Retete nutritive si dietetice de Salate

SALATELE

Chiar dacă această denumire generică te duce cu gândul la ceva ce eşti obişnuit să însoţească un fel de mâncare, aceste salate despre care vom vorbi, sunt de fapt felul de mâncare în sine, ele fiind complete şi aducându-ţi toate acele componente de care tu crezi că ai nevoie.

Salatele sunt în general din legumele, zarzavaturile, fructele sezonului respectiv, tocate, date prin râzătoare, sau mixate, care se amestecă pentru armonizare cu una din soluţiile: maioneză, sos de maioneză, smântână, lapte bătut, sos tartar, maioneză de usturoi, lapte… în funcţie de imaginaţia ta. de ceea ce ai la îndemână, de gustul tău particular. încă o dată îţi spun, că aceste aşa -zise reţete pe care le vom povesti acum, vor fi pentru tine doar puncte de plecare, câteva idei de la care să pleci pentru a realiza foarte uşor acele preferinţe particulare.

Chiar dacă în pregătirea acestor minunăţii, nu vei mai folosi sarea (gustul adevărat al produselor nu mai necesită şi sarea), să nu te opreşti de la folosirea restului de arome naturale, aşa – zisele condimente, care te vor ajuta să aduci preparatelor, gusturi nebănuite. Şi ca să fie mai uşor, haide să vedem care pot fi aceste arome’.’

 

SALATA  DE VARZA  MURATA

Varza murată se poate folosi. cu foarte mult succes, întreaga iarnă, cu singurul amendament., că va trebui desărată, dacă este prea sărat conscrvată,*idică să se ţină în apă rece două trei orc şi apoi să se scurgă bine, înainte de a o folsi la preparare. Astfel, dintr-ocăpăţână mică vei obţine un castron de salată din care rezultă cam 5 porţii, destul de mari. Varza se taie fideluţă, cât mai fin şi se amestecă cu una din variantele:

o ceapă tocată mărunt, o cană de smântână mai groasă, piper, foaie de dafin măcinată, cimbru praf;

ulei, piper, o linguriţă de muştar, se amestecă bine cu varza, apoi se încorporează brânză dată prin răzătoare;

cinci căţei de usturoi bine pasaţi, o cană de lapte bătut, brânză de vacă (trei linguri mari), piper sau alte condimente,

poţi să faci şi o salată mai exotică folosind aceeaşi varză tocată pe care o combini cu maioneză făcută dintr- un ou şi miezul de la zece nuci fie tocat (mărunţi t în pumni)  fie dat prin maşina de nucă, cu usturoi  şi condimente.

Iată cum, din aceeaşi varză poţi să faci mai multe salate diferite, ca gust şi aspect, şi va trebui să-ţi reamintesc că în felul acesta, continuând tu să adaugi şi alte componente vei putea să obţii şi alte salate de genul acesta, pe care dacă le vei consuma fie ca sandviciuri, fie ca atare, pot să constituie o masă care să-ţi satisfacă şi plăcerea, şi să te sature.

Oricăreia dintre variantele de mai sus poţi să-i adaugi, fie un morcov dat prin răzătoarea fină, fie o jumătate de cartof ras, fie o jumătate de sfeclă roşie, ţelină, ridiche neagră…, una sau mai multe din acestea, date prin răzătoare, astfel că vei obţine de fiecare dată salată.

Dacă varza este prea acrişoară, după ce ai tăiat-o fideluţă, adaugă-i o linguriţă de miere de albine şi amestec-o bine, astfel ea va deveni şi mai gustoasa.

 

SALATĂ DE RIDICHE NEAGRĂ

Ridichea neagră se găseşte întreaga iarnă, fie la piaţă, fie la aprozare. Curăţată de coajă şi dată prin răzătoarea fină, se va combina cu o linguriţă de miere de albine (la o ridiche mijlocie), cu o linguriţă de suc de lămâie sau oţet de mere, piper, 2-3 linguriţe de ulei şi se amestecă bine, iată o primă variantă a acestei salate.

ridichea dată prin răzătoarea fină, se combină cu: un morcov, un măr, un păstârnac şi o jumătate de sfeclă roşie (dată pe râzătoare), o ceapă tocată   mărunt, se adaugă cimbru şi   maioneză, deasupra se rade, puţină brânză;

aceleaşi componente ca şi mai sus care se combi nă nu cu maioneză ci cu o cană de smântână şi i se pune mai mult piper;

–               ridichea se spală bine fără a o curăţa, i se taie un căpăcel, i se scoate cu o linguriţă miezul astfel încât să rămână de o jumătate de centimetru. Acest miez se va folosi la una dintre salatele de mai sus iar ridichea se va

umple cu trei linguriţe de miere şi se va lăsa până a doua zi. Se obţine astfel un sirop deosebit la gust şi mult mai bun decât orice sirop pentru stări ale micilor răceli de peste iarnă.

 

SALATĂ  DE SFECLĂ ROŞIE



Sfecla roşie se curăţă de coajă, se dă pe râzătoare (este mai gustoasă făcută pe cea fină) se amestecă cu o linguriţă de miere de albine (pentru o sfeclă mijlocie) puţin piper, suc de lămâie sau oţet de mere (o lingură sau două, în funcţie de gust), praf de chinion (dat prin maşina de măcinat cafea). Iată astfel o deosebit de gustoasă salată de sfeclă, căreia, dacăîn obişnuinţa casei este şi cu hrean, atunci poate fi combinată şi cu acesta, dat prin râzătoare.

Salată de sfeclă roşie cu brânză şi maioneză: o sfeclă roşie mijlocie, dată pe râzătoare, se combină cu brânză de vacă proaspătă (3 – 5 linguri), se adugă piper, cimbru şi coriandru, se amestecă bine înainte de a se adăuga maioneza făcută dintr-un ou. Dacă această salată o aşezi pe un platou, o îmbraci în maioneză şi o ornezi cu felii de sfeclă şi rnăsline, o vei consuma cu şi mai multă plăcere.

Salată de sfeclă cu ţelină şi smântână, o sfeclă şi o ţelină de dimensiuni apropiate, se dau prin răzătoarea fină, se adugă o ceapă mijlocie tocată fin, piper şi o cană de smântână, se aşează pe platou, se îmbracă cu brânză rasă, se ornează cu feliuţe de sfeclă.

– Salată de sfeclă, ţelină şi măr, cu lapte bătut: o ţelină şi mere, astfel încât acestea împreună să fie cantitativ egale cu sfecla pe care o ai la îndemână, date prin râzătoare, se combină cu 7 căţei de usturoi bine pasat şi o cană de lapte bătut în care se încorporează o linguriţă de muştar şi condimente (arome după gust). La această salată merge foarte bine puţină scorţişoară, chimion şi piper.

 

SALATA DE CEAPA

Pentru aceste salate, ceapa se curăţă şi se taie peştişori (feliuţe subţiri), se pune într-un castron şi se amestecăbine cu o lingurăde miere (latrei cepe obişnuite) şi puţină zeamă de lămâie sau oţet – de preferat din mere. puţin piper. Se lasă astfel ceapa, cel puţin trei ore (cu cât o lăsăm mai mult, ea devine mai gustoasă), după care se amestecă cu o maioneză făcută din (două) ouă, mai tare, şi căreia i s-a dat un gust bun (cu muştar, condimente, verdeaţă…). Deşi la prima vedere nu te tentează o astfel de salată, dacă vei avea curajul să o încerci, ştiu sigur că nu-ţi va lipsi din meniul preferat.

– Aceeaşi ceapă, cele trei, pregătite ca şi mai sus, se mai amestecă, în loc de maioneză cu muştar (o lingură) şi două trei linguri de ulei şi o altă salată de ceapă este gata, pe care o vei putea asorta oricărui sandvici, sau să o consumi pur şi simplu ca atare, mai ales dacă îi adaugi şi câteva măsline.

 

SALATĂ BOEUF

Oricât de mare ţi-ar fi prejudecata în ceea ce priveşte o astfel de salată cu care erai prea obişnuit ca să crezi că se poate şi altfel, trebuie să ştii că ea va fi la fel de bună dacă vei reuşi să-ţi depăşeşti propria prejudecată şi să încerci să ţi-o prepari. Vei curăţa cinci morcovi mijlocii sau trei mai mari, un păstârnac, un sfert de ţelinămare sau una micuţă, şi le vei da pe râzătoare. Cinci castraveţi muraţi mai mici sau trei mai mari îi vei tăia cubuleţe mici şi îi vei scurge bine, o jumătate de ceapă tocată mărunt, unpumndeciuperci tocate,şi un pumn de nucă măcinată, le amesteci pe toate, adaugi piper, puţin enibahar, muştar şi maioneza făcută din două sau treiouă. Dacă vei aşeza această salată pe platou şi o vei îmbrăca cu maioneză, ornată apoi cu cornetul cu maioneză şi cu ceva viu colorat, salata este gata, apetisantă, îmbietoare şi mai ales foarte gustoasă.

 

SALATA  DE  MORCOVI

Din trei morcovi mari daţi prin râzătoare obţii trei porţii bune de astfel de salată. Morcovilor le adaugi cinci căţei de usturoi pasaţi bine, piper, foi de dafin măcinate fin şi maioneză făcută mai acrişoară dintr-un ou. O poţi

aşeza pe platou sau într-un castron aspectuos şi să o îmbraci în brânză telemea dată pe râzătoare, o ornezi cu măsline şi puţină maioneză.

O altă variantă de salată de morcovi, tot din trei bucăţi date pe răzătoarea fină, combinat cu piper, trei linguri de brânză de vacă, o lingură de muştar, cimbru şi puţină nucşoară (nu-i obligatorie), un pumn de măsline tăiate felii şi o cană de smântână.

Trei morcovi raşi îi poţi combina cu o ceapă tocată mărunt, cu un castravete murat tocat şi bine scurs, multă verdeaţă tocată (sau praf pentru iarna), puţin piper şi un pahar de lapte bătut.

 

SALATA DE SALATA VERDE

Mai întâi să-ţi spun că de fiecare dată când ai salată verde în casă, poţi să aşezi pe platou, oricare altă salată din cele pe care deja le-ai aflat, pe frunze de salată verde, astfel aspectul platoului va fi şi mai deosebit. Salata verde o poţi pregăti fie ca atare, fie, în toate salatele pe care le-am povestit până acum, câteva frunze tăiate fin, care le va aduce, mai ales peste iarnă, culoarea verde, ce în acest anotimp ne cam lipseşte.

– O căpăţână de salată verde, după ce o speli bine, o tai fideluţă pe un tocător de lemn’şi cu un cuţit bine





 

ascuţit, îi adaugi o linguriţă de miere de albine, o lingură de oţet de mere, trei linguri de ulei, câteva măsline, câteva bucăţele de lămâie tăiate mărunt cu coajă cu tot, cinci căţei de usturoi pasaţi, piper şi brânză rasă.

O căpăţână de salată verde, tăiată mărunt, o ceapă mijlocie tocată, o lingură de muştar, o linguriţă de miere de albine,, câteva picături  de suc de lămâie, cinci sau şapte măsline şi o cană de smântână.

Salata verde de primăvară, când se găsesc şi celelalte verdeţuri proaspete, se poate combina cu frunze de păpădie, lobode, spanac în părţi egale, tăiate toate mărunt, cu usturoi, pătrunjel verde şi mărar şi se combină cu maioneză sau smântână, piper, cu sau fără brânză. în primăvară se găseşte deja caşul proaspăt pe piaţă şi acesta se preteazji foarte bine la aceste salate.

 

SALATĂ  DE TELINA

Ţelina curăţată şi dată prin răzătoarea fină, se combină cu usturoi pasat bine, cu piper şi o maioneză mai groasă, la care se poate adăuga şi o lingură de smântână. Se garniseşte foarte aspectuos cu măsline şi frunze verzi de salată, astfel poţi obţine un platou viu colorat şi foarte gustos.

în acelaşi mod, ţelina dată prin răzătoarea fină se poate combina cu o ceapă mijlocie tocată mărunt, cu verdeaţă, condimente şi smântână proaspătă.

 



 

SALATE DE PRIMĂVARA

Primăvara, când natura renaşte, ea ne dăruie o sumedenie de produse pe care le putem folosi în cele mai variate combinaţii, fără să ne temem că una nu se va potrivi cu cealaltă. Cea mai uşor de făcut salată de primăvară este din ceea ce găseşti într-o zi pe piaţă: lobode, spanac, ridichi de primăvară, ceapă verde, salată verde, urzici, verdeaţă, luate în cantităţi aproximativ egale, pe care le toci (tai) mărunt, cărora le poţi adăuga una dintre variantele:

maioneză, piper, o felie de brânză telemea dată prin râzătoare;

smântână, puţină brânză de vacă, o lingură de muştar, condimente;

o linguriţă de miere de albine, frecată cu o lingură de oţet de mere, trei linguri de ulei şi o lingură de muştar.

 

SALATĂ CU FASOLE VERDE PROASPĂTĂ

Fasolea verde proaspătă se spală, se curăţă de codiţe şi se taie foarte mărunt, luând câteva păstăi aşezate paralel în mână şi tăiate deodată ca mici feliuţe subţiri. Se combină apoi cu o maioneză făcută gustoasă,  dar nu acnşoară, căreia i se adaugă usturoi tocat mărunt, şi foarte multă verdeaţă tocată, mărar, pătrunjel, cimbru, leuştean, ţelină. Fasolea astfel pregătită poate fi servită ca atare sau ca suport pentru chifteluţe, cârnăciori…

O altă varinată de salată cu fasole verde este dată de combinarea în părţi egale a fasolei tăiată ca şi anterior cu brânză de vacă sau telemea, cu ceapă tocată mărunt şi multă verdeaţă, cărora li.se adaugă la final pentru a le armoniza, o cană de smântână sau de lapte bătut.

 

SALATĂ DE VARZA  DULCE

Pentru pregătirea salatelor de varză dulce, aceasta se poate da prin răzătoare, astfel va fi mai gustoasă, armonizându-semai uşorcu restul componenteLor. Dacă nu vrei să o dai prin răzătoare, atunci să o toci mărunt pe un tocător de lemn, să o pui într-un castron, unde, înainte de a-i adăuga alte componente, freac-o bine între mâini cu puţin praf de piper, astfel ea se va înmuia puţin şi se va îmbina cu aroma piperului. Varza, astfel pregătită, poţi să o combini acum cu:

usturoi pasat, maioneză şi verdeaţă;

ceapă tocată mărunt, brânză, muştar şi smântână;

cu orice alte zarzavaturi sau legume pe care le ai !a îndemână, tocate sau date prin răzătoare, cu ceapă sau usturoi, şi o cană de lapte bătut;

– cu piper ceva mai mult, o lingură de miere de albine, trei linguri de oţet de mere sau o lingură de suc de lămâie, trei linguri de ulei şi câteva măsline.



Oricare dintre aceste sortimente de salată de varză poate să devină suportul de varză tocată la sărmăluţele din varză dulce pe care le vom povesti ceva mai încolo.

 

SALATA DE RIDICHI DE PRIMĂVARA

Cam zece ridichi, spălate bine şi date prin răzătoarea fină sau tăiate mărunt, se pot combina cu o lingură de muştar, o lingură de miere de albine, puţină zeamă de lămâie, trei linguri de ulei, verdeaţă (în mod deosebit mărar) tocată fin, trei cepe verzi tăiate fin, şi puţină brânză dată prin râzătoare, piper sau alte condimente. Ridichile se pretează în egală măsură la combinare cu maioneză sau smântână, dar să nu .uiţi verdeaţa tocată, care nu trebuie să lipsească de la nici o salată, mai ales atunci când ea se găseşte din belşug în anotimpul de primăvară sau vară.

 

SALATĂ   DE  ROŞII

Roşiile tăiate felii rotunde, destul desubţiri, presară-lc cu piper, ulei şi suc de lămâie, verdeaţă tocată mărunt şi astfel vei obţine o salată care se pretează fie ca atare, fie lângă un alt fel de mâncare, făcută pe bază de brânză. Poţi în egală măsură, chiar peste salata astfel pregătită, să pui brânză telemea dată pe răzătoare şi astfel ea va deveni şi mai completă..

 

SALATA  DE  CONOPIDA

O conopidă potrivită, după ce o speli bine, dă-o prin răzătoare, adaugă-i maioneză multă, usturoi sau ceapă verde tocată fin, mult mărar verde tocat, piper, şi astfel salata cea mai gustoasă pe care ai crezut vreodată că o vei putea imagina, este gata. Conopida, tocată mărunt sau dată prin răzătoare, se poate adăuga oricărei alte salate, dându-i un gust deosebit, în cantitate egală cu restul de componente, combinate fie cu maioneză, fie cu smântână groasă şi proaspătă, fie cu lapte bătut.

 

SALATA DE VARA

Vara este şi ea foarte darnică la nivel de ceea ce ne este nouă necesar în anotimpul respectiv, astfel că din tot ceea ce se găseşte: roşii, castraveţi, ardei, ceapă, verdeaţă, dovlecel, vinete, gogoşari… se poate face fie salată combinată, fie din fiecare în parte, cu aceleaşi, maioneză, smântână, lapte bătut, ulei şi muştar, sau chiar alte sosuri picante pe care tu le imaginezi. Să nu uiţi condimentele, verdeaţa tocată şi eventual brânza.

 

 

SALATA  DE VINETE

Vinetele se curăţă de coaja colorată’, se dau prin răzătoarea fină, se lasă cam o jumătate de oră să-şi colecteze sucul, de care se storc apoi bine (între palme),-Este necesară această operaţie de stoarcere a vinetelor, altfel, aceastea vor avea un gust prea aspru. în acelaşi fel se procedează şi cu dovlecelul care trebuie, după ce îl cureţi de coajă şi de sâmburi, să-1 dai prin râzătoare şi să-1 storci. Cantitativ, la trei vinete potrivite, îţi este necesar un dovlecel mijlociu. Amesteci vinetele cu dovlecelul, îi adaugi maioneză şi usturoi sau ceapă tocată, piper şi de acum, salata de vinete este gata, şi cu acelaşi gust cu care erai obişnuit şi până acum să o consumi, cu câtă plăcere, vara.

Share dacă ți-a plăcut !

Shares

Acum esti aici: Acasa » Retete nutritive si dietetice de Salate

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close