apă, zarzavat de supă, sare.

Se alege o găină grasă, se curăţă, se spală şi se pune la fiert în apă fierbinte. Se ia spuma, se sărează şi se adaugă tot zarzavatul ca pentru supă (v. 68). Trebuie să fiarbă cel puţin 2 — 3 ore, după cât este de bătrână. Se taie, se aşază pe farfurie, se serveşte cu catofi fierţi şi cu sos, la fel ca rasolul de vacă. De obicei se serveşte însă cu mujdei de usturoi.

 

MÂNCĂRI DE GĂINĂ

Toate mâncările de pui cu sos şi zarzavat se pot face şi din găină, cu deosebire că trebuie ţinute la foc mai multă vreme pentru a se frăgezi carnea. Găina pentru pilaf trebuie bine fiartă, iar găina friptă trebuie frăgezitâ, înăbuşind-o la început cu 2 — 3 linguri de apă într-o cratiţă. Se frige apoi ca şi puiul.

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...

Reteta de Ostropel de Pui

Reduceri Produse Cosmetice

OSTROPEL DE PUI

« 1 morcov                     • 1 ceapă                   • 100 g untură

• 1 căpăţână usturoi         • 1 lingură făină           • sare, oţet
  •  verdeaţă: mărar, pătrunjei                   • 800 ml supă de carne

• 1 pui (merge şi o găinuşă, o răţuşcă, o gâsculiţă, o curcuţă, ceva tineret cu pene, la o adică) de circa 1 kg

• Se grijeşte păsărică, se taie bucăţi

• Se încinge untura şi se rumenesc bucăţile de pui

  • Se toacă morcovul şi ceapa
      • Se încălzeşte supa de carne
  • Se scoate carnea, se pune într-o cratiţă
  • In untura rămasă se căleşte puţin făina, se adaugă şi morcovul

• Se stinge cu supă fierbinte de carne- să fiarbă înăbuşit 1 sfert de oră

• Usturoiul se curăţă şi se taie felii subţiri

• Se căleşte în puţină untură, se stinge cu 1 lingură de oţet, se varsă în cratiţă cu carne

  • Se sărează-piperează, se mai lasă să fiarbă, tot acoperit, încă 5 minute (la gâscă sau curcă ceva mai mult)
  • Verdeaţa se presară când focul e stins; se acoperă iar cu capac, să aburească de arome proaspete

Ostropel înseamnă, pentru cei ce habar n-au de noi, de munteni şi de olteni, o tocăniţă cu usturoi la rădăcină (lingvistică).

Vezi cateva Retete de Prajituri

Vezi ce Diete si Regimuri alimentare ti se potriveste ...